Sari direct la conținut

Klaus Iohannis, la finalul summitului NATO: Suntem uniți, mergem împreună mai departe fără niciun semn de întrebare / Chestiunea tehnologiei 5G devine vitală pentru securitate

HotNews.ro
Klaus Iohannis, la finalul summitului NATO: Suntem uniți, mergem 
împreună mai departe fără niciun semn de întrebare / Chestiunea 
tehnologiei 5G devine vitală pentru securitate

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la finalul summitului NATO, că alianța este „unită, puternică” și membrii săi merg „împreună mai departe fără niciun semn de întrebare”. Una dintre temele de discuție la summit a fost tehnologia 5G, care trebuie legată de „securitatea națională și de securitatea NATO”, a precizat Iohannis.

„Concluzia principală este că NATO e unită, suntem uniți, NATO este puternică și mergem împreună mai departe fără niciun semn de întrebare”, a spus Klaus Iohannis.

Tehnologia 5G, unde chinezii de la Huawei sunt printre principalii actori mondiali, „a fost abordată de unii dintre participanți” la summitul NATO și „devine din ce în ce mai clar că trebuie să legăm abordarea tehnologiei 5G și din punct de vedere al securității naționale și al securității NATO”, a subliniat președintele Iohannis, care a precizat însă că este vorba de „un proces care nu este finalizat prin decizie”.

Însă „odată ce introducem 5G, acestă chestiune devine vitală” deoarece tehnologia „nu înseamnă doar o telefonie mai performantă” ci este „gândită să intre în toate sferele vieții cotidiene, ale vieții de stat, ale comunicării între instituții, până la urmă și între lucruri”, a continuat Klaus Iohannis, iar din aceste puncte de vedere „impactul evident va fi și pe securitate națională”.

În cadrul summitului, s-a discutat despre demararea unui proces de reflecție, sub conducerea secretarului general Stoltenberg, care să stabilească strategiile pentru NATO.

Acest proces de reflecție va viza răspunderea la întrebări precum cine sunt adversarii, cum relaționează NATO cu noile puteri, ce abordare va avea NATO față de China, abordarea terorismul internațional sau a teatrelor de război unde Alianța nu este prezentă ca atare dar unde sunt prezenți membri ai NATO, pentru a evita situații cum au fost cele care au apărut în Siria, a mai arătat Iohannis.

În ceea ce privește declarația președintelui francez Emmanuel Macron, care a spus că NATO este în „moarte cerebrală”, președintele Iohannis a afirmat că nu crede „că a luat cineva acea afirmația ca atare”.

Acea afirmație „a dorit să șocheze un pic ca să inițieze un proces de reflecție” în interiorul NATO iar „discuția face parte din democrație”, a mai spus Klaus Iohannis.

Legat de abordarea față de Rusia, aceasta a rămas „neschimbată”, a precizat șeful statului.

„Nu vedem de ce ar trebui să schimbăm acum această abordare”, a continuat președintele, notând că „unii au subliniat nevoia unei comunicări mai bune”. „Dar abordarea este exact aceeași pe care am avut-o și până acum, o abordare de consolidare a flancului estic”, a mai spus Iohannis.

Un alt subiect a fost legat de alocarea resurselor financiare iar majoritatea națiunilor care nu au alocat încă 2% din PIB pentru apărare și-au luat angajamentul „ferm să accelereze procedura de alocare bugetară”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro