Mandat de arestare prelungit pentru fostul șef al ”Doi și-un sfert” acuzat că ar fi organizat ședințe de șamanism cu Ayahuasca
Fostul șef al serviciului secret din Ministerul de Interne Gelu Oltean, acuzat de procurorii DIICOT că organiza ședințe de șamanism la care se consuma Ayahuasca și la care luau parte zeci de persoane, rămâne în arest, după ce Tribunalul Brașov a prelungit mandatul de arestare pe numele său. Magistrații au prelungit mandatele de arestare și pentru iubita lui Oltean și pentru cetăţeanul britanic implicat în acest dosar, ei fiind acuzați de „punerea la dispoziție, cu știință, a unui local pentru consumul ilicit de droguri şi deţinerea şi desfăşurarea de operaţiuni privind circulaţia drogurilor de mare risc”.
„Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie -Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Serviciul Teritorial Braşov şi (…) dispune prelungirea măsurii arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 14 ianuarie 2020 şi până la data de 12 februarie 2020, a inculpaţilor”, este decizia magistraților Tribunalului Brașov.
Potrivit DIICOT, fostul şef al DIPI Gelu Oltean ar fi organizat împreună cu iubita sa, Vanessa Youness, şi cu cetăţeanul britanic Thomas Lishman şedinţe de şamanism la care participau zeci de persoane și se consuma Ayahuasca.
Procurorii spun că în 9 decembrie s-au sesizat din oficiu că un cetățean britanic (T. I. M. L.) urmează să coordoneze în România, în perioada 13-15 decembrie 2019, împreună cu inculpata Y. A.V. o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu Ayahuasca, băutură tradițională folosită de triburi amerindiene și care are ca bază DMT – dimethyltryptamine. Evenimentul era organizat la o clinică din Răcari (Dâmbovița) prin intermediul a două companii globale internaţionale, într-un loc care urma să fie comunicat ulterior participanților.
Ce spun procurorii DIICOT:
- Inculpatul își promova evenimentele de acest gen prin intermediul unui website, folosind ca acoperire o firmă de turism înregistrată în paradisul fiscal Isle of Man, situată în Marea Irlandei.
- Pentru participarea la evenimentul din România, participanții trebuiau să achite suma de 550 de euro de persoană dacă acceptau să fie cazați în camere pentru două persoane sau 1.100 de euro de persoană dacă participantul dorea să fie cazat singur, iar sumele de bani trebuiau virate într-un cont indicat de către organizator.
- Înscrierea participanților se efectua prin completarea mai multor date personale pe respectivul website și ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior.
- În urma cercetărilor s-a stabilit că cele două companii organizează retreat-uri care au fost interzise de comunitatea internaţională deoarece pun în pericol vieţile participanţilor, iar substanţele halucinogene utilizate în cadrul ritualurilor sunt interzise.
Procurorii au făcut percheziții la clinica din Răcari, iar în imobil au fost identificate spaţii de cazare în clădirea principală a clinicii, unde se aflau 42 de persoane, printre care şi cele trei persoane arestate în acest caz. În urma percheziţiei au fost ridicate trei kilograme Ayahuasca, precum şi două kilograme de fragmente vegetale care conţin aceleaşi substanţe.