Tulcea: Angajații Primăriei critică tăierea sporului de 15%, menită să ducă la scăderea prețului gigacaloriei
Unii angajaţi ai Primăriei municipiului Tulcea critică propunerea autorităţii locale de a elimina sporul de 15% de care beneficiază, ca parte a unui program de măsuri care să ducă la scăderea preţului gigacaloriei furnizate în sistem centralizat, anunță Agerpres.
Propunerea a fost făcută publică de autoritatea locală după ce zeci de persoane au protestat duminică la prânz în faţa Primăriei din cauza scumpirii gigacaloriei, a taxei de habitat şi a preţului apei.
„Eu nu sunt de acord cu eliminarea sporului de 15% pentru angajaţii Primăriei. Din punctul meu de vedere nu este o soluţie. Sunt persoane care locuiesc la casă şi nu beneficiază de nicio subvenţie”, a declarat pentru Agerpres vicepreşedinta Sindicatului Salariaţilor din Administraţia Publică Locală, Ivana Tertiş.
Odată cu sporul pentru condiţii vătămătoare, de care beneficiază întregul personal al Primăriei, vor fi eliminate şi norma de hrană a poliţiştilor locali, finanţările în baza Legii nr. 350 din 2005 şi vor fi reduse cheltuielile pentru întreţinerea spaţiilor verzi, astfel încât în perioada februarie-aprilie preţul gigacaloriei să scadă cu 100 de lei.
„Trebuie să găsim o soluţie pentru ca acest sprijin financiar (subvenţia la gigacalorie – n.red.) să ajungă la persoanele care cu adevărat au nevoie de el. Pentru că sunt persoane în oraş care circulă cu patru sau cinci maşini şi pot plăti căldura indiferent de preţul ei, dar beneficiază de subvenţie”, a afirmat, luni după-amiază, în timpul unei şedinţe a Consiliului local, primarul Constantin Hogea.
Reuniunea aleşilor locali, convocată de consilierii locali PSD, a fost o dezbatere a problemelor cu care se confruntă populaţia în contextul majorării preţului la energia termică, o măsură urmând să fie propusă în şedinţa Consiliului local de la finele lunii.
„În luna noiembrie, am plătit 367 de lei, iar luna trecută mi-a venit factura de 1.083 de lei. Mi se pare foarte mult. Am rată, sunt tânăr şi nu-mi mai rămâne nimic din cei 3.000 de lei pe care-i câştig”, a declarat Ionel Micu, în timpul reuniunii.
Protestatarii s-au arătat nemulţumiţi şi din cauza faptului că atunci când temperaturile atmosferice sunt ridicate, societatea Energoterm SA furnizează căldură, iar în replică directorul firmei, Liviu Bâscă, le-a explicat că sistemul de termoficare trebuie să funcţioneze la un nivel minim, care presupune inclusiv temperaturi ridicate în apartamente, atunci când e cald afară.
Unii participanţi la dezbatere au cerut clarificări cu privire la modul în care se întocmesc facturile la energia termică, în contextul în care acestea nu conţin vreun index, iar alţi participanţi au solicitat intensificarea controalelor la asociaţiile de proprietari şi sancţionarea persoanelor care se fac vinovate de delapidare.
De altfel, efectele majorării tarifului la energia termică furnizată în sistem centralizat în municipiu au fost şi motivul organizării unei conferinţe de presă de către Organizaţia judeţeană a PNL, ai cărei lideri au susţinut necesitatea unor măsuri pe termen mediu şi lung.
„O soluţie pe termen mediu şi lung ar fi ca Energoterm să încheie contracte individuale cu consumatorii, astfel încât să poată urmări şi recupera debitele mult mai uşor. Acum, din cauza sistemul juridic în care se regăsesc asociaţiile, consumatorii şi Energoterm, e aproape imposibil acest lucru”, a precizat preşedintele Organizaţiei municipale a PNL, Michael Gudu.