Sari direct la conținut

Sorina Pintea a ieșit din arest și a fost preluată de o ambulanță. Ce interdicții are în timpul controlului judiciar

HotNews.ro
Sorina Pintea, Foto: AGERPRES
Sorina Pintea, Foto: AGERPRES

Fostul ministru al Sănătății Sorina Pintea, acuzată de luare de mită, a ieșit din arestul Poliției Capitalei, vineri seară, fiind preluată de o ambulanță pentru a fi dusă la spital. Pintea, care s-a aflat în arest de sâmbătă trecută, va fi cercetată sub control judiciar.

Sorina Pintea a părăsit Arestul Central, fiind așteptată de o ambulanță pentru a fi dusă la spital.

Curtea de Apel Bucureşti a decis vineri ca Sorina Pintea să fie eliberată din arest preventiv și plasată sub control judiciar pentru 60 de zile, perioadă în care trebuie să respecte următoarele obligaţii:

  • să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată;
  • să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;
  • să se prezinte la IPJ Maramureş, desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de această instituţie ori de câte este chemată.

De asemenea, Sorina Pintea nu are voie să comunice direct sau indirect cu inculpatul Mihai Coste, precum şi cu martorii George Lucian Tudor, Octavian Niculescu, Marius Mihai Barbul şi Dan Botorce.

Vineri dimineaţă, Sorina Pintea a fost adusă în instanţă fără cătuşe, iar şedinţa de judecată s-a desfăşurat cu uşile închise.

După aproape două ore de dezbateri, unul dintre avocaţii săi, Viorel Mocanu, a declarat că Sorina Pintea a negat în sala de judecată acuzaţia care i se aduce şi a solicitat înlăturarea de la dosar a mai multor probe, deoarece ar fi fost obţinute nelegal de anchetatori.

„În mod ferm, neagă acuzaţia care îi este adusă. S-a solicitat înlăturarea mai multor mijloace de probă ca fiind obţinute în mod nelegal şi chiar şi acel flagrant (…). Apărarea a solicitat revocarea măsurii arestării preventive, fără o altă măsură, şi în subsidiar luarea măsurii controlului judiciar, care să fie suficientă, pentru a putea ca doamna Pintea să meargă să se interneze direct în spital. Solicitarea domniei sale nu este de a se duce acasă, chiar dacă o aşteaptă copiii, ci de a se interna, pentru a putea fi tratată de cadrele medicale, fără a avea frică că vor avea repercusiuni dacă îi vor face analizele în mod corect şi fără să fie tratată sub momentul tensiunii şi presiunii (…) Nu a putut să mănânce, nu poate în continuare să mănânce, pentru că suferă de acea disfagie, dacă nu greşesc medical, ceea ce nu îi permite să înghită nimic. Trebuie să mănânce doar prin perfuzie, lucru care nu s-a mai întâmplat”, a spus avocatul, citat de Agerpres.

Sorina Pintea suferă, potrivit declarațiilor ei publice de dinainte de a fi arestată preventiv, de dermatomiozită, o boală autoimună gravă și rară, pentru care face tratament cu cortizon și imunoglobuline. Ea a cerut de mai multe ori să stea în spital, sub pază, după ce a fost arestată preventiv. Fostul ministru al Sănătății, aflată de sâmbătă în arest, a fost dusă la spital de două ori până acum, ultima dată marți seară.

Sorinei Pintea, aflată în arest preventiv în Arestul Central al Poliţiei, i s-a propus transferul la Spitalul Penitenciar din Mioveni, însă fostul ministru a refuzat, astfel că s-a luat măsura de a-i fi asigurată asistenţă medicală permanentă, a declarat joi ministrul de Interne, Marcel Vela.

Avocații Sorinei Pintea au depus o sesizare la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă nr. 1 din București, reclamând că Sorinei Pintea i-au fost încălcate mai multe drepturi, că a fost expusă în situația în care se află, fiind adusă în cătușe la medic și împinsă de un agent din escortă.

Sorina Pintea, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, este acuzată de către DNA de luare de mită în formă continuată.

„În perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina (…) ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, în două tranşe, sumele de 10.000 de euro şi 120.000 de lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziţie publică ce avea ca obiect ‘proiectarea şi executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară şi toracică şi spaţii adiacente’, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească (n.r. – Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare) cu societatea comercială. Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu ca manager şi ordonator de credite”, se arată în ordonanţa procurorilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro