Sari direct la conținut

UPDATE Şapte deţinuţi, monitorizaţi medical pentru coronavirus. Pentru toţi testele au ieşit negative

HotNews.ro
Penitenciarul Bucuresti Jilava, Foto: anp.gov.ro
Penitenciarul Bucuresti Jilava, Foto: anp.gov.ro

Şapte deţinuţi sunt izolaţi şi monitorizaţi medical, în prezent, la Penitenciarul-Spital Bucureşti-Jilava, toţi fiind declaraţi negativ în urma testării pentru COVID-19, a transmis sâmbătă Administraţia Naţională a Penitenciarelor, într-un comunicat citat de Agerpres.

Conform sursei citate, din considerente preventive, se va menţine măsura de monitorizare medicală.

De asemenea, arată ANP, toţi cei cu care cei şapte deţinuţi au intrat în contact sunt monitorizaţi din punct de vedere medical, coroborat cu aplicarea unor măsuri specifice de siguranţă internă.

„În completarea informaţiilor furnizate anterior, precizăm că rezultatele testelor efectuate pentru cei doi deţinuţi aflaţi sub monitorizare medicală/izolare în cadrul Penitenciarului-Spital Bucureşti Jilava sunt negative. Aceştia nu sunt infectaţi cu virusul COVID-19. Din considerente preventive, se va menţine măsura de monitorizare medicală”, a precizat ANP.

Anterior, Administraţia Naţională a Penitenciarelor anunţa că în secţia de izolare de la Penitenciarul-Spital Bucureşti-Jilava se află şapte deţinuţi, cinci dintre ei fiind declaraţi negativ în urma testării pentru COVID-19, pentru ceilalţi doi fiind recoltate probe, care erau în aşteptare.

Măsurile luate în penitenciare

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a anunţat tot sâmbătă că, pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul coronavirus şi limitarea răspândirii infecţiei, a fost elaborat şi întocmit un plan de măsuri încă din data de 24 februarie, care a fost transmis tuturor unităţilor subordonate.

Conform sursei citate, au fost limitate activităţile cu deţinuţii în afara locurilor de deţinere şi acordarea recompenselor cu permisiunea de ieşire din penitenciar, astfel încât să se evite contactul cu persoanele din exterior.

Totodată, acordarea dreptului la vizită se realizează doar cu dispozitiv de separare.

Pentru menţinerea legăturii cu mediul de suport, deţinuţilor li se permite accesul la telefoanele publice instalate în interiorul locurilor de deţinere, pe tot parcursul zilei, aceştia putând beneficia inclusiv de dreptul la comunicări online, precizează sursa citată.

În ceea ce priveşte prezentarea la instanţele de judecată în vederea îndeplinirii unor procedurilor judiciare, administraţiile locurilor de deţinere au posibilitatea să solicite audierea prin sistem video-conferinţă, se arată în comunicatul ANP.

Din punctul de vedere al măsurilor igienico-sanitare ce se impun în astfel de situaţii, „în mod constant se efectuează dezinfectări atât în spaţiile şi locurile unde au acces persoane din afara locului de deţinere, cât şi în autospecialele de transport deţinuţi”.

Potrivit ANP, planul de măsuri vizează trei paliere de intervenţie, atât din perspectivă epidemiologică, cât şi raportat la gradul de siguranţă asociat sistemului penitenciar, respectiv: măsuri de prevenţie generală, măsuri de intervenţie specifice deţinuţilor extrădaţi din zone cu risc epidemiologic crescut pentru COVID-19 şi măsuri de intervenţie în situaţii de criză.

„Au fost asigurate, de asemenea, fondurile necesare în vederea dotării personalului şi a altor persoane care intră în contact cu deţinuţii, cu materiale de protecţie (măşti, dezinfectanţi, mănuşi, halate, costume de protecţie, termometre, scanner temperatură etc.). Măsurile prevăzute sunt revizuite constant, prin raportare la evoluţia situaţiei la nivel naţional”, precizează comunicatul citat.

De asemenea, la nivelul Penitenciarului-Spital Bucureşti-Jilava a fost înfiinţată o secţie de izolare, amplasată într-un corp de clădire separat de celelalte secţii medicale, având ca destinaţie aplicarea unei conduite preventive în eventualitatea incidenţei unor cazuri de suspiciune sau risc epidemiologic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro