Când drepturile copilului se ascund după ușa toaletei
Să ne imaginăm că suntem copii și că, pentru a merge la toaletă, suntem nevoiți să urcăm un deal. La școala din Motoșeni, o localitate din județul Bacău, grupul sanitar era, până de curând, amplasat pe un deal, în partea înaltă a curții școlii. Iarnă sau vară, trebuia să ieși din școală, să urci până la grupul sanitar, iar mai apoi să revii în școală unde, dacă îți aminteai, te spălai pe mâini. Erai în pericol să aluneci, să te lovești, să te murdărești ori de câte ori mergeai la toaletă. Sau să te întâlnești pe drum cu băiatul acela care îți face zilele amare…
O mulțime de drepturi ale copiilor pot fi afectate de modul și locul în care este construită o toaletă în școli (sau în afara ei): dreptul la educație (abandonul e încurajat de lipsa condițiilor potrivite); dreptul la viață privată (ușile prost realizate sau inexistente pun în pericol intimitatea copilului ); dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate (lipsa condițiilor de igienă duce la apariția unor boli specifice); dreptul la o viață împlinită și decentă, în condiții care să le asigure demnitate, autonomie (valabil inclusiv pentru copiii cu dizabilități).
Însă într-un proiect de ajutorare a copiilor nu sunt implicate doar ONG-urile, ci și companiile partenere, furnizorii, autoritățile. Fiecare este responsabil ca aceste detalii să nu influențeze viața copiilor. De aceea, după ce a investit în câteva grupuri sanitare, Fundația Terre des hommes și-a dat seama cât de util ar fi să existe niște recomandări și a apelat la dr. arh. Lorin Niculae (Arhipera), pentru a crea un „Ghid în vederea echipării cu grupuri sanitare interioare a școlilor din mediul rural”, cu indicații concrete care să ajute specialiștii și pe toți cei implicați în astfel de investiții. Acesta este util pentru:
- autoritățile publice locale, în calitate de investitori, autoritățile legislative și executive direct responsabile ( Ministerul Educației Naționale și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației)
- arhitecții și inginerii proiectanți, constructorii și furnizorii de materiale și echipamente, investitorii privați.
- directorii de școli și corpul profesoral din mediul rural și urban
Ghidul este unul dintre rezultatele proiectului SHINE, prin care Fundația Terre des hommes a investit în ultimii trei ani în infrastructura socială și de sănătate pentru școlile și copiii din 37 de comunități din județul Bacău. Acum, copiii care învață la școala de la Motoșeni și cei din încă alte două comunități au grup sanitar interior, curat, încălzit, cu apă caldă și săpun.
Toți copiii merită investiții durabile, care să le asigure accesul la drepturile de bază. Toți copiii merită o copilărie – e atât de simplu. Ghidul de 180 de pagini este gratuit și este disponibil pe site-ul www.tdh.ro, la rubrica Resurse. Poate fi solicitat în versiune print de către cei interesați la rou.office@tdh.ch.
Fundația Terre des hommes lucrează pentru protecția și promovarea drepturilor copilului, crește reziliența copiilor și tinerilor din România, îmbunătățește viața copiilor vulnerabili și îi ajută să participe la luarea de decizii care îi privesc. Ne dorim să extindem rețeaua noastră de prieteni- colaboratori din sectorul privat, în încercarea de a ajuta mai mult și mai bine copiii din România. Dacă puteți oferi servicii sau sponsorizări, așteptăm un semn la rou.office@tdh.ch . În schimb, vă putem asista în activititățile de CSR sau oferi oportunități inedite de training bazate pe experiența noastră în training-uri cu profesioniștii din mediul social și copiii (metodologia Mișcare, Joc și Sport).