Sari direct la conținut

Dorneanu: Premierul spune de vreun an că suntem compromiși /Politicienii sunt liberi să analizeze modul în care sunt numiți judecătorii CCR/ Ce spune despre decizia CEDO în cazul Kovesi

HotNews.ro
Valer Dorneanu, Foto: Agerpres
Valer Dorneanu, Foto: Agerpres

Președintele Curții Constituționale Valer Dorneanu susține că în decizia CEDO în favoarea Laurei Codruța Kovesi nu a văzut „nicio apreciere directă că a greșit CCR” și cere „tuturor care vor să își facă o părere” să citească hotărârea „cu răbdare și cu obiectivitate”. Despre declarațiile lui Ludovic Orban că CCR s-a compromis după acestă decizie, Dorneanu a declarat pentru HotNews.ro că premierul „spune de vreun an” că judecătorii Curții sunt compromiși, el susținând că politicienii „sunt liberi să analizeze dacă e bună legea de organizare a CCR și modul în care sunt numiți judecătorii constituționali”.

Valer Dorneanu susține că „substanța discuțiilor” vizează referatul care a stat la baza deciziei CEDO și că la baza deciziei Curții Europene nu a stat în niciun caz decizia CCR.

„Îmi păstrez rezerva de a face comentarii la decizie. Eu cer tuturor celor care vor să își facă o părere obiectivă despre decizie să o citească cu răbdare și cu obiectivitate și să vadă în ce măsură ea conține critici la adresa Curții Constituționale sau în ce măsura decizia CCR a stat la baza deciziei CEDO. Și doamna Kovesi face apel la două articole din convenție, cele reținute și de CEDO. Văd diverse reacții, inclusiv ale unor autorități, că e desființată CCR. Vă rog să citiți să vedeți în ce măsură decizia noastră a stat la baza deciziei CEDO”, a declarat Dorneanu.

Întrebat ce le răspunde celor care îi cer demisia din funcția de președinte al CCR, Dorneanu a susținut din nou că „substanța discuțiilor” nu ar viza CCR: „Nu am de gând să comentez, nu fac asemenea comentarii. Să vedeți exact care sunt criticile și care sunt motivele care au determinat decizia CEDO. Substanța discuțiilor vizează referatul care s-a făcut (…) Eu nu mă refer la nimic personal, la nicio instituție, ci strict la conținutul deciziei CEDO, în care se vorbește despre sesizare, despre referat, nu se vorbește critic la adresa CCR, nu am văzut nicio apreciere directă că a greșit CCR, că nu i-a dat drept la apărare”.

Despre declarațiile lui Ludovic Orban că CCR s-a compromis după acestă decizie, Dorneanu a declarat pentru HotNews.ro că premierul spune de vreun an că judecătorii Curții sunt compromiși: „Premierul a spus de vreun an de zile că suntem compromiși. Nu voi comenta niciodată deciziile unor politicieni. (…) Politicienii sunt liberi să analizeze orice – și dacă e bună legea noastră de organizare, și modul în care sunt numiți judecătorii. Dar să se uite și cum se constituie Consiliul constituțional din Franța, din Italia și din alte democrații consolidate”.

Curtea Constituțională a României s-a compromis, spune premierul Ludovic Orban, comentând decizia CEDO prin care se stabilește că revocarea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA a fost una abuzivă. Liderul PNL mai afirmă că speța Kovesi nu este singura decizie de acest fel a CCR și că hotărârea forului european arată că este nevoie de reanalizarea modului în care este compusă și funcționează instanța constituțională. El mai spune că magistrații trebuie să revizuiască decizia referitoare la obligarea președintelui României de a emite un decret întocmai cum consideră Curtea Constituțională.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului contrazice elegant, dar dur deciziile Curții Constituționale 358/2018, 68/2017 și raportul Inspecției Judiciare din ianuarie 2018, care a condamnat criticile Laurei Codruța Kovesi la adresa CCR, în decizia în care dă câștig de cauză fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție, care a contestat la CEDO decizia de revocare a sa din funcție.

În paragrafele 21-23 din hotărârea CEDO sunt amintite deciziile CCR 68/2017 (anchetarea modului de adoptare a OUG 13), 611/2017 (refuzul de a se prezenta în Parlament), pe care ulterior le critică.

De asemenea, critică voalat decizia CCR 358 / 2018. În paragraful 114 din hotărâre, CEDO afirmă că Înalta Curtea trebuia să aibă dreptul de a verifica fondul deciziei de revocare, fapt care contrazice decizia CCR358/2018, care exclude o astfel de prerogativă judiciară.

Concluzia este reluată în paragraful 123 – legislația națională nu exclude controlul judiciar al revocării, în pofida concluziei CCR conform căreia Constituția exclude acest drept al instanței de contencios administrativ.

Ce a decis CEDO în cazul Kovesi:

  • A fost încălcat articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil)) al Convenției europene pentru drepturile omului
  • A fost încălcat articolul 10 (libertatea de exprimare) al Convenției Europene

De notat că Laura Codruța Kovesi nu a solicitat despăgubiri în acest dosar.

Fosta șefă a DNA a contestat la CEDO, la începutul anului 2019, faptul că decizia de revocare a Curții Constituționale a fost luată deși nu a avut calitatea de parte în conflictul soluționat de instanța constituțională, nu a avut posibilitatea de a se apăra și nici de a contesta decizia Curții Constituționale.

„În procedura în care Curtea Constituțională a emis Decizia nr. 358 din 30 mai 2018 nu au fost respectate garanțiile unui proces echitabil sub aspectul accesului la un tribunal, având în vedere că nu există în dreptul intern <>, un temei de drept și o procedură internă bazată pe criterii obiective care să îmi ofere dreptul la o contestație privitoare la drepturile și obligațiile cu caracter civil referitoare la măsurile disciplinare dispuse de ministrul justiției și decise de Curtea Constituțională printr-o decizie definitivă, fără cale de atac”, afirma atunci Kovesi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro