Sari direct la conținut

VIDEO Protestatarii sârbi au luat cu asalt Parlamentul din cauza revenirii la măsurile de carantină

HotNews.ro
Proteste in Belgrad (sursa foto-twitter), Foto: Hotnews
Proteste in Belgrad (sursa foto-twitter), Foto: Hotnews

Mai mulți susţinători ai opoziţiei au luat cu asalt clădirea Parlamentului din Belgrad, după ce preşedintele Aleksandar Vucic a impus măsuri restrictive pentru a opri răspândirea coronavirusului.

Proteste violente au izbucnit în Belgrad după ce preşedintele Aleksandar Vucic a luat hotărârea de a reimpune starea de urgenţă pe fondul pandemiei de coronavirus, potrivit Mediafax.

Măsurile restrictive vor intra în vigoare din weekend. „Situaţia din Belgrad este alarmantă. Spitalele sunt literalmente supraaglomerate”, a declarat Vucic într-o conferinţă de presă televizată.

Ţara se confruntă cu un număr raportat de 16.168 de infecţii cu noul coronavirus, din care în jur de 3.000 sunt cazuri active, însă cifrele sunt în plină ascensiune. Epidemiologii şi medicii au avertizat că spitalele funcţionează la capacitate maximă şi că lucrătorii medicali sunt obosiţi.

Bilanţul total al morţilor este, potrivit cifrelor oficiale, de 330. Marți au fost confirmate 299 noi cazuri de coronavirus, iar în cursul ultimei săptămâni a înregistrat între 200 şi 300 de cazuri zilnic, provocând temeri că ţara de 7 milioane de locuitori s-ar putea confrunta cu un al doilea val de infecţii.

În timpul conferinţei televizate, Vucic a promis că va construi rapid un nou spital în Serbia, care va avea o capacitate de 800 până la 1.000 de paturi.

Riscul de infectare, a adăugat el, va persista şi în sezonul rece atunci când coincide cu gripa sezonieră. „Ne vom confrunta cu o toamnă dificilă. Nu va exista un vaccin pentru coronavirus până atunci”, a declarat preşedintele sârb.

Opozanţii dau vina pe guvern şi afirmă că oamenii nu trebuie să sufere noi restricţii. Marţi, în jurul orei 22.00, un grup mic de protestatari s-a împins într-un cordon de poliţie, a spart uşa şi a intrat în clădirea parlamentului. Ulterior, poliţia i-a împins înapoi. Mulţimea a cerut demisia lui Vucic.​

Creşterea semnificativă a cazurilor de infecții are loc la circa opt săptămâni după ce Serbia a început să ridice restricţiile pentru combaterea Covid-19, care au fost printre cele mai aspre din Europa.

La momentul respectiv, numărul zilnic de infectări scăzuse la numere cu două cifre.

Meciurile de fotbal şi tenis cu mii de spectatori s-au reluat între timp, iar pe 21 iunie Serbia a organizat alegeri, pe care le amânase în aprilie din cauza epidemiei.

În lumina numărului în creştere, autorităţile redeschid spitale provizorii pentru Covid-19 şi desemnează din nou spitale obişnuite drept unităţi de tratare a bolii provocate de noul coronavirus.

Din weekendul trecut, măştile sunt obligatorii în spaţiile publice închise. Deteriorarea situaţiei epidemiologice a determinat cele mai multe state din regiune, inclusiv destinaţia de vacanţă cea mai apreciată de sârbi – Grecia, să impună o interdicţie de intrare pentru cetăţenii din această ţară.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro