Sari direct la conținut

VIDEO Liviu Vasilescu demisionează de la șefia Poliției Române, după scandalul legat de întâlnirea cu interlopii, noaptea, pe stradă / El a acuzat un "atac mediatic concertat" asupra IGPR

HotNews.ro
Liviu Vasilescu, Foto: Captura video
Liviu Vasilescu, Foto: Captura video

Liviu Vasilescu a anunțat marți seară că se retrage de la conducerea Poliției Române. Anunțul are loc în contextul scandalului generat de întâlnirea șefului IGPR cu membri ai clanului Duduianu, în noaptea de 8 spre 9 august, înainte de înmormântarea fostului lider al grupării.

Vasilescu a susținut marți seară declarații de presă alături de secretarul de stat Bogdan Despescu, anunțând „cea mai mare captură de pastile captagon și hașiș din istoria Poliției Române”.

El a acuzat un atac mediatic concertat asupra Poliţiei Române şi Ministerului Afacerilor Interne:

  • „Atât ca ofiţer de execuţie, cât şi ca manager mi-am făcut datoria cu onoare şi bună credinţă, integritate profesională fiind principul care m-a ghidat în întreaga carieră.
  • În ultimul timp am constatat un atac mediatic concertat asupra Poliţiei Române şi Ministerului Afacerilor Interne, într-o perioadă în care era nevoie de linişte şi conjugarea tuturor eforturilor pentru protejarea cetăţenilor.
  • As vrea să le mulțumesc acestor eroi ai zilei, pentru rezultatele obținute si să le transmit că, indiferent ce cred unele persoane care au văzut munca de Poliție mai mult din fața televizorului decât din teren sunt onorat că sunt colegul lor. În permanență mi-am asumat responsabilitatea deciziilor. Și totdeauna mi-au plăcut și surprizele.
  • În același cadru, vă rog să îmi permiteți ca de astăzi să mă retrag din funcția de inspector șef al Poliției Române, să rămân ofițer de Poliție și să îndeplinesc sarcinile ce îmi vor fi încredințate”.

Anunțul are loc în contextul scandalului generat de întâlnirea șefului IGPR cu membri ai clanului Duduianu, în noaptea de 8 spre 9 august, înainte de înmormântarea fostului lider al grupării.

Cine este Liviu Vasilescu

Chestorul Liviu Vasilescu a fost numit şef al Poliţiei Române în 21 august 2019, printr-o decizie a premierului de atunci Viorica Dăncilă. Funcția de șef al Poliției Române a devenit vacantă după ce Ioan Buda a fost demis de ministrul de Interne de la acel moment, Nicolae Moga, în urma cazului Caracal.

Liviu Vasilescu a condus Direcţia de Operaţiuni Speciale (DOS) din Poliţia Română până în aprilie 2018, când a fost schimbat din funcţie şi mutat la Direcţia de Arme şi Muniţii, „cu acordul său”.

Inspectoratul General al Poliţiei Române preciza că Vasilescu „a preluat, cu acordul său”, funcţia de director al Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase. Potrivit unor surse judiciare citate atunci de G4Media, Direcția de Operațiuni Speciale era una dintre instituțiile cheie cu care lucra DNA, după ce Curtea Constituțională a decis să scoată SRI din anchetele penale.

Sub conducerea lui Liviu Vasilescu, informațiile despre filaje și interceptările realizate de această Direcție nu au ajuns la politicieni. Asta ar fi fost tocmai miza schimbării, pentru că Liviu Dragnea ar fi vrut să dețină control asupra acestei structuri din Poliția Română care se află în relație cu DNA.

Scandalul legat de întâlnirea cu membri ai clanului Duduianu

Liderul clanului Duduianu, Florin Mototolea, zis Emi Pian, a fost înjunghiat mortal în dimineaţa zilei de 4 august, într-un conflict izbucnit la finalul unei partide de barbut. Principalul suspect, Gheorghe Richard Emanuel, membru al clanului Rinu, a fost reținut. Trupul neînsuflețit al lui Emi Pian a fost ținut o săptămână în casa familiei, timp în care sute de oameni au venit la priveghi fără a respecta normele sanitare, iar polițiștii au supravegheat din stradă, în toată această perioadă.

Ulterior, Elvis Pian, fratele lui Emi Pian, a susținut că a avut o întâlnire, în noaptea de 8 spre 9 august, într-o biserică din București, cu şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu, cu şeful Poliţiei Sector 5, Cătălin Păştin, şi cu şeful Poliţiei Capitalei, Bogdan Berechet, pentru a negocia condițiile de înmormântare. Adevărul a publicat imagini făcute pe timp de noapte, care confirmă versiunea relatată de Elvis Pian.

Joi, 27 august, șeful Poliției Române a avut prima reacție în acest scandal, el susținând o declarație de presă după ce cu o zi în urmă Klaus Iohannis ceruse clarificări publice.

Atunci, Vasilescu a confirmat întâlnirea pe care a avut-o cu membri ai clanului Duduianu, înainte de înmormântarea fostului lider al grupării. El a susținut că a fost o acțiune oficială a Poliției Române și „cea mai eficientă acțiune legală”, pentru a preveni producerea unor incidente violente și răspândirea infecției cu coronavirus: „Primele arme pe care le folosim sunt prevenirea, dialogul, convingerea, nu direct pistolul”, spunea Vasilescu.

Sâmbătă, Poliția Română a transmis „clarificări ale unor întrebări apărute în spațiul public”, susținând, din nou, că IGPR „a procedat legal, corect, conform tuturor normelor în vigoare, care nu sunt aplicate în cazuri de criză doar în țara noastră, ci și pe plan internațional”.

IGPR mai susținea că clanurile nu au apărut în acest an și că de-a lungul timpului au fost organizate ample operațiuni de destructurare a acestora, iar liderii lor principali, uneori chiar aparținând unor generații consecutive, au fost închiși în penitenciare în mod repetat.

Poliția Română mai spunea că „acest eveniment nedorit a scos în evidență un aspect deficitar” al organizării în MAI – plecarea unui număr mare de profesioniști, a celor care „cunosc în mod sofisticat munca de poliție din teren, oameni care impuneau respect și teamă în rândul infractorilor, poate genera sincope în momentele operative”.

Răspunzând celor care au cerut demisia șefului Poliției Române, Liviu Vasilescu, IGPR susține că acesta „și-a făcut datoria în mod eficient”, rezolvând în cinci ore „o problemă complicată, „conform regulilor scrise sau cutumiale ale instituției”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro