De ce merg duminică să votez la alegerile locale 2020? Sociologul Gelu Duminică, la HotNews LIVE: Ce reformă poți să ai cu 33% participare la vot? Schimbarea se produce dacă participi în joc
Campania electorală pentru alegerile locale nu a existat în adevăratul sens al cuvântului, a fost un aruncat de chiloți dintr-un geam în altul, fără dezbatere între principalii candidați, spune sociologul Gelu Duminică. „Este o campanie profund atipică pentru că președintele Iohannis, când a refuzat dezbaterile electorale, a deschis o cutie. Cei în funcție nu s-au mai simțit obligați să intre în dialog cu cetățenii”, a afirmat sociologul la interviurile HotNews LIVE. El a vorbit despre o prezență la vot estimată de 40%, care va fi accentuată și de teama oamenilor de COVID. Ce i-ar putea determina pe nehotărâți să meargă duminică să voteze? Ura.
HotNews.ro a început, de marți, o serie de interviuri cu oameni din diferite domenii, care încearcă să explice de ce e important să-ți alegi singur primarul și consilierii locali. Altfel, la fel ca până acum, vor decide alții în locul tău. Miercuri, invitat la interviurile HotNews.ro a fost sociologul Gelu Duminică. El a vorbit despre importanța votului la alegerile locale, spunând că este fariseism crunt să cerem socoteală și să înjurăm dacă nu mergem la vot, despre cum sunt folosiste categoriile vulnerabile ca masă de manevră sau despre consecințele absenteismului la vot.
Cele mai importante declarații:
- Duminică îmi voi face treaba de cetățean. Nu poți să ceri cuiva să se schimbe dacă eu nu fac ceea ce trebuie.
- Mi se pare absurd, un fariseism crunt din partea mea să înjur fără să fac ceea ce trebuie. Așa că o să mă duc să aleg ceea ce eu consider că e mai bine pentru oraș, astfel încât să pot să cer socoteală, pentru că am învestit pe cineva cu încredere.
- Când îi investești cu nepăsare, ce poți să ceri? Și atunci nu îmi fac decât datoria față de propria conștiință.
- Consider că trebuie să fac umilul meu gest, să îmi fac treaba în bucățica mea, astfel încât să îi cer și celuilalt să-și facă treaba.
Care sunt elementele determinante la votul pentru locale într-un oraș mare, respectiv într-o în comuna? Ce contează – candidatul în sine, partidul, programul prezentat?
- În mediul rural contează mai mult omul. În oraș contează totul. Într-un oraș precum Bucureștiul, contează totul – structura de partid, de susținători, ideile, moralitatea, credibilitatea candidatului.
- La noi în București de foarte mulți ani votăm mai puțin omul, ci mai mult contra cuiva.
- Așa că avem o bătălie cum am avut întotdeauna – între electoratul unui candidat și electoratul altui candidat, care nu este neapărat electoratul candidatului din opoziție, ci electoratul carae s-a săturat de primul candidat, cel care a fost în funcție.
- Eu mi-aș dori să ajung să trăiesc să votez ideile candidaților, să vedem populisme foarte puține. Acum pare mai degrabă vot politic decât vot pe om. Cam asta am avut întotdeauna și poate și din această cauză suntem aici.
- La noi, „ba pe a mă-tii” funcționează încă foarte serios, se manifestă în ștamapila de vot pe care o punem nervos. Nu e sănătos.
Pe ce criterii își ale comunitatea un lider?
- Reprezentantul nostru e unul dintre noi, mulți ne-am dori să fim în locul lui.
- Cred că poate fi considerată etalon. Suntem printre puținii care am spus „jos comuniștii” și am votat apoi comuniștii.
- Toleranța excesivă la foarte multe forme de furt, corupție, se răsfrânge în zona de leadership. Nu ne întrebăm de unde are ăla casă pe trei străzi când a fost bugetar toată viața lui. Lucrurile astea sunt folosite de oamenii politici pentru că stiu că au funcționat.
- Cine e de vină? Peștele de la cap se împute, dar de la coadă se curăță. Reprezentantul nu se va schimba dacă nu există o presiune din partea maselor.
- Noi avem o mișcare religioasă conservatoare, o mișcare civică care nu poate schimba clasa politică. dacă vrem să schimbăm ceva trebuie să ne schimbăm noi înșine. E un drum lung de parcurs.
- Despre categoriile vulnerabile, care devin masă de manevră: În Titanic Vals sunt scenele alegerilor și mare lucru nu s-a schimbat, se dădeau bani, dar lucrurile nu s-au schimbat. Societatea e alta, dar elementele au rămas. Societatea are nevoie de lideri care devin modele prin felul de a face lucrurile.
- Noi am avut astfel de lideri, Traian Băsescu, de exemplu, care apoi ne-a arătat cât de fariseică e lumea politică.
- E nevoie de oameni care să se pună în slujba urbei.
- Clasa politică românească gândește pe termen foarte scurt, pe mandat.
- Mai avem de mâncat până să fie democrație autentică.
- Ce reformă poți să ai cu 33% participare la vot?
- În dreapta se așteaptă candidatul mesianic. Tare mi-e că un anume candidat pierde foarte mult pentru că s-au găsit niște musculite de care noi știam. Gândeste-te și alege, judecă omul cu balanța. Nu e nici Isus, nici Elvis Presley
- Fiecare candidat are propriul electorat, însă vorbim de o prezență la vot estimată de 40%. Marea problemă sunt nehotărâții. Ura i-ar putea motiva pe nehotărâți.
- Schimbarea se produce dacă participi în joc.
- Despre absenteism: Argumentele tinerilor sunt de genul toți sunt la fel, aceeași mizerie. Doi: oricum eu nu fac diferența. Trei: nu știu ce să fac. Patru: Habar n-am cine candidează.
- Cauze: educația civică în școală. Am lucrat cu elevi de clasa a XII-a și nu știau diferența dintre guvern și parlament, dintre democrație și tiranie. Și studenții, unii știu, alții nu. Orice comportament depinde de context și de situație, dar contextul trebuie creat. Dacă noi nu ne învățăm să participe, nu va participa. Noi ne-am furat singuri căciula. Nu am considerat lucrul acesta imortant și nu am investit în democrație.
- Avem și un declin al principiilor democratice participative la nivel european. Statul nu a mai reușit să ofere bunăstarea pentru toți cetățenii, iar aceștia nu se mai simt reprezentați de stat.
- Cei care sunt controlați sunt controlați doar de politicienii la putere.
- Teama de COVID va influența prezența la vot.
- Cea mai absentă categorie de la vot cred că vor fi cei de vârsta a doua, vârsta a treia. Sunt cei mai vulnerabili cei de vârsta a treia, iar cei de vârsta a doua stau în casă cu cei de vârsta a treia.
- Cred că tinerii vor fi principalii câștigători acum, comparativ cu acum 4 ani.
- Toți primarii pe care-i știu si care sunt la muchie mi-au zis că depind de participarea la vot a categoriei 60+
- Îmi doresc să nu fie un absenteism mai accentuat ca acum patru ani. Dar nu sunt nici foarte optimist.
- Nu cred că am avut campanie în adevăratul sens al cuvântului, am avut un aruncat de chiloți dintr-un geam în altul. Este o campanie profund atipică din cauză de Iohannis pentru că el, când a refuzat dezbaterile, a deschis o cutie. Cei în funcție nu s-au mai simțit obligați să intre în dialog cu cetățenii.
- Eu rămân cu o chestie, fariseismul de care au dat dovadă cei care erau promotorii principiilor, iar, când principiul a fost încălcat de unul dintre ai mei, l-au cauționat.
- Primarul nu-ti e șef, e reprezentant. Tu, la solicitarea lui, îl delegi. Nu ar fi bine să-l delegi pe cel care te reprezintă mai bine?
- Nu poți să aștepți să vină Obama în România să candideze la sectorul 4. Îi avem pe Băluță și Spătaru. E simplu: Băluță sau Spătaru?
- Ăia care au votat, ăia sunt la putere. Vrei schimbare, dar să înceapă cu altul?
- Cei care ne coordonează, ne coordonează pe toți, la nivelul comunei, cartierului. Faptul că Băluță e primar, nu este doar al PSD, este al tuturor. E dreptul meu ca la 4 ani să-l evaluez. Viața politică ne influențează secundă cu secundă.
- Dacă vreau o viață mai bună nu e normal să particip la decizia ca cel mai bun să guverneze?
…….