Poliția Capitalei: Aproape 70 de apeluri în ultimele 48 de ore la linia telefonică unde pot fi reclamați cei care nu poartă mască / În baza acestora au fost date 10 amenzi
Peste 1.200 de amenzi în valoare de aproape 428.000 de lei au fost date de polițiști sâmbătă și duminică în București, pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID. Potrivit Poliției Capitalei, au fost făcute controale în peste 1.780 de piețe, târguri, magazine, terase, mijloace de transport în comun, fiind legitimate aproximativ 4.200 de persoane. De asemenea, Poliția spune că a dat 10 amenzi în baza sesizărilor făcute la linia telefonică unde pot fi reclamați cei care nu poartă mască, în ultimele 48 de ore în Capitală fiind înregistrate la această linie aproape 70 de apeluri.
Conform unui comunicat de presă transmis luni de Poliția Capitalei, în zilele de sâmbătă și duminică, polițiștii, sprijinul Jandarmeriei, Poliției Locale, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Agenției Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Direcției de Sănătate Publică au făcut controale în peste 1.780 de piețe agroalimentare, târguri, complexuri comerciale, mari magazine, dar și magazine de cartier, terase, mijloace de transport în comun.
Au fost legitimate peste 4.200 de persoane și au aplicate peste 1.200 de amenzi în valoare de 427.625 lei.
De asemenea, Poliția Capitalei spune că în ultimele 48 de ore au fost înregistrate și aproape 70 de apeluri la TELVERDE 0800 800 165, în urma cărora au fost aplicate 10 amenzi pentru încălcări ale Legii privind starea de alertă.
Poliția Capitalei i-a încurajat pe bucureșteni să îi reclame la TelVerde 0800 800 165 pe cei care nu poartă mască și, mai mult, de joia trecută a pus la dispoziție un număr la care pot fi trimise imagini cu cei care încalcă regulile sanitare și care nu poartă mască, de exemplu. Poliția transmitea că în urma telefoanelor primite a realizat „o hartă a punctelor fierbinți, a zonelor unde se încalcă cel mai des regulile de protecție”.
Potrivit Poliției Capitalei, de la operaționalizarea acestei linii telefonice în Ministerul de Interne (în luna iulie), „cetățenii și-au arătat disponibilitatea de a sesiza în ce locuri, spații sau mijloace de transport în comun au observat persoane care fie nu poartă, fie poartă în mod necorespunzător masca de protecție”.
Avocatul Poporului îi cerea ministrului de Interne Marcel Vela să-i comunice actul normativ care stă la baza măsurii ca şi poliţişti în civil să efectueze verificări privind respectarea normelor vizând combaterea Covid-19.
„Solicitarea noastră are în vedere necesitatea preîntâmpinării situaţiilor în care unele persoane îşi pot aroga calitatea de poliţist pentru a obţine foloase materiale, precum şi importanţa respectării de către agenţii de poliţie a prevederilor din actele normative mai sus menţionate”, explica sursa citată.
Avocatul Poporului preciza că s-a sesizat din oficiu în acest caz ca urmare a informaţiilor apărute în presă.
Purtătorul de cuvânt al IGPR, Georgian Drăgan, a anunţat, marţi, că Poliţia Română, alături de Poliţia Locală, intensifică activităţile de verificare a respectării normelor privind combaterea Covid-19, urmând ca şi poliţişti în civil să fie implicaţi în acest demers. El a susținut că aceste controale făcute de poliţişti în civil nu reprezintă „nimic nou”, astfel de activităţi fiind făcute și până acum, susține purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Georgian Drăgan.
El spunea că poliţiştii au întâlnit situaţii când, la vederea agenților, oamenii și-au pus măştile de protecţie, pentru ca imediat după plecarea acestora să le dea jos. „Este o vorbă românească: <>”, a mai susținut reprezentantul IGPR. Precizările au fost făcute în contextul deciziei ca polițiști în civil să facă controale și să îi amendeze pe cei care nu respectă regulile sanitare.