Cazul Cumpănașu: 24 de asociații civice reacționează față de "comportamentul public inacceptabil"
Peste 20 de asociații și grupuri civice reacționează față de comportamentul public inacceptabil al lui Alexandru Cumpănașu față de minori, dar și față de profesori și cer o reacție din partea membrilor organizațiilor pe care acesta le conduce.
Printre cele 24 de asociații civice care au reacționat printr-un mesaj comun se numără VeDem Just. Reset, Corupția Ucide, Freedom House România.
Una dintre asociațiile conduse de Alexandru Cumpănașu este Asociația pentru Implementarea Democrației, iar asociațiile civice semnatare semnalează că numărul și identitatea membrilor săi este necunoscută: pe site-ul asociației nu este nicio informație în acest sens, iar în evidențele Ministerului Justiției sunt înscriși doar trei membri, cei fondatori. „Or, ne este greu să credem că un ONG care a primit milioane de euro de la stat pentru proiecte ale căror rezultate sunt necunoscute sau cel puțin controversate, are doar trei membri”, spun semnatarii.
Ei cer o reacție imediată, fermă și publică de delimitare față de Cumpănașu din partea organizațiilor care fac parte din Coaliția Națională pentru Modernizarea României.
Potrivit site-ului acestei structuri, Coaliția ar număra asociații, fundații și sindicate: 41 la nivel național și 21 la nivel teritorial. Din această structură fac parte asociații care „pretind că promovează drepturile copilului și militează împotriva violenței în școli, respectiv asociații ale profesorilor și ale studenților, care până acum nu au avut vreo reacție”. De asemenea, printre membrii Coaliției ar fi și două federații ale polițiștilor și Corpul Național al Polițiștilor, structuri din care e posibil să facă parte polițiști ce desfășoară ancheta penală în acest caz.
Asociațiile și grupurile civice reamintesc că, dincolo de aspectele juridice care urmează să fie lămurite de organele penale cu privire la dialogul avut de Cumpănașu cu minorii pe rețelele de socializare și fotografiile postate de acesta, este considerat ca fiind spațiu public orice mediu la care au acces mai mult de două persoane, iar legea interzice următoarele comportamente:
- dacă un major doar propune unui minor care nu a împlinit vârsta de 16 ani să se întâlnească cu scopul de a întreține relații intime, fapta constituie infracțiunea numită racolarea minorilor în scopuri sexuale (art. 222 Cod penal);
- dacă un major întreține relații intime cu o persoană având vârsta sub 16 ani, cu acordul acesteia, fapta constituie infracțiunea numită actul sexual cu un minor (art. 220 Cod penal);
- dacă un major convinge un minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani să asiste la comiterea unor acte cu caracter exhibiționist sau îi pune la dispoziție materiale cu caracter pornografic, fapta constituie infracțiunea de coruperea sexuală a minorilor (art. 221 alin. 4 Cod penal);
- dacă o persoană comite acte de exhibiționism în public, fapta constituie infracțiunea numită ultrajul contra bunelor moravuri (art. 375 Cod penal).
O femeie a depus o plângere penală pentru corupere de minori împotriva lui Alexandru Cumpănașu, pe care îl acuză că i-ar fi făcut propuneri indecente fiicei sale, au declarat surse judiciare pentru HotNews.ro.
Rise Project a publicat o înregistrare audio în care Alexandru Cumpănașu îi spune unei eleve minore de 15 ani că o „iubește foarte mult”. Publicația citată a difuzat și linkuri la înregistrări audio în care Cumpănașu îi spune unei alte minore, răspunzând la o întrebare a acesteia, că nu folosește „Titan gel” pentru că „m-a făcut mama suficient de bine”.
Miercuri, procurorii au deschis dosar penal in rem (pentru fapte) pentru infracțiunile de incitare la ură sau discriminare, în cazul lui Alexandru Cumpănașu, vizând discuțiile de pe contul său de TikTok, urmărit de aproximativ 500.000 de elevi, după ce mai multe persoane au sesizat că postările și interacțiunea lui Cumpănașu cu elevii sunt mai mult decât deplasate.
Cumpănașu îi prezintă pe profesori ca adversari ai elevilor și îi indeamnă pe elevi la nesupunere. Un exemplu concret este cel al indemnului de a nu mai face exercitii fizice la ora de sport fiindcă ”înregistrările pot fi puse pe anumite site-uri”, aluzie la pedofilie.
„Vreau și eu să văd dacă vreun profesor va avea tupeul – tupeul! – să încalce legea, să-ți pună note și să te condamne că nu ți-ai făcut tema de vacanță”, îi spune, de pildă, Alexandru Cumpănașu, pe un ton revoltat, unui fan care se plângea că s-a săturat să facă teme de vacanță.
De asemenea, Corpul de Control alMinisterului de Interne verifică modul în care Cumpănașu a ajuns să beneficieze în 2019 de protecția Jandarmeriei.