Arafat, despre pavilionul de la "Matei Balş" unde a izbucnit incendiul: Avea aviz de la pompieri, dar nu și autorizaţie. La controlul din noiembrie, s-a stabilit clar lipsa autorizaţiei şi a fost dat avertisment
Pavilionul de la Institutul „Matei Balş” în care a izbucnit incendiul soldat cu cinci morți avea aviz din partea pompierilor, însă nu și autorizaţie, a declarat, vineri seară, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. El a spus că, în urma unui control din noiembrie, ISU Bucureşti a stabilit clar lipsa autorizaţiei şi a fost dat un avertisment în acest sens. „Dar, vreau să se înţeleagă încă un lucru: existenţa autorizaţiei, poate că, chiar şi dacă era autorizat nu împiedica apariţia acestei tragedii”, a susținut Raed Arafat.
- „Aviz a existat pe documentaţie, nu este emisă autorizaţia. De altfel, la controlul din noiembrie, colegii de la ISU Bucureşti au stabilit clar lipsa autorizaţiei şi a fost dat un avertisment în acest sens. Dar, vreau să se înţeleagă încă un lucru: existenţa autorizaţiei, poate că, chiar şi dacă era autorizat nu împiedica apariţia acestei tragedii.
- Trebuie să ştim foarte clar că autorizaţia este, de fapt, o atestare din partea pompierilor că respectă toate condiţiile de prevenire, dar asta nu înseamnă că garantează. Niciodată nu garantează că nu va fi un incident sau un incendiu”, a declarat Raed Arafat, vineri seara, la Antena 3, potrivit News.ro.
Avizul este documentul emis de ISU pe un proiect, iar autorizaţia, pentru a fi emisă, necesită verificarea în teren a îndeplinirii măsurilor specificate în proiect, cum ar fi existenţa unor culoare de evacuare în caz de incendiu, a unor dotări cu sisteme de detecţie şi stingere.
În cazul Institutului Matei Balş, avizul a fost eliberat anul trecut, în martie.
Arafat a explicat că, în cazul spitalelor, este vorba în general despre clădiri vechi, care dacă nu ar fi modificate nu ar necesita autorizaţie, dar care necesită autorizaţie pentru că la ele s-au făcut lucrări de modificare, modernizare, compartimentare.
În acest context, şeful DSU a arătat că, dacă în cazul unui restaurant se poate pune lacăt pe o clădire neautorizată, în cazul unui spital acest lucru ar avea consecinţe asupra pacienţilor: „Dacă am merge să închidem spitale şi să punem lacăt… Aici măsura trebuie să fie luată şi calculat, cum poţi să o aplici. (…) Să vii să închizi orice spital care nu are autorizaţia încă obţinută înseamnă să laşi oamenii fără unităţi sanitare”.
El a susținut că au fost şi cazuri în care s-au luat măsuri radicale în cazul unor spitale, cum ar fi situaţia unei secţii de terapie intensivă care fusese amenajată la mansarda unei clădiri şi care nu avea ieşire de urgenţă, iar în cele din urmă secţia a fost relocată.
În urma incendiului izbucnit vineri, în jurul orei 5.00, într-un pavilion al Institutului Matei Balș, unde erau internați 101 pacienți cu COVID, și-au pierdut viața cinci bolnavi. Trei pacienţi au fost găsiţi carbonizaţi de către forţele de intervenţie în urma incendiului care a afectat patru saloane. Ulterior, a decedat şi o altă pacientă, o femeie de 80 de ani, transferată la Spitalul Floreasca şi care avea şi arsuri. La câteva ore de la incendiu, o altă persoană – a cincea victimă – a fost găsită carbonizată în baie.
De asemenea, peste 100 de pacienți au fost evacuați și transferați în alte pavilioane sau la alte spitale.