Timpul, poate cea mai importantă resursă pe care o avem
Sună clișeistic titlul, dar până la urmă este un adevăr. Timpul este o resursă limitată și pe care trebuie să o folosim cât mai eficient. Chiar zilele trecute un nou studiu, de parcă mai era nevoie de încă o dovadă, plasa Bucureștiul în vârful topului cu cele mai aglomerate orașe din lume. 134 de ore le pierde, în medie, un bucureștean în trafic. Un timp irosit, pe care nu îl mai recapeți.
Ce ai fi făcut cu acel timp pierdut în trafic? Poate l-ai fi petrecut cu familia, citind o carte, relaxare la un film, ti-ai fi exersat hobby-ul sau poate doar ai fi băut un pahar de vin, cu niște muzică bună pe fundal, privind cerul. Fiecare ar fi preferat să facă altceva decât să piardă timpul într-o cutie de metal, cu siguranță.
Și dacă tot vorbim de timp mult petrecut într-un trafic infernal și pe o infrastructură depășită, putem vorbi și despre situația în care se mai întâmplă și accidente rutiere ușoare. Toți cei care au trecut printr-un accident rutier ușor, știu cât timp se pierde cu umblatul pe la firmele de asigurări și pe la service-uri. Așadar, revenim la întrebarea de bază: ce poți face pentru a îți eficentiza timpul și pentru a câștiga niște momente pentru plăcerile tale?
Păi hai să vorbim despre digitalizare
Dacă în articolele trecute vorbeam despre cât timp și bani ai putea să scutești dacă ai folosi o aplicație de semnătură digitală, așa cum este Paperless flowSIGN, fie că vorbim de o debirocratizare, fie că vorbim de digitalizare, astăzi aș vrea să discutăm despre cât timp ai putea să câștigi pentru tine dacă ai avea o soluție digitală, de la distanță, în relația cu furnizorii de servicii de asigurări.
Vorbim nu doar despre generarea de polițe de asigurare în format digital, ci de o întreagă modificare a procedurilor în cazul proceselor ce țin de zona asigurărilor. De la raportarea unui accident auto, depunerea documentelor justificative online, precum și procesul de depunere a facturilor sau semnare a contractelor. Iată cum putem comprima vreo 2 zile pierdute, umblând prin tot orașul pentru a lua hârtii și devize, în doar cîteva zeci de minute de stat în fața unui calculator prin care ne rezolvăm problemele.
Digitalizarea serviciilor și folosirea unei soluții de semnătură electronică înseamnă practic:
- Emiterea polițelor de asigurare precum și semnarea cu valoare legală a oricărui document aferent interacțiunii dintre compania de asigurări și asigurat într-un context în care părțile sunt la distanță (nu este necesară prezența fizică în biroul asiguratorului).
- Accelerarea procesului decizional cu privire la aprobarea, respingerea unor solicitări de daune și micșorarea timpilor de răspuns.
- Responsabilizarea părților implicate în procesul de semnare desfășurat la distanță cel puțin în aceleași condiții din punctul de vedere al efectelor juridice.
Timpul nu mai avea răbdare
Marin Preda își încheie astfel primul volum din Moromeții. Un citat care îmi tot răsună în minte, ori de câte ori realizez că am pierdut timp și nervi cu birocrații și proceduri greoaie.
Parcă v-am mai spus de optimizarea timpului. Nu aș vrea să folosesc termeni precum “câștigat timp”, pentru că timpul, așa cum menționam la începutul acestui material, este o resursă finită pentru fiecare în parte, deci nu poți să câștigi mai mult timp, ci doar îl poți irosi sau cel mult îl poți eficentiza și distribui în funcție de nevoile și plăcerile pe care le ai.
Principalul motiv pentru care transformarea digitală devine din ce în ce mai importantă în zona asigurărilor este nevoia de eficientizare a proceselor consumatoare de timp și de resurse financiare și umane, ca de exemplu semnarea cu valoare legală a documentelor cu clienții, în special a celor care necesită semnătura mai multor persoane pentru a fi valabile.
Pentru optimizarea acestui proces, există soluții tehnologice românești, recunoscute la nivel european. Una dintre ele este Paperless flowSIGN, o soluție de semnare electronică la distanță a documentelor de către mai mulți semnatari, recunoscută în toate statele membre ale Uniunii Europene ca fiind echivalentă juridic cu semnătura olografă.
Avantajele Paperless flowSIGN
Paperless flowSIGNeste prima platformă ce oferă absolut toate serviciile necesare semnării electronice cu valoare legală a unui document: se inițiază fluxul, se încarcă documentele, se stabilesc semnatarii și ordinea în care ei trebuie să semneze. În cazul în care unul dintre semnatari nu are certificat calificat, se intră automat în procedura de identificare video și emitere, se semnează, apoi se descarcă documentele semnate – totul într-o singură aplicație. Aplicația este ușor accesibilă de pe orice dispozitiv, chiar și de pe telefonul mobil, ceea ce înseamnă că poți semna documente chiar și din autobuz, în drum spre birou.
Și cum mie îmi plac listele cu bumbi, las mai jos beneficiile:
- Siguranța datelor – procesul de semnare este sigur. Autorizarea semnăturii se face printr-un mecanism bazat pe 2 factori: ceva ce cunoști (un secret ca de ex: username+passrod, etc) și ceva ce deții (pentru dovedirea posesiei, de ex: un cod OTP transmis pe telefonul mobil). Siguranța procesului este garantată de certSIGN al cărui dispozitiv de creare a semnăturii electronice calificate la distanță este certificat ca fiind unul calificat pentru crearea semnăturilor electronice calificate la distanță în conformitate cu Regulamentul European eIDAS.
- Valoarea legală – semnătura electronică calificată realizată prin Paperless flowSIGN are valoarea legală a unei semnături olografe și este recunoscută în toate statele membre UE.
- Disponibilitatea – procesul de semnare poate fi inițiat oriunde, oricând, de pe orice fel de dispozitiv (computer, tabletă, telefon)
- Rapiditatea – identificarea persoanelor se face video, așadar nu este necesară deplasarea la un magazin sau partener certSIGN pentru obținerea certificatului calificat. Iar după obținerea acestuia, semnarea documentelor se realizează cu un simplu click.
- Flexibilitatea – serviciul poate fi utilizat cu ușurință atât pentru fluxurile interne ale unei organizații, cât și pentru cele externe.
O să mai treacă timp (da ce ironic să deschid concluzia cu această sintagmă) până vom ajunge să realizăm că avem o resursă limitată și că nu este bine să o pierdem pe lucruri inutile sau care puteau fi rezolvate mai ușor și mai rapid. Pentru că uneori, până realizăm că unele clipe pierdute nu le mai recuperăm, poate fi prea târziu. Așa cum spunea și Marin Preda, s-a putea ca timpul să nu mai aibă răbdare…
Articol susținut de certSIGN