UPDATE: Liviu Dragnea, aviz favorabil din partea comisiei din Penitenciarul Rahova pentru a fi eliberat condiţionat / Avocat: Putea aplica mai repede pentru liberare dacă penitenciarul nu îi încălca dreptul la muncă
Fostul lider al PSD Liviu Dragnea a primit aviz favorabil din partea comisiei din Penitenciarul Rahova pentru a fi eliberat condiţionat, iar decizia finală finală o va lua instanța. Dragnea este încarcerat la Rahova din 27 mai 2019, după ce a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
- „Este un aviz favorabil din partea comisiei din penitenciar, ceea ce înseamnă că Liviu Dragnea a îndeplinit toate condițiile legale pentru a i se acorda eliberarea condiționată de catre comisie și urmează să susținem cererea în fața instanței de judecată.
- Noi sperăm ca instanța să încuviințeze eliberarea condiționată, având în vedere că îndeplinește toate condițiile n- fracția pe care o prevede legea, de două treimi executate din pedeapsă și zilele de muncă”, a declarat miercuri pentru HotNews Flavia Teodosiu, avocata lui Liviu Dragnea.
Ea a susținut că fostul lider al PSD ar fi putut solicita mai repede eliberarea condiționată, dacă penitenciarul nu i-ar fi încălcat dreptul la muncă, în perioada 29 iunie 2020-februarie 2021, când nu i s-a permis să lucreze și, implicit, să cumuleze zile câștig.
- „Avem două hotărâri ale Judecătoriei Sectorului 5 care confirmă că Penitenciarul Rahova i-a încalcat dreptul la muncă și dacă nu i s-ar fi încălcat acest drept ar fi putut aplica pentru această liberare încă din februarie”, a adăugat avocata lui Liviu Dragnea.
Conform portalului instanţelor, Dragnea a depus cererea de eliberare condiţionată în 12 aprilie, iar Judecătoria Sectorului 5 a stabilit termen pentru soluţionare în 27 aprilie.
Dragnea a executat două treimi din pedeapsa de 3 ani și jumătate de închisoare, una dintre condițiile pentru eliberarea condiționată.
Liberarea condiționată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă:
- a) cel condamnat a executat cel puțin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani, sau cel puțin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;
- b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;
- Respingeri de neconstituționalitate (2), Jurisprudență, Reviste (2), Modele (1)
- c) cel condamnat a îndeplinit integral obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;
- d) instanța are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.
Fostul lider PSD a avut mai multe conflicte cu cei din conducerea Penitenciarului Rahova, unde execută pedeapsa, intentând mai multe procese, pe motiv că nu este lăsat să muncească în atelierul auto al închisorii.
Conducerea penitenciarului i-a retras dreptul la muncă, după ce Dragnea a acordat un interviu online fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, în prezent jurnalist la Realitatea Plus.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor a susţinut atunci că nu a autorizat ca Dragnea să dea acel interviu, iar Penitenciarul Rahova l-a sancţionat pe fostul lider social-democrat cu ridicarea dreptului de muncă în atelierul auto al închisorii.
În 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Potrivit DNA, Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, a menținut ilegal în posturi două angajate – Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica. Cele două nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor de muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul PSD Teleorman, spune DNA.
Conform procurorilor, Dragnea a determinat-o pe Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman. El a mai fost acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.
Citește și: