Sari direct la conținut

Liviu Dragnea, victorie în instanță în încercarea de eliberare condiționată

HotNews.ro
Liviu Dragnea, la ICCJ (foto arhiva), Foto: Agerpres
Liviu Dragnea, la ICCJ (foto arhiva), Foto: Agerpres

Penitenciarul Rahova este obligat să îi recunoască fostului lider al PSD Liviu Dragnea zilele de muncă pe care nu le-a prestat după ce i-a fost retras dreptul de muncă de către conducerea închisorii, astfel încât acestea să fie calculate pentru eliberea condiționată. Decizia a fost pronunțată vineri de către Judecătoria Sectorului 5.

Instanța i-a admis fostului lider al PSD o contestație după ce acesta a susținut că a pierdut aproximativ 50 de zile de libertate, după ce Penitenciarul Rahova i-a retras dreptul de muncă în iulie anul trecut, după interviul pe care i l-a acordat din închisoare fostei sale consiliere Anca Alexandrescu.

El a cerut să îi fie recunoscute şi zilele de muncă pe care nu le-a prestat efectiv.

  • „(…) admite în parte contestaţia formulată de petentul condamnat Dragnea Nicolae Liviu în contradictoriu cu Administraţia Penitenciarului Rahova împotriva Încheierii nr. 282/2021 a Judecătorului de supraveghere a privării de libertate de la Penitenciarul Rahova.
  • Desfiinţează, în parte, încheierea atacată şi rejudecând: obligă Administraţia Penitenciarului Rahova Bucureşti să recunoască petentului zilele câştig din muncă pe care le-ar fi realizat în perioadele 02.07.2020 – 15.09.2020 şi 16.09.2020 – 28.01.2021, pentru care s-a constatat în mod definitiv încălcarea dreptului la muncă prin sentinţa penală nr. 1905/2020 a Judecătoriei Sectorului 5 şi prin sentinţa penală nr. 45/15.01.2021 a Judecătoriei Sectorului 5, cu excluderea perioadei 12.12.2020-06.01.2021 (în care petentul a fost internat la Penitenciarul Spital Jilava şi Penitenciarul Spital Rahova), folosind acelaşi algoritm de calcul expus la pct. 1 în adresa nr. 35451/PBRB/2021 emisă la cererea instanţei de directorul Penitenciarului Rahova.
  • Respinge contestaţia formulată de petent cu privire la perioada 12.12.2020 – 06.01.2021 (perioadă în care petentul a fost internat la Penitenciarul Spital Jilava şi Penitenciarul Spital Rahova), ca neîntemeiată. Definitivă”, este decizia de vineri a Judecătoriei Sectorului 5.

Judecătoria Sectorului 5 va judeca în 27 aprilie solicitarea lui Liviu Dragnea de eliberare condiționată.

Miercuri, fostul lider al PSD Liviu Dragnea a primit aviz favorabil din partea comisiei din Penitenciarul Rahova pentru a fi eliberat condiţionat, iar decizia finală o va lua instanța.

Dragnea a executat două treimi din pedeapsa de 3 ani și jumătate de închisoare, una dintre condițiile pentru eliberarea condiționată.

Liberarea condiționată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă:

  • a) cel condamnat a executat cel puțin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani, sau cel puțin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;
  • b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;
  • c) cel condamnat a îndeplinit integral obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;
  • d) instanța are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.

Fostul lider PSD a avut mai multe conflicte cu conducerea Penitenciarului Rahova, unde execută pedeapsa, intentând mai multe procese pe motiv că nu este lăsat să muncească în atelierul auto al închisorii.

Conducerea penitenciarului i-a retras dreptul la muncă, după ce Dragnea a acordat un interviu online fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, acum jurnalist la Realitatea Plus. Administraţia Naţională a Penitenciarelor a susţinut atunci că nu a autorizat ca Dragnea să dea acel interviu, iar Penitenciarul Rahova l-a sancţionat pe fostul lider social-democrat cu ridicarea dreptului de muncă în atelierul auto al închisorii.

În 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Potrivit DNA, Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, a menținut ilegal în posturi două angajate – Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica. Cele două nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor de muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul PSD Teleorman, spune DNA.

Conform procurorilor, Dragnea a determinat-o pe Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman. El a mai fost acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro