VIDEO Câini dresaţi să depisteze virusul SARS-CoV-2 folosiți la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara. Au recunoscut după miros toate probele de la pacienții COVID
Medicii de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara și de la centrul chinologic din Sibiu au pus la punct un proiect cercetare pilot în România, care presupune dresarea câinilor pentru depistarea infecției cu coronavirus. Cei cinci ciobănești germani și un ciobănesc belgian au putut recunoaște după miros persoanele bolnave de COVID-19.
Primii paşi au fost făcuţi în septembrie 2020, la Centrul de la Sibiu, unde au fost selectate cinci exemplare din rasa Ciobănesc German şi unul din rasa Ciobănesc Belgian Malinois, cu vârste cuprinse între şapte şi nouă luni, iar în ianuarie 2021 a început antrenamentul cu primele probe SARS-CoV-2, recoltate de la pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, spun reprezentanții Spitalului „Victor Babeş” Timişoara.
Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara spune că acest proiect presupune ca pacienții cu test COVID pozitiv să accepte să li se recolteze, din transpiraţia de sub braţ, o mostră de miros, care era preluată apoi de echipa de la centrul de dresaj.
Toţi câinii care au participat au recunoscut 100% probele cu infecţie COVID-19, chiar şi în condiţiile în care instructorul a încercat să le devieze atenţia sau să îi retragă din zona unde era proba. Ei reveneau şi insistau pentru proba respectivă, afirmă medicul.
Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timișoara a fost prima unitate sanitară care a pus la dispoziţia specialiştilor Centrului Chinologic din Sibiu probe prelevate de la pacienţii COVID-19. Ulterior, în proiect au fost cooptate şi alte spitale, majoritatea din judeţul Sibiu.
Ce a presupus proiectul
- Faza întâi a presupus selecţia poliţiştilor conducători de câini, a specialiştilor de la Centrul Chinologic care să participe la acest proiect, selecţia câinilor şi amenajarea laboratorului de pregătire pentru detectarea persoanelor infectate cu SARS-CoV-2.
- A doua fază a fost dresajul propriu-zis.
- Faza următoare este de avizare, iar ultima este cea de operaţionalizare a acestui proiect, care presupune trimiterea acestor câini în Aeroportul Sibiu pentru depistarea pasagerilor cu coronavirus şi, ulterior, acreditarea acestor echipe canine, a explicat directorul Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu, comisar şef Claudiu Leonard Bîlă, citat în comunicat.
Cea mai importantă condiție
Cea mai importantă condiţie a fost ca pacienţii selectaţi, care aveau confirmarea că sunt infectaţi cu noul coronavirus printr-un test RT-PCR, să nu fie sub tratament medicamentos împotriva COVID-19. Toate probele au fost recoltate înainte de administrarea medicaţiei împotriva bolii.
În total, pentru dresajul câinilor au fost folosite câteva sute de probe. Iniţial, le-au fost prezentate probele pozitive, apoi cele negative. După primele şase zile de antrenament, câinii au început să recunoască probele pozitive provenite de la pacienţii COVID-19. Specialiştii spun că animalele pot recunoaşte mirosurile emanate de persoanele infectate cu noul coronavirus.
„În funcţie de practica pe ziua respectivă şi de antrenamentele anterioare, se prezintă probele pozitive, se prezintă probele negative în acelaşi antrenament şi probe distractoare, care pot varia de la foarte multe substanţe, obiecte, medicamente până la mâncare. Dintre toate, câinele va identifica mirosul specific bolii. Şi, atunci, în momentul în care va identifica mirosul, ne va semnala. O poate face fie prin poziţie aşezat, fie prin poziţie de urmărire, de preluare a subiectului respectiv, fie printr-un interes maxim către o persoană, în funcţie de cum e prezentată situaţia”, adaugă Silviu Stan de la Centru Chinologic Sibiu.
Pentru început, câinii special dresaţi pentru depistarea persoanelor cu COVID-19 urmează să fie folosiţi pe Aeroportul Internaţional Sibiu. Aceştia vor fi duși în aerogară, la sosiri externe, înainte de controlul făcut de specialiştii DSP Sibiu.