Sari direct la conținut

Primarul PNL al Iașiului, inculpat în dosarul DIICOT vizând un teren al primăriei – surse / Au fost reținuți un patron de ziar și city-managerul

HotNews.ro
Mihai Chirica, Foto: Hotnews
Mihai Chirica, Foto: Hotnews

Primarul PNL al Iașiului Mihai Chirica are calitatea de inculpat în dosarul DIICOT de înşelăciune cu un teren ce aparţine Primăriei Iaşi, în care sunt implicaţi avocaţi, notari şi funcţionari publici, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Este al doilea dosar penal în care este vizat primarul Iașiului.

Conform surselor citate, Mihai Chirica a fost audiat timp de mai multe ore la DIICOT Iași și are calitatea de inculpat pentru infracțiunea de omisiunea sesizării organelor judiciare.

Primarul Iașiului nu a putut fi contactat până la ora transmiterii acestei știri.

Patru persoane – patronul publicaţiei „Bună Ziua Iaşi”, fostul arhitect-șef al Primăriei Iași, un notar și un funcționar public – au fost reţinute de procurorii DIICOT în urma perchezițiilor făcute luni la Primăria Iaşi. Alte șapte persoane, între care fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, actual city-manager al orașului, sunt cercetate sub control judiciar. În acest dosar a fost audiat și primarul Mihai Chirica.

Potrivit unor surse judiciare citate de Ziarul de Iași, au fost reţinuţi pentru 24 de ore un notar, un funcţionar public, Alexandru Mustiaţă – fostul arhitect şef din Primăria Iaşi şi Claudiu Asimionesei – patronul publicaţiei „Bună Ziua Iaşi”. Alte şapte persoane sunt cercetate sub control judiciar. Între acestea se află doi notari, un avocat şi fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, actual city-manager al orașului.

Ziarul de Iași scrie că în urma perchezițiilor de luni zeci de persoane au fost audiate, iar audierile continuă marți.

Procurori DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au făcut luni 24 de percheziţii domiciliare în Iaşi şi în Bucureşti.

DIICOT anunța că ancheta vizează destructurarea unei grupări specializate în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, instigare la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, abuz în serviciu şi omisiunea sesizării, iar în dosar sunt implicaţi avocaţi, notari şi funcţionari publici.

Conform DIICOT, în 2016, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat în vederea obţinerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul Primăriei Iaşi pe care au construit un bloc de locuinţe, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei.

Surse judiciare spun că este vorba de un teren aflat în zona centrală a municipiului Iaşi, care ar fi fost cedat de administraţia locală familiei Asimionesei, cu obligaţia construirii unei clădiri – pensiune şi sediu de birouri. Familia Asimionesei, care deţine publicaţia „Bună Ziua Iaşi”, ar fi construit însă pe acel teren un bloc de locuinţe.

Primarul Mihai Chirica susţinea luni că reprezentanţii DIICOT au ridicat, de la sediul Primăriei Iaşi, o serie de documente, iar dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizări făcute de municipalitate la începutul anului.

Chirica a transmis, printr-un comunicat de presă, că o parte din actele solicitate de către reprezentanţii DIICOT Iaşi ar fi fost trimise deja către instituţiile specializate încă de la începutul acestui an.

  • „Documentele solicitate de către DIICOT Iaşi sunt ca urmare a unei sesizări pe care municipiul Iaşi a făcut-o încă de la începutul acestui an. Pentru verificarea şi analizarea celor sesizate de noi, procedura îi obligă să se prezinte la sediul instituţiei pentru ridicarea actelor necesare desfăşurării anchetei. Colegii mei au pus la dispoziţie toate documentele solicitate, activitatea primăriei nefiind întreruptă niciun moment pe parcursul cererii din partea DIICOT Iaşi.
  • Personal le-am dat tot concursul şi am cerut colegilor mei care gestionează acest tip de documentaţii să pună la dispoziţia anchetatorilor toate documentele solicitate. Am încredere că verificările vor face lumină în cel mai scurt timp posibil cu privire la acest caz, iar dacă s-au înregistrat încălcări ale legii cei vinovaţi trebuie să plătească”, susținea primarul Iașiului.

Este al doilea dosar penal în care este vizat primarul Iașiului.

În ianuarie 2021, Mihai Chirica, și fostul primar din Iași Gheorghe Nichita au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași sub acuzația de abuz în serviciu.

În același dosar au mai fost trimiși în judecată:

  • Tomorug Petru Dumitru, la data faptei director executiv al Direcţiei Tehnice şi Investiţii din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu
  • Florescu Dopina, la data faptei şef al Serviciului Juridic din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu
  • Chișcă Costică – Eugen, la data faptei şef al Serviciului Administrativ din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu.

În anul 2013, cei cinci inculpaţi au demarat o procedură de achiziţie „nelegală”, procedură în baza căreia, la data de 16.05.2013, Municipiul Iaşi a încheiat patru contracte de leasing operaţional, în calitate de utilizator, având ca obiect trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice preluarea în leasing de autoturisme, conform procurorilor.

Durata contractului a fost de patru ani. Prin respectiva achiziție, procurorii afirmă că s-a cauzat atât o pagubă bugetului local al municipiului Iași, în cuantum de 503.482,17 lei, cât și o vătămare a intereselor legitime ale unității administrative – teritoriale Municipiul Iași.

În acea perioadă, Mihai Chirica era viceprimar al municipiului Iaşi și îl înlocuia în funcție pe primarul Gheorghe Nichita, care era reținut în altă cauză.

Chirica este la al doilea mandat de primar la Iași, primul fiind cîștigat din partea PSD, partid din care a fost exclus în 2018. La alegerile locale din septembrie 2020, el a candidat din partea PNL.

Potrivit procurorilor, în perioada februarie – mai 2013, Mihai Chirica „a aprobat mai multe documente prin care se solicita „achiziţionarea a 4 (patru) autoturisme cu un grad de operativitate ridicat şi dotate corespunzător”, aprobând ulterior şi Caietul de sarcini privind furnizarea” acestora prin leasing operaţional. În document au fost „inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda”, arată procurorii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro