Sari direct la conținut

România, amenințată de un ciclon extratropical dinspre Marea Neagră / Explicațiile unui expert în fenomene meteo extreme

HotNews.ro
România, amenințată de un ciclon extratropical dinspre Marea Neagră / Explicațiile unui expert în fenomene meteo extreme

O săptămână cu manifestări meteo extreme, inclusiv cu fenomene asemănătoare unor tornade, surprinse în Dobrogea, se încheie într-o notă și mai severă. În cursul nopții a intrat pe teritoriul României un ciclon dinspre Marea Neagră, despre care ştim că este foarte puternic, notează Digi24.ro.

UPDATE 10.14ANM: Coduri galben și portocaliu de ploi și vreme rea, până sâmbătă noapte, în trei sferturi de țară

Șase județe din partea de sud-est a țării: Constanța, Tulcea, Galați Brăila, Călărași și Ialomița sunt sub cod galben de ploi însemnate cantitativ cel puțin până vineri la prânz.

Potrivit avertizării meteorologilor, în Dobrogea, estul Munteniei și sud-estul Moldovei vor fi averse ce vor avea și caracter torențial și pe alocuri descărcări electrice. Cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 20…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

„Ciclonul sună puțin periculos, terminologia completă este de ciclon extratropical. Avem două tipuri de ciclon: ciclonul cum a fost, de exemplu, Katrina, este un ciclon tropical – acela are structura clasică, spirală, ochiul furtunii și poate să producă pagube foarte mari de la vânt și precipitații; ciclonul extratropical este ceea ce avem de obicei la latitudinea noastră – sunt structurile care au front rece și front cald, deci sunt structurile care se pot întâmpla oricând de-a lungul anului și pot să producă precipitații, intensificări ale vântului, fenomenele normale”, a explicat joi seara la Digi24 Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme.

”Ceea ce este în mod particular interesant cu acest ciclon este că el cumva ajută la dezvoltarea acestor furtuni, furnizează cumva o energie pentru aceste furtuni. Deja România are o masă de aer destul de umedă în regiune și atunci acest ciclon poate să ajute la formarea de noi furtuni”, a adăugat acesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro