Sari direct la conținut

Biserica îi răspunde lui Dan Barna și „amintește” că în România există 18 culte religioase / Bănescu: BOR şi-a afirmat deja poziţia favorabilă faţă de vaccinare într-o pandemie

HotNews.ro
Vasile Banescu, Foto: basilica.ro
Vasile Banescu, Foto: basilica.ro

Biserica Ortodoxă Română şi-a afirmat şi explicitat deja de nenumărate ori poziţia „favorabilă”, „firească” şi „clară” faţă de actul vaccinării într-o pandemie şi i-a îndemnat deja pe clerici şi laici să-şi configureze o opţiune corect întemeiată în legătură cu un act medical, a transmis, luni, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Reacţia BOR vine în contextul în care vicepremierul Dan Barna a declarat, luni, că va propune premierului Florin Cîţu un parteneriat la nivelul Guvernului cu Biserica Ortodoxă Română pentru campania de vaccinare, menţionând că în Grecia, după un asftel de demers, rata de imunizare a ajuns la 50%, notează Agerpres.

„În legătură cu din nou clamata implicare a Bisericii (Ortodoxe) în demersul de convingere a oamenilor să se vaccineze, e bine să ne amintim că în România există 18 culte religioase, partenere sociale ale statului şi cu care acesta se situează într-un dialog pe diverse teme cu relevanţă publică. (…) Biserica Ortodoxă Română şi-a afirmat şi explicitat deja de nenumărate ori poziţia favorabilă, firească şi clară faţă de actul vaccinării într-o pandemie, îndemnându-i pe clerici şi laici să ia cu adevărat în serios boala, să se informeze temeinic din surse cu adevărat credibile, să se sfătuiască cu medicii şi să-şi configureze astfel o opţiune corect întemeiată în legătură cu un act medical de care depinde sănătatea şi protejarea lor şi a celor dragi. Aceasta este o atitudine fundamental etică izvorâtă din virtutea bunului-simţ, dar şi din libertatea personală care presupune responsabilitatea comunitară pentru care Biserica pledează permanent”, a precizat Bănescu, într-o declaraţie transmisă luni.

Potrivit acestuia, „implicarea cultelor religioase într-un demers persuasiv pe o temă extra-religioasă şi într-o problematică în care exclusiv competenţa medicală este adecvată şi relevantă, nu poate transgresa însă limitele contextului celor menţionate mai sus”.

Patriarhul Daniel nu s-a vaccinat împotriva Covid / Vasile Bănescu: „Este un drept, nu o obligație”

Vasile Bănescu a adăugat că Patriarhul Daniel este, „ca fiecare dintre noi”, o persoană cu un profil medical personal, „care s-a sfătuit în mod sigur cu medicul său” şi care a reflectat la „caracterul voluntar al actului de vaccinare, precum şi la faptul că acesta este un drept, nu o obligaţie”.

„Dacă va decide să se vaccineze, aşa cum am mai comunicat, Patriarhia Română va anunţa public lucrul acesta. Dincolo de aceste aspecte ce ţin de registrul unor decizii firesc personale, poziţia Patriarhiei Române a fost şi rămâne una favorabila vaccinării, subliniind constant necesitatea respectării principiilor de natură etică. Vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil şi în totală cunoştinţă de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autorităţile competente şi receptată corect de cetăţeni. În acest sens, nu în altul, Biserica rămâne implicată în firescul demers de informare a clericilor şi credincioşilor ei cu privire la vaccinare. Opţiunea pentru vaccinare trebuie să se configureze pentru fiecare dintre noi în cadrul unei serioase, substanţiale informări, nu dezinformări, evitându-se astfel zona speculaţiilor excesive şi a extremismelor”, a indicat purtătorul de cuvânt al BOR.

Vicepremierul Dan Barna a declarat, luni, că USR PLUS va propune măsuri „mai active” prin care vaccinarea anti-Covid să crească şi în mediul rural şi urban acolo unde sunt cifre foarte mici.

„Cred că este momentul să discutăm foarte clar şi voi propune premierului la şedinţa de Guvern ca la nivelul Guvernului să avem un dialog cu Biserica Ortodoxă şi un parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română, ca partener pentru vaccinare. (…) Dacă Biserica Ortodoxă din Grecia a făcut acest lucru şi, iată, Grecia a trecut de 50% rată de vaccinare, cred că este posibil şi sunt convins şi am încredere în înţelepciunea şi a Părintelui Patriarh şi a celorlalţi ierarhi din cadrul Bisericii Ortodoxe că acest mesaj e timpul să fie dat tocmai pentru ca românii să afle, pe o cale alternativă, la fel de credibilă, cât de important este să ne vaccinăm pentru a nu trebui să intrăm din nou într-o perioadă din care am crezut că am scăpat. Este una dintre măsuri”, a explicat Barna.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro