Sari direct la conținut

AUDIO Enigmaticul post militar rusesc UVB-76, care a provocat temeri în perioada Războiului Rece, a transmis un număr aproape record de mesaje criptice luna aceasta

HotNews.ro
AUDIO Enigmaticul post militar rusesc UVB-76, care a provocat temeri în perioada Războiului Rece, a transmis un număr aproape record de mesaje criptice luna aceasta
Postul militar rusesc transmite mesaje pe frecvența de 4,625 kHz încă din anii 1970, FOTO: CTK / Alamy / Profimedia Images

Postul misterios de radio UVB-76, cunoscut pentru mesajele sale criptice ocazionale și îngrijorările pe care le-a provocat în perioada Războiului Rece, a transmis un număr aproape record de transmisiuni într-o singură zi din luna decembrie, relatează marți site-ul de investigații Meduza.

Activ de la mijlocul anilor 1970 și considerat pe larg un așa-zis „post radio de numere” operat de armata rusă, UVB-76 a stârnit numeroase teorii, de la posibilitatea că ar face parte din sistemul rusesc de detecție și răspuns la un atac nuclear, până la simpla folosire a sa ca mijloc de transmitere a unor mesaje secrete.

Indiferent de scopul său, postul a devenit mult mai activ după prăbușirea Uniunii Sovietice și în zilele premergătoare declanșării invaziei ruse pe scară largă în Ucraina pe 24 februarie 2022.

Cunoscut în spațiul anglo-saxon și drept „Buzzer”-ul, postul de radio ce transmite pe unde scurte a transmis 24 de mesaje miercurea trecută.

„Pe 11 decembrie 2024, UVB-76 a realizat cea mai ‘vorbăreață’ transmisie din istoria sa”, a raportat un grup de pe VKontakte, echivalentul rusesc al Facebook, dedicat monitorizării stației. Jurnaliștii de la Meduza scriu în schimb că, deși numărul de mesaje a fost neobișnuit de mare, el nu a fost unul record.

Postul UVB-76 a transmis cuvinte bizare ca „inelastic”, „biliard” și „Gheena”

Cu o vechime de jumătate de secol, UVB-76 este cel mai cunoscut post de numere din Rusia, transmițând non-stop zgomot alb, întrerupt de mesaje scurte care conțin numere și cuvinte aparent fără legătură (adesea nume), ale căror prime litere formează cuvinte specifice.

Fiecare transmisie începe cu un semnal de apel, format din primele litere ale unor nume sau cuvinte. Se crede că „UVB-76” a fost semnalul de apel al destinatarului stației până în 2010. Din decembrie 2020, semnalul de apel „NZhTI” (format din inițialele lui Nikolai, Zhenya, Tatyana, Ivan) a fost folosit frecvent, deși apar și alte apelative.

Canalul YouTube Uvb-76 Voice Message a încărcat nouă înregistrări ale mesajelor din 11 decembrie.

Toate cele 24 de transmisii de pe 11 decembrie au avut loc între orele 9:09 și 17:14, ora Moscovei. În total, au fost difuzate 30 de cuvinte, inclusiv „azbuka” (alfabet), „nanayka” (Nanai), „pankosvod” (compoziție punk), „neuprugiy” (inelastic), „bilyard” (biliard) și „geenna” (Gheenna). Unele cuvinte au fost lipsite de sens, precum „onyerorust” și „vtuzotyuk”. În mai multe mesaje, au apărut perechi de cuvinte, de exemplu: „bezotkhodny” (fără deșeuri) și „krizotyutya” sau „koshomokh” – doi termeni lipsiți de sens – și „banderolka” (pachet mic).

Se crede că postul UVB-76 este operat de armata rusă din regiunile Moscova, Leningrad sau Pskov – deși acest lucru nu a fost niciodată confirmat oficial. Scopul său rămâne un mister.

Mister în jurul postului militar rusesc

O teorie despre care a scris inclusiv BBC sugerează că postul face parte din sistemul sovietic „Mâna Moartă” sau „Perimeter”, un mecanism de „distrugere nucleară reciprocă garantată” care ar declanșa lansarea armelor nucleare rusești dacă transmisiunea s-ar opri.

Această teorie provine de la faptul că sunetul motonon transmis de UVB-76 este întrerupt uneori, la câteva secunde, de ceea ce sună ca o sirenă pentru ceață și o voce ce transmite mesaje ca „Ya UVB-76, Ya UVB-76. 180 08 BROMAL 74 27 99 14. Boris, Roman, Olga, Mihail, Ana, Larisa. 7 4 2 7 9 9 1 4”.

Teoria în cauză afirmă că sunetul monoton ar fi semnalul că „totul este în regulă”, însă că întreruperea sa pentru un anumit interval de timp ar semnala sistemului de Mână Moartă că Rusia a fost distrusă de un atac nuclear și că trebuie activat sistemul automatizat de lansare a armelor nucleare care au supraviețuit în silozuri întărite.

O altă teorie susține că stația este utilizată pentru a transmite mesaje secrete.

Mesajele transmise au provocat îngrijorări în rândul analiștilor militari din întreaga lume în timpul Războiului Rece întrucât nu se limitează mereu la o singură limbă și ocazional a fost confirmat că ele au fost folosite pentru transmiterea unor mesaje agenților ruși de pe teren.

În ziua de 11 decembrie, când UVB-76 a transmis numărul mare de mesaje, pe frontul din Ucraina au atras atenția doar două evenimente. În ziua respectivă Rusia a acuzat Kievul că a atacat un aerodrom militar de pe teritoriul rusesc cu 6 rachete ATACMS și au apărut unele îngrijorări, care nu s-au materializat între timp, că Rusia ar putea lovi Ucraina cu o nouă rachetă hipersonică.

INTERVIURILE HotNews.ro