Sari direct la conținut

Cartea electronică de identitate – Câte programări au fost făcute pentru obținerea noului buletin, în prima zi a lansării proiectului, la Cluj / Când vor fi eliberate documentele

HotNews.ro
Cartea electronica de identitate, specimen, Foto: Ministerul Administratiei si Internelor
Cartea electronica de identitate, specimen, Foto: Ministerul Administratiei si Internelor

Noua carte electronică de identitate, care va înlocui treptat actualul buletin, este în teste la Cluj-Napoca în următoarele șase luni, apoi, până la sfârșitul anului viitor, toate serviciile de evidență a populației din țară vor putea emite aceste carduri, conform autorităților. Noul document va înlocui treptat cartea de identitate aflată în circuit din 1997, până în august 2031, potrivit termenlor stabilite de Regulamentul UE. În ziua lansării proiectului pilot la Cluj-Napoca, au fost epuizate toate programările pentru următoarele 30 de zile – aproximativ 450 de persoane au optat pentru emiterea noii cărți electronice de identitate.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat marți că până la acest moment aproximativ 450 de persoane au optat pentru emiterea noii cărți de identitate electronice.

Potrivit MAI, în funcție de modul în care se va derula proiectul pilot pe parcursul a două luni, începând cu 1 octombrie, se va putea deschide și un al doilea ghișeu, ajungându-se astfel la posibilitatea prelucrării a 30 de solicitări zilnic.

În paralel, funcționează alte 3 ghișee în cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor al municipiului Cluj-Napoca, unde sunt preluate cereri pentru emiterea Cărților de Identitate (model 1997).

Când vor fi eliberate noile documente pentru cererile depuse în prima săptămână

Termenul de emitere / înmânare a CEI este cuprins între 15 și 20 de zile. Totuși, pentru prima etapă, având în vedere că după realizarea CEI, aceasta trebuie sa fie supusă unor teste complexe, pentru cererile preluate în intervalul 2-6 august, documentele vor fi eliberate în perioada 23-25 august, spun reprezentanții MAI.

Cum va putea fi folosită noua carte electronică de identitate și cât costă

  • CEI este recunoscuta în afara granițelor țării.
  • acest document facilitează accesul cetățeanului la servicii publice prin preluarea funcționalității cardului de sănătate și implementarea unor servicii electronice.
  • poate fi solicitat opțional de către părinți pentru copiii lor încă de la naștere, cu o valabilitate variabilă în funcție de vârsta titularului.
  • conține elemente suplimentare de siguranță, care se datorează noilor tehnologii ceea ce-i conferă titularului o protecție suplimentară și previne situațiile de furt de identitate.
  • primul serviciu care va putea fi accesat cu CEI este cel de autentificare în platforma Casei naționale pentru asigurări de sănătate, având în vedere că potrivit legii, cartea electronică de identitate înlocuiește cardul de sănătate.
  • va putea fi folosită pentru autentificare în sistemele informatice ale administrației publice. Interfețele urmează a fi dezvoltate de către deținătorii acestor sisteme.
  • sunt avute în vedere dezvoltarea unor interfețe care să permită accesarea unor servicii precum cazierul judiciar sau servicii furnizate de către direcția regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor.
  • costul eliberării unei cărți electronice de identitate este 14 euro (70 de lei), în condițiile în care media europeană este de 41 de euro.

Ce se întâmplă cu cei care nu-și doresc cartea electronică de identitate?

Prezent luni la Cluj, la evenimentul de lansare a proiectului pilor, Cătălin Giulescu, directorul Directiei pentru Evidenta Persoanelor (DEPABD), a explicat ce se întâmplă cu cei care nu-și doresc cartea electronică de identitate și care ar fi beneficiile acesteia.

El a spus că românii vor putea opta pentru o carte simplă de identitate și după data de 2 august 2031, însă doar ca act de identitate la nivel național.

  • Legislația în vigoare astăzi prevede posibilitatea cetățeanului să opteze pentru această carte electronică de identitate cu suport electronic de stocare ori pentru o carte simplă de identitate fără suport de stocare, pe același format, dar fără niciun fel de inserție.
  • Diferența este deosebită dintre ele. Prima, cartea de identitate fără suport electronic de stocare, îți permite doar să te identifici, deci este doar act de identitate.
  • Următoarea – cartea electronică de identitate – îți permite să te identifici, să călătorești în spațiul UE și în statele care permit călătorii în baza acestui act de identitate, îți permite să te autentific în acest moment în sistemul Casei naționale de asigurări de Sănătate și într-un viitor foarte apropiat în interfețele administrației publice locale sau centrale oriunde te-ai afla pe acest glob.
  • Cei care vor opta pentru cartea de identitate simplă vor putea să călătotească în baza pașaportului electronic.
  • Dreptul la liberă circulație poate fi exercitat în baza pașaportului sau în baza actualului document de călătorie până la expiurarea acestuia, dar nu mai târziu de 2 august 2031.
  • Începând din 2 august 2031 doar cu documentele electronice se poate circula, indiferent că vorbim de pașaport electronic sau de cartea electronică de identitate, a precizat directorul Directiei pentru Evidenta Persoanelor (DEPABD).

Cum arată cartea electronică de identitate

Click pentru a deschide

Click pentru a deschide

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro