Sari direct la conținut

UPDATE Marșul Bucharest Pride va avea loc pe 14 august, pe Calea Victoriei, în ciuda refuzului primăriei de a autoriza evenimentul – organizatori/ Primăria Capitalei cheamă asociația ACCEPT la discuții luni

HotNews.ro
Bucharest Pride 2019, Foto: Hotnews
Bucharest Pride 2019, Foto: Hotnews

​Marşul „Bucharest PRIDE” are loc în mod „tradiţional” într-o zi de sâmbătă, iar anul acesta se va desfăşura pe 14 august, pe Calea Victoriei, în ciuda refuzului administrativ al Primăriei Municipiului Bucureşti, a afirmat, vineri, Florin Buhuceanu, membru al Asociaţiei ACCEPT, citat de Agerpres.

UPDATE Primăria Capitalei invită Asociația ACCEPT la un nou dialog, luni de la ora 14.00, pentru desfășurarea în condiții de legalitate a marșului „Bucharest PRIDE” 2021, anunță instituția într-un comunicat.

Redăm comunicatul PMB:

  • „Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din București a invitat reprezentanții Asociației ACCEPT pentru luni, 09 august, ora 14.00, la o nouă rundă de discuții.
  • Comisia a trimis în prealabil procesul-verbal prin care specifică motivele pentru care nu a putut fi avizată prima solicitare a Asociației ACCEPT. În locația unde se propune organizarea marșului, evenimentul ”Străzi deschise, care de derulează încă din luna mai 2021, aduce un număr important de persoane, fiind deja o densitate mare de persoane, care poate genera tensiuni ce pot pune în pericol siguranța participanților.
  • Pentru a putea fi respectate prevederile Legii nr.60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, respectiv:
  • – Art. 15 lit d) ”Primăriile municipale, orășenești sau comunale sunt obligate (…) să întreprindă orice alte măsuri legate de natură a asigura caracterul pașnic și civilizat al adunărilor publice; (…)
  • – Art.16:”Comandanții organelor locale de poliție și jandarmerie sau persoanele desemnate de aceștia au obligația de a asigura protecția participanților și de a stabili împreună cu organizatorii măsurile ce trebuie luate pentru desfășurarea adunărilor publice declarate, în condiții de deplină ordine” comisia de avizare a propus organizatorilor modificarea traseului sau desfășurarea pe traseul dorit, dar în altă zi, însă aceștia au refuzat aceste variante.
  • De asemenea, în solicitarea ACCEPT aceștia menționează participarea unui număr în jur de 10.000 de persoane, fapt ce contravine dispozițiilor legale în vigoare referitoare la măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei Sars Cov2, care prevăd participarea unui număr de maximum 500 de persoane la astfel de adunări.
  • Primăria Municipiului București are toată deschiderea pentru a soluționa favorabil o eventuală solicitare care să se încadreze în termenii și condițiile prevăzute de lege.
  • Referitor la informațiile făcute în spațiul public cu privire la aprobarea de către Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice a solicitării Noua Dreaptă, facem următoarele precizări: solicitarea Partidului Noua Dreaptă, formulată cu multă vreme înaintea celei transmisă de ACCEPT, îndeplinește dispozițiile legale referitoare la numărul maxim de participanți, respectiv 500 și, de asemenea, traseul pe care aceștia îl vor parcurge este Piața Victoriei- Piața Romană-Piața Universității- Piața Unirii, fără a se intersecta cu zona în care se desfășoară un alt eveniment, respectiv ”Străzi deschise”.”

„Pentru început, Primăria Generală a Capitalei a refuzat traseul invocând dificultăţi în a asigura securitatea participanţilor. Să auzim 16 ani, de la primul PRIDE, acelaşi tip de argumente că Primăria nu poate securiza o cale pietonală, vorbim totuşi de Calea Victoriei, un bulevard ultracentral din Bucureşti care este deja securizat. Marşul ‘Bucharest PRIDE’ se va desfăşura la ora stabilită şi la locul stabilit în ciuda refuzului administrativ al Primăriei”, a afirmat Buhuceanu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în faţa sediului Primăriei Generale a Capitalei.

El a calificat drept „completamente inacceptabile” alternativele oferite de municipalitate pentru organizarea marşului.

„Suntem mai mult decât o bandă pe un bulevard central al Bucureştiului. Când vorbim de securitatea participanţilor nu putem fi aduşi pe o stradă circulată sub nicio formă (Bulevardul Magheru – n.r.). Primăria trebuie să înțeleagă asta după cum trebuie să înțeleagă că nu poate schimba de la o săptămâna la alta locaţia unui eveniment care se organizează de luni de zile. PMB rebuie să respecte legea în acest moment şi să protejeze legal participanţii la marş”, a susţinut Buhuceanu.

Conform acestuia, nu a avut loc nicio discuţie cu municipalitatea legată de numărul de participanţi la marş, dar se aşteaptă să fie mai mulţi de 500.

„În general, e foarte greu să estimezi câţi participanţi vin la un marş, cu atât mai mult în cadrul unui PRIDE. Este un spaţiu în care oamenii se adună cu miile, deci aceeaşi regulă ar trebui să se aplice şi în cazul nostru. Probabil vom ieşi în stradă mai mult de 500, pentru că suntem într-o situaţie în care trebuie să protestăm, vocea noastră nu poate fi redusă la tăcere, drepturile noastre nu pot ceda în faţa sancţiunilor administrative ale Primăriei Capitalei”, a explicat Buhuceanu.

La rândul său, directorul executiv al ACCEPT, Teodora Ion-Rotaru, a afirmat că Primăria Capitalei nu a furnizat „niciun argument” pentru care nu este posibilă organizarea marşului pe Calea Victoriei.

„Mesajul transmis de PMB prin faptul că nu permite persoanelor LGBT, familiilor lor, prietenilor lor să-şi arate susţinerea pentru drepturi egale este unul discriminatoriu, este un mesaj homofob, este un mesaj care ne trimite în afara Bucureştiului, în afara oraşului la care şi noi avem drept.

Noi o să mergem pe Calea Victoriei, aşa cum ne-am propus. Sâmbătă, pe 14 august, la ora 17.00, o să ne adunăm în Piaţa Victoriei şi o să mergem într-un marş pietonal între ora 18.00 şi ora 19.00, până la esplanada cu statui la Universitate”, a declarat ea.

Rotaru a spus că nu îşi asumă eventuale sancţiuni din partea PMB. „Ne asumăm lupta cu statul român în instanţele de judecată şi la CEDO”, a adăugat ea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro