Sari direct la conținut

Restricțiile ar urma să fie relaxate pentru sărbători: Magazinele ar putea rămâne deschise până la ora 23.00, ar putea fi permise petrecerile – surse / Ciucă: Ne dorim să existe posibilitatea ca oamenii să circule

HotNews.ro
Coronavirus Romania, Foto: Freepik
Coronavirus Romania, Foto: Freepik

Comitetul Național pentru Situații de Urgență ar urma să se întrunească miercuri pentru a decide măsurile care vor fi impuse în România pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Potrivit unor surse oficiale citate de News.ro, de Revelion ar putea fi permise petrecerile, iar magazinele ar putea rămâne deschise până la ora 23.00, faţă de 21.00, cum este acum. „Ne dorim foarte mult ca reprezentanţii instituţiilor statului să poată să gestioneze foarte bine aceste situaţii, să existe posibilitatea ca oamenii să circule”, a declarat marți premierul Nicolae Ciucă, precizând că noile măsuri vor fi anunțate miercuri.

De asemenea, este posibil ca masca în aer liber să nu mai fie obligatorie, după scăderea incidenţei COVID la nivel naţional, însă ar urma să fie stabilite reguli, precum purtarea măștii în spaţii aglomerate sau în pieţe.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marți, că noile măsuri vor fi anunțate miercuri.

Întrebat de jurnaliști despre prelungirea programului magazinelor, Ciucă a răspuns:

  • „Sunt luate în calcul aceste aspecte pentru a evita aglomerarea și pentru a asigura timp cetățenilor să își facă cumpărăturile de Crăciun (…)
  • Ne dorim foarte mult ca reprezentanţii instituţiilor statului să poată să gestioneze foarte bine aceste situaţii (…) Să existe posibilitatea ca oamenii să circule”.

Despre posibilitatea renunţării la obligativitatea măştii de protecţie în aer liber, în zonele neaglomerate, Ciucă a spus că este analizată și ”această posibilitate”.

Duminică, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spunea că pentru sărbători nu vor fi impuse „măsuri stupide”, dar că nu este recomandată organizarea de petreceri cu un număr mare de persoane.

Întrebat, într-o conferință de presă, despre petrecerile în stradă de Revelion, Rafila a spus că nu se recomandă organizarea unor evenimente cu număr mare de persoane, dar dacă totuși vor exista, trebuie purtată obligatoriu mască de protecție:

  • „Dacă oamenii vor să facă petreceri în stradă, ceea ce este firesc pentru această perioadă, rugămintea este să înţeleagă, chiar dacă incidenţa este mică sau va fi mică, în perioada sărbătorilor de iarnă, utilizarea corectă a măştii, în spaţii aglomerate, inclusiv în timpul acestor petreceri, este absolut obligatorie.
  • Vom avea o presiune suplimentară din cauza acestei tulpini noi, Omicron, şi cred că fiecare are responsabilitatea de a se proteja nu numai personal, dar şi pe cei cu care venim în contact. (…)
  • Nu recomandăm să fie evenimente cu număr mare de persoane şi aglomeraţii. Nu putem discuta de petreceri, dar dacă acest lucru se întâmplă şi cadrul legal va permite acest lucru, trebuie desfăşurate în condiţii de siguranţă.
  • Populaţia nu trebuie să creadă că o incidenţă scăzută reprezintă un element de nerespectare a unor reguli, ci dimpotrivă, înseamnă un element de păstrare a incidenţei scăzute şi de păstrare a vieţii cât mai aproape de normalitate”.

Măsurile aflate acum în vigoare în România au fost stabilite prin hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă cu 30 de zile și sunt valabile în toată țara, indiferent de rata de infectare. Starea de alertă va expira în 8 decembrie, iar Guvernul ar urma să adopte o nouă hotărâre.

Ce restricții sunt în vigoare acum în România

Conform ultimei Hotărâri de Guvern din 8 noiembrie privind prelungirea stării de alertă în România pentru 30 de zile sunt și rămân în vigoare mai multe restricții:

Carantina de noapte

  • interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, circulației persoanelor în afara locuinței/ gospodăriei în intervalul orar 22:00-05:00

Excepțiile la carantina de noapte:

  • a) deplasarea persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
  • b) deplasarea persoanelor în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • c) deplasarea persoanelor pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
  • d) deplasări ale persoanelor în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • e) deplasarea persoanelor din motive justificate, precum vaccinarea, îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;

Magazine închise de la ora 21:00, nunți și botezuri interzise

  • Interzicerea desfășurării activității operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, indiferent de rata de incidență cumulată la 14 zile, în intervalul orar 21:00-05:00. Între orele 21:00-05:00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Măsura se aplică și activităților sau evenimentelor organizate și desfășurate de persoanele fizice, operatorii economici, instituțiile publice în următoarele domenii:

  • a) instituții muzeale, biblioteci, librării, cinematografe, studiouri de producție de film și audiovizuală, instituții de spectacole și/sau concerte, școli populare de artă și meserii, organizate și desfășurate în spații închise sau deschise;
  • b) săli de sport și/sau fitness;
  • c) jocuri de noroc;
  • d) piscine interioare;
  • e) locuri de joacă pentru copii;
  • f) săli de jocuri;
  • g) târguri, bâlciuri, talciocuri.
  • Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor, cafenelelor, etc., în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05:00-21:00.
  • Activitatea cu publicul a operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private se desfășoară până la capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05:00-21:00.
  • Prin excepție, unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.
  • Interzicerea activității în baruri, cluburi și discoteci.
  • Interzicerea organizării și desfășurării evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.).
  • accesul la toate activitățile și evenimentele este permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală;
  • accesul vizitatorilor în toate instituțiile publice centrale și locale, operatorilor economici, care funcționează în clădiri de birouri private, este permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării;
  • este obligatorie purtarea măștii de protecție, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

În 19 noiembrie, autoritățile au decis mai multe măsuri de relaxare a unor restricții – este permisă organizarea de spectacole, concerte, festivaluri în aer liber, cu cel mult 1.000 de persoane și cu condiția ca aceștia să fie vaccinați anti-COVID sau trecuți prin boală. De asemenea, spectatorii pot avea acces la competițiile sportive.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro