Sari direct la conținut

​VIDEO Alba-neagra cu Ordonanța PNRR. Ministrul Vîlceanu a anunțat vineri că a fost adoptată, dar azi e din nou pe ordinea de zi / Explicațiile Guvernului

HotNews.ro
Dan Vilceanu, Foto: Captura Guvern
Dan Vilceanu, Foto: Captura Guvern

Ordonanța de urgență vitală pentru efectuarea primelor plăți din PNRR, despre care ministrul Fondurilor europene, Dan Vîlceanu, a anunțat vineri că a fost adoptată de Guvern, se află din nou astăzi, 13 decembrie, pe agenda Executivului. Care este explicația? „Forma finală a proiectului de Ordonanță de Urgență va fi pusă în acord cu punctul de vedere al Consiliului Legislativ.”, spun oficialii Executivului.

UPDATE1 Guvernul a postat luni spre consultare proiectul de Ordonanță privind PNRR.

UPDATE2 (13:15) Guvernul a anunțat că a adoptat luni, 13 decembrie, acest proiect de Ordonanță și că forma finală a proiectului de OUG poate fi consultată aici.

  • „Ordonanța de Urgență privind stabilirea cadrului instituțional și financiar de gestionare a fondurilor europene în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, precum și pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Național de Redresare si Reziliență necesare României pentru accesarea fondurilor externe rambursabile si nerambursabile în cadrul Mecanismului de Redresare si Reziliență – va fi revalidată astăzi de membrii Guvernului pentru a pune forma finală în acord cu punctul de vedere al Consiliului Legislativ în privința unor norme de tehnică legislativă.”, au comunicat luni, 13 decembrie, reprezentanții Guvernului, la solicitarea HotNews.ro de a explica dacă a fost o eroare de comunicare anunțul făcut vineri.

Amintim că vineri, 10 decembrie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că Executivul a adoptat această Ordonanță, Ministerul Fondurilor Europene a transmis un comunicat în acest sens, iar ministrul Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu a susținut un întreg briefing în care a anunțat adoptarea acestui act și a răspuns jurnaliștilor la întrebările pe acest subiect. (11:50)

Ce a declarat Dan Vîlceanu vineri despre adoptarea de către Guvern a acestei Ordonanțe

„O să intru direct în subiect, nu o să mai citesc încă o dată titlul (n.a OUG-ului) pentru că e un titlu din care foarte multă lume nu o să-și dea seama ce am adoptat astăzi, dar e o ordonanță foarte importantă pentru că este ordonanța privind fluxurile financiare în cadrul PNRR, un text foarte tehnic, care se referă la instituțiile statului român implicate în PNRR și modul în care circulă de fapt banii între aceste instituții”, a declarat vineri, 10 decembrie, ministrul Dan Vîlceanu. (de la minutul 11:50)

Ce s-a anunțat vineri, 10 decembrie la Guvern despre OUG-ul care va permite primele plăți din PNRR / Pe ce se vor duce primii bani

Mai mult, Ministerul Fondurilor Europene a dat un comunicat oficial în care a anunțat că Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență care reglementează cadrul instituțional, fluxurile financiare și modul de verificare a utilizării fondurilor alocate României prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Adoptarea acestuia permite începerea implementării PNRR și reprezintă îndeplinirea unuia dintre obiectivele de etapă (jalon) asumat în cadrul Planului.

  • „Era nevoie de această Ordonanță. Nu puteam folosi acești bani din avans până nu adoptat fluxurile financiare, pentru că trebuia să reglementăm cum sunt cheltuiți banii și care sunt instituțiile care fac demersuri pentru cheltuirea banilor.”, a spus ministrul Dan Vîlceanu.

Întrebat pe ce se vor duce primii bani din avansul de 1,8 miliarde de euro care a intrat deja în contul BNR, Dan Vîlceanu a spus că era nevoie întâi de toate de adoptarea acestei Ordonanțe de Urgență și a dat apoi câteva exemple de proiecte pe care se vor putea trage primii bani.

  • „Primele sume le putem trage pentru o reformă pe care a făcut-o Ministerul de Finanțe / ANAF-ul – legarea caselor de marcat, de exemplu, este o investiție sau o reformă pentru care putem trage deja primele sume.
  • Acolo sunt înscrise în PNRR 150 milioane de euro. Jalonul era de 150.000 de case, din cele aproximativ 600.000 de case de marcat, deci putem trage cam 25% din cele 150 de milioane de euro pe care le avem din PNRR.
  • Cred că putem să mai tragem cîteva sume pentru autostrada A3. Nu mai știu în momentul de față care e valoarea facturilor pe care constructorul le-a făcut pentru A3, dar cred că undeva în urmă cu o saptamana, o saptamana jumatate erau 150 milioane de lei facturate, dacă nu mă înșel.”, a spus Vîlceanu.

Cât de repede vor fi trași acești bani?

  • „Cât de repede, asteptăm să fie publicat în Monitorul Oficial actul adoptat astăzi.”, a spus ministrul Fondurilor Europene.

O cerință a PSD: Autoritățile locale, prin Agențiile de Dezvoltare regională, vor putea implementa proiecte prin PNRR / Totul va fi însă sub monitorizarea directă a MIPE și a ministerelor responsabile – asigură Vîlceanu

În comunicatul MIPE se precizează că „o noutate față de proiectul inițial al ordonanței o reprezintă implicarea Agențiilor pentru Dezvoltare Regională în implementarea unor investiții din domeniile (educație, sănătate și social). Mecanismul de implementare se va derula sub monitorizarea directă a ministerelor responsabile de aceste investiții și a MIPE.”

Amintim că PSD a cerut săptămâna trecută premierului Nicolae Ciucă să respecte înțelegerea din timpul negocierilor pentru formarea Guvernului și să fie dată ordonanța de urgență care permite autoritaților locale (Agențiile de Dezvoltare Regională -ADR) contractarea proiectelor prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Mai exact, potrivit surselor HotNews.ro, autoritățile locale (prin Agențiile de Dezvoltare Regională) să poată contracta proiectele direct, și nu prin ministere. Acest lucru ar face imposibilă urmărirea și controlarea implementării proiectelor de către autoritatea centrală.

Întrebat vineri de HotNews.ro despre acest aspect, ministrul Dan Vîlceanu, a spus că implementarea unor astfel de proiecte fără monitorizarea ministerelor responsabile „nu se poate.”

  • „Nu se poate. Mecanismul implică Ministerul de reformă tot timpul. Nu poți sări Ministerul de reformă din această schemă a circulației banilor niciodată. Sunt două organisme de control: pe de o parte MIPE, care verifică toți coordonatorii de reformă, și pe altă parte coordonatorii de reformă la nivelul lor verifică investițiile respective”, a declarat vineri Dan Vîlceanu.

Atunci de ce a fost nevoie să se introducă această noutate în Ordonanța de urgență?

  • „Pentru că sunt instituții care trebuie ajutate în anumite aspecte. Nu vreau să intru în detalii care ar putea să sune ca o critică la adresa unor Ministere, dar în general ministerul Sănătății, ministerul Muncii nu au fost nicioadtă campioane în atragerea fondurilor europene, și atunci cred că e un lucru bun că instituții specializate în atragerea fondurilor europene vin să ajute aceste instituții. (..)
  • Vă dau un exemplu – în programul de creșe sunt sute de astfel de creșe care se fac. Titularul de reformă este Ministerul Educației, evident, dar ele se fac prin Ministerul Dezvoltării, pentru că ministerul Dezvoltării are capacitatea să deruleze astfel de programe. Dacă ar fi rămas și implementarea la Ministerul educației sunt convins că lucrurile ar fi mers mult mai greu.
  • Exact acesta este mecanismul și în cazul ADR-urilor. Dacă ar fi rămas anumite investiții strict la Ministerul Sănătății, pentru centre de sănătate, care se vor investi la nivel local, era mult mai greu ca Ministerul Sănătății să poate să facă asta. Prin intermediul ADR-urilor lucrurile se întâmplă mai ușor, pentru că există competnță, contracte derulate cu autoritățile locale și au experiența necesară.”, a spus Dan Vîlceanu.

Vîlceanu, despre implicarea ADR-urilor în PNRR: La început nu am fost de acord, dar apoi am înțeles că este util / Banii nu ajung la baronii locali, ci la comunități

Întrebat de HotNews.ro, dacă personal a fost de acord cu această cerință a PSD de implicare a ADR-urilor, Dan Vîlceanu a admis că inițial nu a fost de acord.

  • „La început nu, recunosc că nu, dar după aceea când am văzut despre ce este vorba și care sunt coordonatorii de reformă care trebuie ajutati, da, am înțeles la ce este utilă.”, a spus Vîlceanu.

Întrebat care vor fi mecanismele de control, în contextul îngrijorărilor că prin introducerea acestei cerințe a PSD banii ar putea ajunge la baronii locali, ministrul Fondurilor Europene a spus:

  • „Să știți că așa cum sunt verificate și alte fonduri, toate instituțiile care trebuie să verifice, de la autoritatea de audit și celelalte instituții de control sunt implicate în vertificările din cadrul PNRR. Aceste fonduri nu ajung la baronii locali, ci ajung la comunități. Cel puțin în ceea ce ma privește de fiecare dată voi fi acolo să spun că noi avem nevoie de reformele și banii din PNRR care ajung în investiții necesare cetățenilor României și nu unui baron local.”, a declarat ministrul Fondurilor Europene.

În plus, acesta a mai spus că această discuție legată de implicarea ADR-urilor nu a început acum, ci la începutul verii, în cadrul unei întâlniri a premierului de atunci, Florin Cîțu, cu aleșii locali din Timiș.

  • „Să știți că este o discuție mai veche, care a început încă din timpul verii. Îmi aduc aminte că premierul la acea vreme, Florin Cîțu, a avut o discuție la Timiș cu cei de acolo, la nivel local și deja de atunci a izvorât ideea asta că poate în anumite aspecte, în anumite investiții care țin de implementarea la nivel local, cei de la Agențiile de dezvoltare regională, care au expertiză în acest domeniu ar putea da o mână de ajutor și chiar sunt convins că așa va fi”, a mai spus ministrul Dan Vîlceanu.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro