Judecătorul Cristi Danileț nu mai are dreptul să judece și nu mai primește salariu – CSM
Judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj nu mai are dreptul de a judeca, adică de a merge la serviciu și nici nu mai primește salariu, el fiind suspendat până la o decizie a instanței supreme, a declarat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii, Iulia Craiu. Înalta Curte de Casație și Justiție ar urma să judece contestația lui Danileț la decizia Secției pentru judecători prin care a fost exclus din magistratură. CSM a invocat conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”, Danileț spunând că i se impută două filmulețe postate pe TikTok: într-unul taie gardul viu de acasă, în celălalt curăță o piscină.
Judecătorul Cristi Danileț spunea că va formula recurs la instanța supremă și că își va continua îndeplinirea atribuțiilor până va fi luată decizia finală în cazul său.
El a fost însă suspendat din funcție, adică nu mai merge la serviciu și nu mai este plătit, până la o decizie a ICCJ, care poate dura.
- „Suspendarea din funcție înseamnă că nu mai mergi la serviciu și nu mai desfășori activitatea de judecată.
- Dacă Înalta Curte desființează soluție (n.r. – decizia de excludere din magistratură) Secției pentru judecători în materie disciplinară, atunci își reia activitatea de judecată și i se plătesc retroactiv drepturile salariale”, a declarat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii, Iulia Craiu.
Ea a explicat că suspendarea din funcție a unui magistrat se face în baza legii 303 din 2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, articolul 62, alineat 1, litera e:
Judecătorul sau procurorul este suspendat din funcţie în următoarele cazuri:
- e) „în perioada cuprinsă între data pronunțării hotărârii secției corespunzătoare de aplicare a sancțiunii disciplinare prevăzute la art. 100 lit. e) (n.r. – exluderea din magistratură) și data eliberării din funcție”.
Judecătorul este exclus din magistratură prin decret de eliberare din funcție semnat de șeful statului, în situația în care ICCJ menține decizia CSM.
Cine sunt judecătorii din CSM care au decis excluderea lui Danileț din magistratură
- ”Cu majoritate, în baza art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. a) din acelaşi act normativ.
- Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Cu opinie separată în sensul admiterii cererii de repunere pe rol a cauzei formulată de pârâtul Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj.
- Cu opinie separată în sensul admiterii excepţiei nulităţii absolute a acţiunii disciplinare motivată de depăşirea termenului de efectuare a verificărilor prealabile şi de încălcarea repartizării aleatorii”, este decizia luată luni de Secția pentru judecători în materie disciplinară din CSM.
Abaterea imputată este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”.
Judecătorii care fac parte din Secția pentru judecători în materie disciplinară din CSM sunt:
- Bogdan Mateescu, care este și președinte al CSM
- Lia Savonea, Simona Marcu, Mariana Ghena
- Nicoleta Țînț, Gabriela Baltag, Evelina Oprina
- Andrea Chiș și Mihai Bălan
Decizia de excludere din magistratură a lui Danileț – considerat unul dintre magistrații reformiști, care au protestat în stradă față de modificarea legilor justiției de către PSD – a fost luată cu votul judecătorilor Bogdan Mateescu, Lia Savonea, Simona Marcu, Mariana Ghena și Nicoleta Țînț, au declarat surse oficiale pentru HotNews.ro.
Împotrivă au votat Mihai Bălan și Andrea Chiș, în timp ce Gabriela Baltag și Evelina Oprina au propus sancționarea lui Danileț prin reducerea salariului.
Secția pentru judecători a CSM este condusă de Bogdan Mateescu, președinte al Consiliului, iar votul acestuia a înclinat balanța, în timp ce Inspecția Judiciară este condusă de judecătorul Netejoru, plasat politic de PSD la conducerea acestei structuri.
Cristi Dănileț este cunoscut drept unul dintre judecătorii care au militat permanent pentru reforma Justiției și unul dintre magistrații care au protestat în stradă față de modificarea legilor justiției.
Danileț: M-au exclus pentru două postări pe TikTok cum tai gardul viu și curăț piscina
- ”Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalt curăț o piscină.
- Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui.
- Abaterea reținută este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Soluția s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecția Judiciară.
Evident, voi formula recurs la ICCJ și sunt sigur că se va remedia această soluție. Îmi voi continua îndeplinirea atribuțiilor până se ia decizia finală.”, a scris Danileț pe pagina sa de Facebook.
Alți cinci magistrați care au judecat dosare cu nume grele, sancționați de CSM. Reacția lui Danileț
Alături de judecătorul Cristi Danileț, care a fost exclus din magistratură,alți cinci judecatori de la Secția Penală a Curții de Apel Constanța au fost sancționați luni de Secția pentru judecători a CSM. Aceștia au judecat dosare cu nume grele precum Mircea Băsescu, Sorin Strutinsky, Nicușor Constantinescu, Roșu Iancu Tiberiu sau dosarul Beirut/ George Karam.
Este vorba despre Ciprian Coadă, Valentina Boboc, Anghel Tudor Georgiana, Iulia – Cezara Suciu şi Marius Virgil Ungureanu, judecători în cadrul Secției Penale de la Curtea de Apel Constanţa.
Judecătorul Ciprian Coadă – unul dintre magistrații care au protestat în stradă față de modificarea legilor justiției de către PSD – a fost suspendat pentru 4 luni.
Judecătoarele Valentina Boboc și Anghel Tudor Georgiana au fost sancţionate disciplinar prin retrogradarea din gradul profesional de curte de apel în gradul profesional de tribunal.
Judecătoarea Suciu Iulia – Cezara a fost sancționată cu „diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 25% pentru o perioadă de 1 an”. Aceeași sancțiune a fost dispusă și pentru judecătorul Ungureanu Marius Virgil.
Judecătorul Cristi Danileț a reacționat pe Facebook, marți, față de acestă decizie:
- „Ieri, cei mai buni judecători penaliști din județul Constanța au fost sancționați disciplinar de către secția de judecători a CSM. Motivele nici nu contează acum: CSM întâi publică decizia, ceea ce permite „crucificarea în mod public” a magistraților și de abia ulterior o motivează – uneori o face în termenul legal de 30 zile, alteori durează până la un an.
- Deși hotărârile de acest fel nu sunt publice, numele celor sancționați e publicat pe site chiar în ziua pronunțării lor, iar pe surse apare în presă votul membrilor CSM care ar trebui să fie secret.
- Evident, în interior știm cam cum stau lucrurile. Doar că acum nu putem vorbi despre asta”.