Sari direct la conținut

​VIDEO Încă un pas în implementarea PNRR. Ciucă: Aprobăm acordul de împrumut de 14,94 miliarde de euro. Câți bani vor intra curând din acest împrumut

HotNews.ro
Sedinta Guvern Ciuca, Foto: Guvernul Romaniei
Sedinta Guvern Ciuca, Foto: Guvernul Romaniei

​Guvernul va adopta miercuri prin Ordonanță de urgență acordul de împrumut între Comisia Europeană și România, prin care țara noastră va beneficia de 14,94 miliarde euro din cei aproximativ 29 miliarde de euro disponibili prin mecanismul de redresare și Reziliență, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă. După intrarea în vigoare a acordului de împrumut, CE va disponibiliza si prefinantarea de 13% din acest imprumut, aproximativ 1,94 milioane de euro, a spus Ciucă.

  • UPDATE (16:30) Executivul a adoptat această Ordonanță de urgență, a anunțat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ce prevede acordul de împrumut și care este urgența adoptării acestui act

  • „În lipsa luării unor măsuri imediate pentru intrarea în vigoare a Acordului de împrumut în termenul convenit cu finanţatorul, România nu va putea accesa prefinanțarea din împrumut conform necesităţilor de finanţare actuale și demara acțiunile necesare ducerii la îndeplinire, în calendarul stabilit, a jaloanelor și țintelor asumate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României astfel cum a fost aprobat prin Decizia de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021 de aprobare a evaluării planului de redresare și reziliență al României”, se arată în preambulul proiectului de OUG, supus dezbaterii publice.

Câteva prevederi din acest OUG:

  • ART. 1 – Se aprobă Acordul de împrumut (Mecanismul de redresare și reziliență) dintre Comisia Europeană și România, în valoare de 14.942.153.000 euro, semnat la București la 26 noiembrie 2021 și la Bruxelles la 15 decembrie 2021, denumit în continuare Acord de împrumut.
  • ART. 2 – (1) Aplicarea prevederilor Acordului de împrumut se va realiza de către Ministerul Finanţelor, în calitate de Împrumutat și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de Coordonator Național al Planului Național de Redresare și Reziliență, potrivit atribuţiilor şi competenţelor specifice.
  • (2) Ministerul Finanţelor va încheia cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene un acord subsidiar, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut potrivit alin.(1).
  • ART. 3 – (1) Sumele trase din împrumut, inclusiv prefinanțarea din împrumut disponibilizată de Comisia Europeană, şi virate în contul în valută deschis pe numele Ministerului Finanţelor la Banca Naţională a României se utilizează pe măsura necesităţilor de finanţare a deficitului bugetului de stat şi de refinanţare a datoriei publice guvernamentale (..).

CITEȘTE AICI PROIECTUL DE OUG ȘI NOTA DE FUNDAMENTARE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro