Sari direct la conținut

​REFERENDUM TVR: Ar trebui reintrodus serviciul militar obligatoriu în România? SONDAJ LIVE

HotNews.ro
Sondaj TVR serviciu militar, Foto: Hotnews
Sondaj TVR serviciu militar, Foto: Hotnews

​Ministerul român al Apărării recurge la o campanie suplimentară de recrutare a rezerviştilor voluntari. Mulţi experţi militari pledează pentru armata obligatorie. Acest subiect este dezbătut de Mihai Rădulescu și invitații săi la TVR 1 pe 10 ianuarie, de la 21.00. Emisiunea este realizată în parteneriat cu HotNews.ro.

Invitaţi la dezbaterea din 10 ianuarie în studioul TVR sunt: Iulian Fota, director general Institutul Diplomatic Român (IDR), fost consilier prezidenţial pe securitate naţională, gen. (r) Virgil Bălăceanu, preşedinte Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă din România (AORR), Ovidiu Voicu, director executiv Centrul pentru Inovare Publică, respectiv Alina Grigore, jurnalist de investigaţie şi corespondent de război, TVR.

LIVETEXT

Iulian Fota:Oricând de lungă e pacea, la un moment dat ea tot se va termina. Armata in teren e o parte a unei discutii mai ample. Nu strică, nici ca persoane, să ne punem întrebarea ce facem în caz de agresiune militară. Vedem cum procedează țările nordice care acționează pentru educarea populației.

Ovidiu Voicu, societatea civilă: Avem 3 tipuri de argumente contra srviciului militar obligatoriu: legal, economic și social și militar.

1. Dreptul de a apăra țara se prevede printr-o lege Organică, deci ar fi nevoie de un nou Referendum și nu d eo lege votată în Parlament

2. Problema Economică: Nu avem nicio dovadă că o armată de voluntari mai mare ar fi mai eficientă decât una de profesioniști și nici costurile nu ar fi mai mici.

3. Strategic militar: România face parte din Alianțe care descurajează războiul. Chiar dacă am intra într-un război, el nu va fi unul clasic, ci se va purta cu tehnică militară modernă și e greu de crezut că vom ajunge să-i pregătim pe voluntari cu această tehnică, că ei vor avea acces la ea.

gen. (r) Virgil Bălăceanu: Trebuie să plecăm de la ideea unui stagiu militar cu rolul pregătirii unei rezerve militare a României. Timpul de 6 luni de zile sau un an nu va permite în mod obiectiv pregatirea unui soldat profesionist. Din 2007, cei care sunt în planurile de mobilizare, vor fi prea îmbatrâniți. Dacă în următorii 15 ani nu vom mai găsi o soluție, vom rămâne fără rezervă militară. Nu există nicăieri în lume o armată fără rezerviști. Exemplul Poloniei este cel mai grăitor, au introdus instituția rezervistului voluntar și au peste 50.000 de rezerviști, iar România are sub 1.000.

Vasile Dîncu, ministrul MApN: Întărirea capacității de apărare trebuie să aibă în vederea o întărirea capacității umane. Avem nevoie de o suplimentare a efectivelor profesionale. Nu este analizată în acest moment revenirea la serviciul militar obligatoriu din mai multe puncte de vedere:

– Analizele noastre arată că nu avem nevoie de forțe așa numeroase

– Motive economice

– Motive Constituționale

– Urmărim capacitarea rezerviștilor, în primul rând

– Gândim în acest moment o altă soluție pentru un stagiu voluntar, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, pentru o perioadă mai scurtă

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro