Stelian Ion, despre proiectul de desființare a SIIJ: Știrbește definitiv competența DNA / Iohannis și coaliția pe care instalat-o la butoane vor magistrați care să răspundă comenzilor politice
Fostul ministru USR al Justiției Stelian Ion critică în termeni duri proiectul de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) pus vineri în dezbatere publică, el spunând că este știrbită astfel definitiv competența DNA de a ancheta cazurile de corupție în care ar putea fi implicați magistrați: „Președintele Iohannis și coaliția pe care instalat-o la butoane vor magistrați slabi, timorați, care să răspundă comenzilor politice”.
- „Este ceea ce și-au dorit mereu, de la președintele Iohannis, până la PSD, PNL și UDMR.
- Care va fi următorul pas, să ia de la DNA și alte competențe de a ancheta fapte de corupție? Ministrul Predoiu acționează în mod conștient pentru slăbirea DNA și a luptei anticorupție.
- Președintele Iohannis și coaliția pe care instalat-o la butoane vor magistrați slabi, timorați, care să răspundă comenzilor politice.
- Proiectul de desființare a SIIJ prezentat de Predoiu încalcă flagrant una dintre cerințele principale ale rapoartelor MCV și avizele Comisiei de la Veneția, și anume refacerea competențelor parchetelor specializate, DNA și DIICOT”, afirmă Stelian Ion.
El susține că „găselnița” lui Predoiu de a trimite dosarele la mai multe parchete din teritoriu, „pentru a nu se putea spune că le mută la o altă structură după chipul și asemănarea SIIJ”, este „ridicolă și nu rezolvă adevărata problemă”.
În opinia fostului ministru al Justiției, adevărata problemă este slăbirea DNA, iar „faptul că noua structură va avea coordonare și nucleu central arată că, până la urmă, SIIJ nu se desființează, ci se re-înființează”.
Stelian Ion mai spune că desemnarea procurorilor de la parchetele de pe lângă curțile de apel și a celor de la nivel central, de la Parchetul General, de către plenul CSM, nu doar de către Secția pentru procurori, va transfera și asupra selecției acestora lipsa de credibilitate și suspiciunile care planează acum asupra CSM, aflat într-o situație de blocaj.
- „În primele săptămâni la minister, Cătălin Predoiu a fost preocupat să câștige liniștea unor magistrați și a unor reprezentanți CSM: a majorat prin ordin salariile din sistem, deși putea să mai aștepte cât timp mai sunt procese pe rol, a asigurat cvorum la ședințele CSM, în ciuda semnalelor de alarmă transmise de câțiva reprezentanți ai CSM privind suspiciuni de nelegalitate la nivelul Consiliului. Este imaginea clară a politicianului gata să tranzacționeze orice pentru liniștea lui și a prietenilor politici.
- De fapt, ministrul Predoiu a revenit la ceea ce l-a consacrat în mandatul trecut: băiatul de mingi al președintelui Iohannis”, mai acuză Stelian Ion.
Dosarele privind presupuse fapte de corupție săvârșite de magistrați – care erau anchetate de SIIJ – ar urma să fie instrumentate de către 42 de procurori – 12 de la Secția de urmărire penală a Parchetului General și 30 de la parchetele curților de apel.
Întrebat despre excluderea DNA din acestă schemă, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a spus că „o altă soluție tehnică pentru desființarea SIIJ nu e posibilă politic în acest moment”, el precizând că noul proiect a fost agreat de toate partidele din coaliție. El a susținut că nu va fi vorba, de fapt, despre o altă structură care să înlocuiască SIIJ, ci despre un nou sistem, invocând modelul Parchetului European.
- Consultă aici proiectul de lege