Angajați de la Fiscul din Buzău cercetaţi alături de 27 oameni de afaceri / Funcționarii de la Finanțe care ar fi trebuit să îi controleze le făceau contabilitatea
27 de oameni de afaceri sunt cercetați de DNA, fiind acuzați că ar fi pus la dispoziţia unor angajaţi ai Administraţiei Finanţelor Publice Buzău documentele contabile ale firmelor pentru a le face contabilitatea primară, în condiţiile în care respectivii funcţionari ar fi trebuit să le controleze firmele. În acest dosar, au fot plasați sub control judiciar 6 angajați de la Fisc.
Conform DNA, cei 27 de oameni de afaceri au fost puși sub urmărire penală pentru complicitate la „îndeplinirea unei însărcinări, intermedierea ori înlesnirea efectuării unor operaţiuni comerciale sau financiare ori participarea cu capital la un operator economic privat faţă de care avea sarcina de a-l supraveghea, controla, reorganiza sau lichida, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit, în formă continuată”.
Procurorii spun că, în perioada martie – august 2021, cei 27 de oameni de afaceri ar fi pus la dispoziţia unor angajați ai Direcției de Finanțe Buzău (Nicoleta-Cristina Gheorghe, Daniela Iacob, Daniela Mavrodin, Luminiţa Mînzu şi Vasilica Neacşu) documentele contabile ale firmelor pe care le administrau pentru a le întocmi situaţiile şi declaraţiile fiscale și a le depune la organele fiscale.
„Aceste demersuri ar fi avut loc în condiţiile în care oamenii de afaceri cunoşteau faptul că funcţionarii respectivi aveau, printre altele, ca sarcină generală de serviciu doar pe aceea de a controla operatorii economici privaţi cu sediul în raza de competenţă şi nicidecum pe aceea de a efectua activităţi de contabilitate primară”, spun procurorii DNA.
Cu o zi în urmă, DNA a anunțat plasarea sub control judiciar a șase angajați de la Direcția de Finanțe Buzău: Laurențiu Diță, șef al Serviciului de Inspecție Fiscală Persoane Juridice, Nicoleta-Cristina Ghorghe, inspector superior, Daniela Iacob, consilier superior, Daniela Mavrodin, inspector superior, Luminiţa Mînzu, inspector fiscal, şi Vasilica Neacşu.
Potrivit procurorilor, Laurențiu Diță ar fi primit de la un om de afaceri un scuter evaluat la 4.000 de lei și bani pentru a interveni pe lângă șeful Serviciului Inspecție Fiscală Persoane Fizice și la subordonații săi pentru a-i aproba omului de afaceri cererile de anulare a penalităților în valoare de aproximativ 8.000 de lei pentru impozit.
Procurorii spun că, în perioada martie – august 2021, celelalte cinci angajate, deşi aveau ca atribuții controlul operatorilor economici privaţi, i-ar fi ajutat să își facă contabilitatea. Tariful perceput ar fi pornit de la minimum 300 de lei pe lună, în funcţie de volumul de acte care urma să fie procesat, conform DNA.