DNA: Piedone, urmărit penal pentru abuz în serviciu / Rebu ar fi încasat ilegal de la locuitorii din sectorul 5 tarife majorate pentru ridicarea gunoiului menajer
DNA a anunțat că a început urmărirea penală împotriva primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, pentru abuz în serviciu. Procurorii îl acuză că nu ar fi pus în aplicare hotărâri ale Consiliului Local privind salubrizarea sectorului 5, astfel că Rebu, care nu deținea licență, ar fi continuat să încaseze de la locuitorii din sector tarife majorate cu 25% față de tariful aprobat de consiliul local.
DNA nu a impus nicio măsură restrictivă împotriva lui Piedone.
Acuzațiile aduse de procurori
- „După preluarea atribuțiilor aferente funcției de primar al Sectorului 5, suspectul Cristian Victor Piedone Popescu, cu știință ar fi omis să ia măsurile inerente atribuțiilor prevăzute de lege, determinate de două Hotărâri ale Consiliului local Sector 5 București adoptate în anul 2020 privind salubrizarea sectorului 5, precum și măsurile pentru asigurarea inventarierii, evidenței statistice, inspecției și controlului furnizării serviciului.
- În consecință, o societate comercială care nu deținea licență (Rebu – n.r.), ar fi continuat să încaseze de la persoanele fizice, persoanele juridice și de la asociațiile de proprietari de pe raza Sectorului 5, tarife majorate cu 25% față de tariful aprobat de consiliul local. Aceasta în condițiile în care societatea SALUBRIZARE Sector 5 SA (fostă SC Salubrizare Fapte 5 SA), deținută de Sectorul 5 București, avea drept exclusiv de prestare a serviciului public de salubrizare pe raza sectorului respectiv”.
Cum a ajuns REBU în poveste deși serviciul de salubrizare era prestat de compania Primăriei
În sistemul electronic de achiziții publice nu apare niciun contract încheiat între Primăria Sectorului 5 și REBU. Potrivit unor informații obținute de HotNews.ro, acest contract ar fi fost încheiat între compania Consiliului Local Sector 5, care presta activitatea de salubrizare, Salubrizare Fapte și REBU deoarece prima nu ar fi avut capacitatea să asigure inițial integral serviciul.
Prin Hotărârea Consiliului Local Sector 5 nr.213/26.09.2019 s-a aprobat caietul de sarcini şi Contractul cadru având ca obiect prestarea activităţilor de salubrizare din sectorul 5.
Conform hotărârii, s-a încheiat Contractul cadru nr.11718/02.10.2019 între Consiliul local sector 5 în calitate de delegatar şi SC Amenajare Edilitară şi Salubrizare SA, compania primăriei, în calitate de delegat, pe o perioadă de 5 ani, începând cu data de 01.10.2019, având ca obiect „prestarea activităților de salubrizare menajeră, stradală și deszăpezire din cadrul serviciului de salubritate sector 5″.
Anul următor însă, Consiliul Local al sectorului 5, prin HCL sector 5 nr.8/23.01.2020, a dispus delegarea serviciului public de salubrizare, începând cu data de 01.03.2020, către o altă societate, respectiv SC Salubrizare Fapte 5 SA (societate cu acționar majoritar Consiliului Local sector 5, înfiinţată la data de 20.12.2019). Societatea prestează serviciul și în prezent.
Ridicat de anchetatori după o alertă cu bombă în avionul cu care urma să plece din țară
Reamintim că Piedone a fost ridicat de anchetatori de pe Aeroportul Otopeni. Mai exact, el se îmbarcase în avionul Lufthansa cu escală la Munchen care urma să decoleze la ora 06.00 și la bordul căruia s-a anunțat o alertă cu bombă, în timp ce pasagerii erau îmbarcați.
Piedone a relatat, la ieșirea de la DNA, unde a stat timp de câteva ore, cum a fost ridicat de anchetatori – se îmbarcase în avionul spre Munchen, s-a anunțat alerta cu bombă, a fost evacuat cu toți pasagerii, iar înainte de a se urca în autobuzul pentru a se întoarce în aeroport a fost preluat de un polițist.
Piedone a susținut că denunțătorul său ar fi fostul primar al Sectorului 5 Daniel Florea, „probabil deranjat foarte tare când am scos la iveală foarte multe nereguli”.
Întrebat despre ce fel de contract cu Rebu este vorba, Piedone a spus doar că acesta fusese încheiat de predecesorul său Daniel Florea.
„Totul aparține lui Florea. DNA ridică documente doar din trecut, când au fost foarte multe nereguli. Veți vedea că acest dosar i se va întoarce bumerang. M-a denunțat într-o furie că i s-a luat costița din fasole”, a spus Piedone despre Daniel Florea, audiat și el vineri la DNA. La intrare, Florea spunea că a fost chemat în calitate de martor.
Cristian Popescu Piedone s-a referit și la dosarul Colectiv, în care sentința definitivă ar urma să fie pronunțată în 3 mai, el susținând că va aștepta „cu capul sus” decizia instanței.
„Marți este decizia în dosarul Colectiv. Au fost nenumărate amânări. Nu sunt un fugar. Îmi aștept sentința cu capul sus. La țepele pe care și le-au luat, le e teamă că fuge și Piedone. Nu, Piedone nu fuge (…) Nu sunt fugar, aștept cu demnitate sentința instanței”, a adăugat primarul sectorului 5.
El a subliniat că procurorii nu au dispus nicio măsură restrictivă în cazul său, precizând și că nu a dat declarații ân fața procurorilor.
Condamnat în prima instanță la 8 ani și 6 luni închisoare în dosarul Colectiv
Piedone a fost condamnat în prima instanță la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu tragedia în urma căreia 62 de oameni au murit, iar alți aproximativ 150 au rămas mutilați pe viață.
Procesul Colectiv s-a terminat în 21 decembrie 2021, iar Curtea de Apel București a amânat în 15 aprilie – pentru a patra oară – pronunţarea sentinţei. Următorul termen pentru pronunțarea deciziei finale a fost stabilit pentru 3 mai. Decizia ar urma să vină după mai bine de 5 ani de procese, timp în care instanța s-a încurcat în proceduri.
Magistrații au invocat „complexitatea deosebită a cauzei” și au dat vina și pe avocați pentru amânările succesive.
La ultimul termen al procesului, din 21 decembrie 2021, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde, apreciind că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare.
De cealaltă parte, procurorii au cerut pedepse „orientate spre maximumul prevăzut de lege” şi cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din Primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii, susţinând că ordinea socială a fost „alterată” de corupţie, iar oameni au ars. „Nu vorbim de doi, ci de un cimitir”, au transmis anchetatorii.
Din 2020, Piedone este primar al Sectorului 5, după ce de la alegerile locale din 2008 până la demisia sa din 4 noiembrie 2015, în urma tragediei din clubul Colectiv, a fost primar al Sectorului 4.