Sari direct la conținut

Românii amendați pentru necompletarea PLF la intrarea în țară, în pandemie, își vor primi banii înapoi – lege promulgată / Câte amenzi au fost date

HotNews.ro
Formular PLF pentru intrarea in România, Foto: DreamsTime
Formular PLF pentru intrarea in România, Foto: DreamsTime

Amenzile aplicate pentru nerespectarea obligației de a completa formularul digital de intrare în România (PLF) vor fi anulate, iar românii care le-au plătit deja vor putea cere restituirea banilor, potrivit unei legi promulgate joi de către președintele Klaus Iohannis. Inițial, amenzile pentru necompletarea PLF au fost cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, iar în februarie Guvernul a redus pragul minim al amenzii la 500 de lei, după ce mulți români au acuzat că au fost sancționați pe nedrept.

Actul normativ promulgat de șeful statului a fost adoptat de către deputați la finalul lunii iunie și prevede:

  • Art. 1 – „Amenzile contravenţionale aplicate în temeiul art. 4 alin. (l) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, abrogată prin OUG nr. 22/2022, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se anulează şi se scad din evidenţele organelor de executare
  • Art. 2 – Sumele de bani achitate până la data intrării în vigoare a prezenteilegi, reprezentând amenzi contravenţionale aplicate în temeiul art. 4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 129/2021, abrogată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 22/2022, se restituie la cererea contravenientului depusă la organul fiscal de executare competent în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului ministrului prevăzut la art. 3.
  • Art. 3 – În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, stabileşte prin ordin al ministrului, procedura de restituire, de către organele fiscale locale, a sumelor de bani prevăzute la art. 2”.

Obligativitatea completării formularului de localizare a pasagerului PLF la intrarea în România a fost introdusă în decembrie 2021 și eliminată în luna martie.

În expunerea de motive a legii se arată că, după intrarea în vigoare a OUG 129/2021, mii de români au fost amendaţi după ce s-au întors din străinătate pentru că nu au completat formularul PLF, fie din lipsă de informare, fie pentru că nu au ştiut cum să acceseze platforma dedicată.

  • „Mulţi dintre cei amendaţi nu mai pot face dovada completării PLF, iar DSP-ul nu mai dispune de aceste date. Prin urmare, un proces individual sau colectiv împotriva instituţiilor statului ar duce această situaţie într-un blocaj din care vor avea de pierdut românii”, se arată în expunerea de motive.

Inițial, amenzile pentru necompletarea PLF au fost cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei. în februarie, Guvernul a introdus excepții la formularul PLF și a redus amenzile, după ce mulți români au acuzat că au fost sancționați pe nedrept.

Aproape 150.000 de amenzi în valoare de peste 360 milioane de lei pentru lipsa PLF

​Ministerul Sănătății a transmis în luna februarie, la solicitarea HotNews.ro, situația amenzilor aplicate de Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) celor care nu au respectat obligația de a completa formularul digital de intrare în România în maxim 24 de ore de la intrarea în țară.

  • „În perioada 25.12.2021 – 31.01.2022 au fost aplicate un număr de 149.560 amenzi. Valoarea amenzilor aplicate în perioada 25.12.2021 – 31.01.2022 a fost în cuantum de 360.991.000 lei.
  • Amenzile au fost aplicate ca urmare a nerespectării prevederilor Art. 4, alin (1) din OUG 129/2021, privind implementarea formularului digital de intrare în România, adoptată de Guvernul României, și anume: ”Nerespectarea de către persoana care intră pe teritoriul României a obligaţiei de a completa Formularul digital de intrare în România în termen de 24 de ore de la intrarea în ţară constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei”.”, au precizat joi, 17 februarie, pentru HotNews.ro oficialii Ministerului Sănătății.

România a ieşit în 9 martie din starea de alertă instituită din cauza pandemiei de COVID-19.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro