Sari direct la conținut

Parlamentul Olandei nu vrea România și Bulgaria în Schengen. Rezoluția votată astăzi la Haga

HotNews.ro
Spațiul Schengen, Foto: Karaboux / Dreamstime.com
Spațiul Schengen, Foto: Karaboux / Dreamstime.com

Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, a anunţat joi, într-o declaraţie pentru Agerpres, eurodeputata olandeză Sophia in’T Veld, coordonatoarea grupului Renew în Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European.

„Spre marele meu regret, tocmai am aflat în urmă cu câteva minute că parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care afirmă că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen. Regret profund acest lucru. Partidul meu (Democraţii 66, n.red.) a votat împotriva acestei rezoluţii, noi vrem ca România şi Bulgaria să adere imediat la spaţiul Schengen, aţi îndeplinit criteriile necesare. Mă tem că prim-ministrul Olandei face foarte puţin pentru a convinge parlamentul olandez sau pentru a-şi asuma responsabilitatea şi a spune că, în interesul Europei, va fi de acord în Consiliu (cu aderarea României şi a Bulgariei la Schengen, n.red.). Trebuie să înţelegeţi că nu toată lumea în Olanda este împotrivă. Partidul meu vrea ca Bulgaria şi România să adere imediat la Schengen, dar majoritatea partidelor din guvern nu doresc” acest lucru, a declarat Sophia in’T Veld.

Ce scrie în rezoluție

Parlamentarii olandezi solicită guvernului să nu voteze pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen, cerând analizarea funcționării statului de drept, scăderea nivelului de corupție și a crimei organizate în cele două țări.

În documentul adoptat de parlamentul Olandei se precizează că problemele legate de corupție și crimă organizată într-o țară Schengen „poate cauza probleme majore pentru funcționarea controlului de frontieră al țării în cauză și ar putea, prin urmare, să prezinte riscuri de securitate pentru Olanda și pentru întreg spațiul Schengen”.

În Olanda, după alegerile parlamentare din 15-17 martie 2021 a fost semnat un acord de coaliţie pentru perioada 2021-2025 între Partidul Conservator Liberal (VVD, membru al grupului Renew Europe), Partidul Democraţii 66 (D66, membru al grupului Renew Europe), Apelul Creştin-Democrat (CDA, membru al grupului PPE) şi Uniunea Creştină (membră a grupului PPE). La 10 ianuarie acest an a fost instalat actualul guvern de coaliţie condus de premierul Mark Rutte (VVD).

Parlamentul European a adoptat, marţi, cu o largă majoritate, o rezoluţie nonlegislativă în care cere Consiliului Uniunii Europene ca, până la sfârşitul anului 2022, să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE.

În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

Iohannis: Avem o șansă. Însă nu avem o garanție

Anterior deciziei Parlamentului olandez, președintele Klaus Iohannis a comentat, referindu-se la reținerile Olandei, că România se află „într-o fereastră de oportunitate”, însă nu are o garanție privind integrarea în Schengen.

  • „Aderarea la Schengen este mult dorită de noi și, după cum cred că este un fapt cunoscut, de 11 ani noi îndeplinim practic cerințele tehnice. Aderarea nu s-a realizat, fiindcă, până la urmă, există și un vot politic în JAI, care nu a avut loc până în momentul de față.
  • Acum este o fereastră de oportunitate, adică avem o șansă. Însă nu avem o garanție. Ca să maximizăm șansele noastre, am întreprins foarte multe demersuri și, cu această ocazie, salut votul în Parlamentul European, care a fost covârșitor pentru accesul României, Bulgariei și Croației, însă decizia nu se ia acolo. A fost un vot politic, un semnal politic important, foarte important pentru noi. Am avut, cu siguranță vă amintiți, săptămâna trecută o misiune de evaluare.
  • Din informațiile pe care le avem, rezultatul este foarte bun pentru România, deci evaluarea a constatat că România stă foarte bine la capitolul acesta. Însă este clar că anumite chestiuni trebuie în continuare bine clarificate, probabil chiar și unele tehnice, dar în special unele politice și pentru asta toată lumea este implicată la maximum”, a spus șeful statului întrebat despre poziția Olandei privind aderarea României la Schengen.

Foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro