De ce primești alertă de cutremur de la Google? – O foarte scurtă istorie a sistemului de avertizare
În acestă dimineață s-a produs un cutremur cu magnitudinea de peste 5 grade pe scara Richter în zona Vrancea și multă lume l-a simțit, dar, spre deosebire de alte dăți, foarte mulți am primit alertă de la Google cu magnitudinea și distanța. De când are Google funcția aceasta și ce poate face? Nu au primit toți alerta pentru că nu este mesaj Ro-Alert, ci un mesaj prin Android, a explicat, la Digi 24, și șeful Depatamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.
Trebuie precizat că serviciul Ro-Alert NU a fost conceput pentru a trimite alerte de cutremur, fiindcă sistemul NU poate detecta cutremurul înaintea producerii lui. Sistemul este gândit pentru a alerta populația în cazul în care există probleme severe după un cutremur, sau dacă există alte dezastre naturale.
Cutremurul cu magnitudinea de 5.4 grade pe scara Richter s-a produs în jurul orei 6.50 la 72km NE de Ploiești, 73km E de Brașov, 117km V de Brăila, 120km V de Galați, 122km N de București, 123km S de Bacău, 148km NE de Pitești, 187km N de Ruse, 187km E de Sibiu și 203km SV de Iași, conform datelor Institutului de Fizică a Pământului.
De ce primesc avertizări de cutremur cei cu telefoane Android
Cei care au telefoane cu Android, sistem ce are peste 80% din piață, pot primi alerte pentru cutremurele din apropiere, iar sursa este institutul U.S. Geological Survey care publică în timp real informații despre toate seismele care se produc în lume.
„Telefonul poate folosi locația dvs aproximativă pentru a vă trimite alerte despre cutremurele din apropiere care au o magnitudine de minimum 4,5”, spun cei de la Google.
Așadar, telefonul poate detecta cutremurele din zona ta, iar pentru a afla mai multe despre cutremurele din apropiere poți deschide căutarea Google și poți tasta „cutremur”. O căutare după acest termen în jurul orei 8 îți dă o casetă roșie cu textul:
- Cutremur cu magnitudinea de 5,1
- Țări afectate: Bulgaria, Moldova, România și Ucraina
- La 19 km față de Nehoiu · 06:50
- (Sursă: U.S. Geological Survey)
Google anunţa în august 2020 lansarea unui sistem de avertizare în caz de cutremur pentru smartphone-urile echipate cu Android, iar acel sistem era lansat mai întâi în California. Sistemul folosea informaţiile colectate de sute de seismografe de pe teritoriul statului pentru a activa trimiterea alertelor care semnalează că „o mişcare telurică a început şi un cutremur este iminent”, spuneau atunci cei de la Google.
În primăvara lui 2021 sistemul de avertizare în caz de cutremure era extins în alte două țări: Grecia și Noua Zeelandă și în iulie 2021 Google anunța disponibilitatea în alte nouă țări, prioritate având statele cu risc seismic ridicat.
Google a continuat extinderea serviciului, acesta fiind disponibil în peste 40 de țări, inclusiv România.
Cum arată alerta Google de cutremur pe telefoanele Android
Google NU promite că alerta va sosi înainte de cutremur, ci menționează că poate veni înainte, în timpul sau după producerea seismului.
Interesant este că utilizatorii de smartphone-uri cu Android din anumite regiuni au posibilitatea de a participa la o reţea bazată pe colaborare pentru detectarea cutremurelor, telefoanele fiind echipate cu mici accelerometre care măsoară mişcarea, capabile să detecteze seismele.
„Telefonul dumneavoastră Android poate fi un mic seismograf care se conectează la milioane de alte telefoane pentru a forma cea mai mare reţea de detectare a cutremurelor din lume”, spuneau cei de la Google, în 2020.
Telefoanele mobile care observă ceea ce ar putea fi un cutremur pot trimite automat un semnal către un centru, unde computerele analizează datele privind mişcarea şi informaţiile privind locaţia pentru a determina dacă un seism este în curs de desfăşurare, potrivit Google.
Cum gestionezi alertele de cutremure
Pe dispozitivul Android, deschide Setări. Caută „alerte de cutremure” (Earthquake alerts).
Activează sau dezactivează alertele.