„Acuzaţii lipsite de temei privind rele tratamente aplicate firmelor austriece din România”. Aurescu, întâlnire cu ministrul austriac de Externe, la cererea Austriei
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg, la cererea acestuia, care a continuat să susțină „importanţa scăderii globale a numărului de migranţi care ajung în Austria”, spunând că aşteaptă noi propuneri din partea Comisiei Europene. Conform MAE, Aurescu și-a arătat „dezacordul ferm faţă de acuzaţiile lipsite de temei cu privire la aşa-zise presiuni sau rele tratamente aplicate firmelor austriece din România”.
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat marți că întrevederea a avut loc luni, la Bruxelles, în marja participării la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, la solicitarea părţii austriece, tema discuțiilor fiind aderarea României la spaţiul Schengen, blocată de Austria la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din 8 decembrie.
„Aderarea la Schengen nu poate fi însă conectată artificial cu alte dosare de care România nu este responsabilă”
Conform MAE, ministrul român de externe a subliniat necesitatea găsirii unei soluţii constructive de deblocare a situaţiei, în timp ce ministrul austriac a susţinut importanţa scăderii globale a numărului de migranţi care ajung în Austria şi a arătat că aşteaptă noi propuneri din partea Comisiei Europene.
- „În cadrul întrevederii bilaterale, care a fost precedată şi de alte contacte între cei doi miniştri în cursul aceleiaşi zilei, precum şi de o discuţie telefonică în urmă cu două zile, ministrul Aurescu a reiterat, detaliat, poziţia părţii române referitoare la votul negativ al Austriei cu privire la Decizia de aderare a României la spaţiul Schengen (a se vedea comunicatul MAE din 8 decembrie, precizează MAE.
- Ministrul Aurescu a subliniat necesitatea găsirii unei soluţii constructive de deblocare a situaţiei având în vedere că cetăţenii români sunt îndreptăţiţi pe deplin să beneficieze de drepturile apartenenţei la spaţiul Schengen.
- Ministrul român de externe a arătat, din nou, că susţinerile părţii austriece referitoare la o posibilă implicare a României în generarea fluxului de migraţie ilegală către Austria, pe ruta Balcanilor de Vest, pe care România nu se află, nu corespund în niciun fel cu statisticile şi evaluările agenţiilor europene – Frontex, Europol şi Agenţia Uniunii Europene pentru Azil – precum şi cu rapoartele vizitelor recente de evaluare realizate în perspectiva deciziei de aderare la Schengen care au formulat aprecieri foarte pozitive cât se poate de clare la adresa modului în care România gestionează situaţia migraţiei ilegale”, arată Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă.
Conform sursei citate, Bogdan Aurescu i-a transmis omologului său că România a exprimat deschidere pentru preocupările Austriei privind creşterea migraţiei ilegale şi a avansat propuneri de sprijin şi cooperare, prin intermediul Ministerului de Interne în plan bilateral, cât şi la nivel european pentru adoptarea unor măsuri concrete, iar „aderarea la Schengen nu poate fi însă conectată artificial cu alte dosare de care România nu este responsabilă”.
„Dezacordul ferm faţă de acuzaţiile lipsite de temei cu privire la aşa-zise presiuni sau rele tratamente aplicate firmelor austriece din România”
Aurescu a arătat că „România a acţionat cu deschidere şi transparenţă în relaţia cu toţi partenerii europeni, inclusiv Austria, iar gradul de pregătire a ţării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen a fost confirmat, în repetate rânduri, de experţii UE şi ai statelor membre, cel mai recent cu prilejul celor două misiuni de evaluare care au avut loc în lunile octombrie şi noiembrie 2022”.
- „Totodată, ministrul de Externe a reiterat dezacordul ferm faţă de acuzaţiile lipsite de temei cu privire la aşa-zise presiuni sau rele tratamente aplicate firmelor austriece din România.
- Ministrul român de Externe a arătat că România va utiliza toate căile disponibile de deblocare a situaţiei create prin respingerea Deciziei privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România şi că este necesară din partea Austriei adoptarea unei atitudini constructive şi îndreptate spre cooperare şi reconsiderarea poziţiei sale, pentru depăşirea impasului creat prin votul exprimat în Consiliul JAI din 8 decembrie 2022.
- Partea austriacă a reiterat aşteptările sale din partea Comisiei Europene, a agreat faptul că Planul de lucru propus deja de aceasta privind gestionarea migraţiei pe ruta Balcanilor de Vest este un prim pas în direcţia răspunsului la îngrijorările sale şi a susţinut importanţa scăderii globale a numărului de migranţi care ajung în Austria.
De asemenea, ministrul austriac a arătat că aşteaptă noi propuneri din partea Comisiei Europene”, adaugă MAE.
„Noi nu suntem un stat care blochează. Este un strigăt de ajutor”
Reamintim că România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE. Austria a reușit să blocheze joi decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.
Atât cancelarul austriac, Karl Nehammer, cât și ministrul de Interne Gerhard Karner au adus ca argument că din cei peste 100.000 de imigranţi sau solicitanţi de azil ajunși în Austria, 75.000 nu fuseseră înregistraţi nicăieri, iar asta ar fi trebuit să se întâmple la trecerea frontierei externe a UE. Ei au susținut că mulți dintre cei neînregistrați ar fi venit prin România sau Bulgaria, date contrazise de către autoritățile din România.
Ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, membru al ÖVP , partidul cancelarului Karl Nehammer, a apărat și el refuzul Austriei de a primi România şi Bulgaria în Schengen, sugerând că țara sa a fost nevoită să recurgă la asta pentru a se face auzită la Bruxelles.
- „Noi nu suntem un stat care blochează şi pune veto-uri. Este mai degrabă un strigăt de ajutor”, a subliniat ministrul austriac de Externe.
Reacția României, prea „emotivă”
Austria nu a blocat aderarea României şi Bulgariei la Schengen, ci doar „nu a vrut să se facă acum”, a susținut Schallenberg într-un interviu acordat vineri canalului TV Puls24. De fapt, susţine ministrul de externe, Austria a vrut să scoată subiectul Schengen de pe ordinea de zi a Consiliului JAI şi să se vorbească din nou despre asta peste şase luni.
El a negat însă că acest veto are de-a face cu alegerile locale din Austria Inferioară, unde partidul său a pierdut teren în favoarea extremei dreapta, care are poziţii radicalizate faţă de imigraţie.
În acelaşi timp, el a criticat reacţia României, pe care o consideră prea „emotivă”, după ce Ministerul român de Externe l-a rechemat în ţară pe ambasadorul din Austria, Emil Hurezeanu, pentru consultări.