Sari direct la conținut

Bugetul pentru hrana şi cazarea ucrainenilor fugiți din calea războiului, suplimentat / Cât a alocat până acum Guvernul României

HotNews.ro
Refugiati ucraineni la Isaccea, Romania, Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia
Refugiati ucraineni la Isaccea, Romania, Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Bugetul Ministerului de Interne a fost suplimentat cu 56,7 milioane de lei pentru decontarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea cetăţenilor ucraineni ajunși în România după ce au fugit din calea războiului și găzduiţi de persoane fizice.

Guvernul a adoptat miercuri o hotărâre privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Executivului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne în scopul decontării din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana şi cazarea cetăţenilor proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina și găzduiţi de persoane fizice.

Bugetul Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2022 a fost suplimentat cu 56,7 milioane de lei pentru decontarea, în luna decembrie, a cheltuielilor de hrană şi cazare pentru circa 27.000 de ucraineni găzduiţi de persoane fizice.

Ce reprezintă banii:

  • sprijin financiar de 20 lei/persoană găzduită/zi pentru asigurarea hranei
  • 50 lei/persoană găzduită/zi pentru asigurarea cazării

Guvernul menţionează că până în prezent a alocat fonduri în valoare totală de 335 de milioane de lei, reprezentând sprijin şi asistenţă umanitară pentru ucrainenii fugiți din calea războiului declanșat de Rusia în 24 februarie.

Din 24 februarie, de când a început războiul, peste 3 milioane de ucrainei au tranzitat România. Aproximativ 86.500 ucraineni s-au stabilit în țara noastră.

Încă din primele zile ale invaziei rusești, foarte mulți români s-au arătat deschiși și i-au primit pe vecinii lor în propriile case și au fost alături de ei așa cum au putut.

Conform datelor centralizate de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale în luna noiembrie, aproape 4.300 s-au angajat în România după declanșarea războiului.

În ceea ce-i privește pe români, mulți apelează la programul 50/20, care are ca scop găsirea de locuințe pe termen lung pentru refugiați. În cadrul programului de stat, persoanele care găzduiesc cetățeni sosiți din zona de conflict armat din Ucraina primesc plăți lunare în numerar pentru locuință (50 lei de persoană pe zi) și pentru asigurarea hranei (20 lei de persoană pe zi).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro