Sari direct la conținut

DOCUMENT ASPA, împiedicată de Poliția Locală Sector 6 să strângă câinii din zona Lacul Morii, în septembrie

HotNews.ro
Politia Locala , Foto: Teodororoianu | Dreamstime.com
Politia Locala , Foto: Teodororoianu | Dreamstime.com

Ana Oros Daraban, în vârstă de 43 de ani, a murit sfâșiată de câini, sâmbătă, în timp ce alerga în zona Lacul Morii din București. Exact acolo a fost atacată de o haită de câini și în urmă cu mai puțin de un an. A fost grav rănită, dar a scăpat cu viață, fiind salvată de doi bicliști. În tot acest timp, autoritățile își pasează responsabilitatea. Un document transmis de ASPA către primarul Ciprian Ciucu arată că în luna septembrie, când angajații instituției au mers să strângă câinii de pe Lacul Morii, ar fi fost împiedicați de Poliția Locală.

Într-o adresă datată 30.09.2022, către Poliția Locală Sector 6 și primarul Ciprian Ciucu, ASPA spune că în urma incidentului din aprilie, când Ana Oros Daraban a fost atacată de o haită de câini și având în vedere și sesizările ulterioare ale oamenilor din zonă, a fost dispusă o nouă acțiune a echipajelor ASPA.

Instituția spune că în urma acțiunii a reușit să captureze atunci 11 câini aflați pe câmp, însă când echipahele ASPA au ajuns la pista de bicicliști, un echipaj al Poliției Locale Sector 6 ar fi alungat câinii pe pistă și ar fi cerut echipei ASPA să plece din zonă, spunând că nu are voie să fie acolo.

Sâmbătă, Primăria Sector 6 a susținut că Poliţia Locală de sector nu a primit sesizări despre câinii din zona Lacul Morii și că singura instituție care trebuie să monitorizeze și să strângă câinii este Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA). Primăria a mai susținut că terenul pe care a fost atacată victima este unul privat – ar fi aparțiut CAP, iar împroprietăririle ar fi fost făcute de autoritățile din Chiajna.

  • „Terenul a aparțiut CAP, iar împroprietăririle au fost făcute de autoritățile din Chiajna. În prezent, se află în posesia a trei persoane.
  • Primăriile de sector nu au atribuții pe partea de ecarisaj, singura instituție abilitată să monitorizeze și să strângă câinii maidanezi de pe raza administrativ-teritorială a Bucureștiului este Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), aflată în subordinea Primăriei Generale.
  • Chiar și așa, Poliția Locală a Sectorului 6 sprijină ASPA. Au acțiuni săptămânale împreună. Mai mult, anul trecut echipele au fost însoțite de polițiștii locali în zona Gilulești Sârbi, în cadrul campaniei de conștientizare a sterilizării animalelor.
  • Poliția Locală Sector 6 nu a primit sesizări privind existența câinilor fără stăpân în zona unde s-a petrecut tragedia. Însă, aproape zilnic polițiștii locali solicită intervenția celor de la ASPA pentru a captura câinii fără stăpân din alte zone, în special cele aflate la granița cu comunele limitrofe.
  • Anul trecut, au fost trimise 53 de notificări, iar de la începutul lui 2023 alte 36”, susține Primăria Sectorului 6.

ASPA, la rândul ei, susține că nu poate face față singură, fără sprijinul Poliției Locale.

  • „Știm foarte bine că anul trecut în aprilie a avut loc un incident, de asemenea. Se pare că este vorba de aceeaşi femeie care a fost muşcată atunci de câini.
  • De la momentul respectiv şi până în prezent, ASPA a derulat zeci de acţiuni în această zonă, pe toate străzile adiacente acestui câmp.
  • Am ridicat de pe aceste străzi peste 120 de câini din aprilie anul trecut, de la incidentul de atunci până acum.
  • Am făcut sesizări către alte autorităţi deoarece această problemă a câinilor fără stăpân nu e doar problema ASPA.
  • Am spus-o şi o repetăm – capturarea nu rezolvă cauza, ci efectul. Luăm câinii găsiţi pe străzi la acel moment, însă dacă nu acţionăm printr-un efort comun alături de alte instituţii să luăm măsuri pentru a prevenit astfel de incidente, din păcate, ne vom confrunta cu astfel de incidente în continuare”, a susținut purtătoarea de cuvânt a ASPA, Cătălina Trănescu, potrivit News.ro.

Întrebată la ce instituţii se referă şi ce măsuri pot fi luate, purtătoarea de cuvânt a ASPA a răspuns:

  • „Departe de mine gândul de a face un ping pong între instituţii, că nu este ceea ce ar putea ajuta într-un fel sau altul, însă sunt lucruri reale care ţin de competenţele şi atribuţiile fiecărei instituţii şi care trebuie spuse”.
  • Ea a ținut să sublinieze că ASPA este responsabilă de gestionare câinilor fără stăpân de pe domeniul public din Bucureşti, dar instituția ar trebui să aibă sprijinul poliţiilor locale de sector, Poliţiei Naţionale, care are competenţe faţă de ASPA, şi anume să verifice proprietarii de câini, proprietarii de animale, dacă aceşti câini sunt microcipaţi, conform legii, dacă sunt sterilizaţi, dacă sunt ţinuţi pe proprietăţi private îngrădite corespunzător în aşa fel încât ei să nu aibă acces să iasă pe domeniul public.

Sâmbătă dimineață, Ana Oros a fost atacată de o haită de 7-8 câini în timp ce alerga în zona Lacul Morii din București. Tot acolo, ea a fost atacată și în urmă cu mai puțin de un an. În aprilie anul trecut, a fost mușcată în timp ce alerga lângă digul Lacul Morii. Atunci, a fost salvată de doi biciclişti care treceau în acel moment prin zonă. A ajuns la spital cu multiple răni la cap și la membre.

Sâmbătă, conform unor surse judiciare, un cetățean a văzut de la distanță cum femeia era atacată de câini, dar când a ajuns acolo era deja prea târziu. El a sunat la 112, însă echipajul medical ajuns la fața locului nu a putut decât să constate decesul.

CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ De ce în 2023, în București, un om a murit sfâșiat de câini și de ce se poate întâmpla oricând o nouă tragedie

FOTO: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro