Sari direct la conținut

VIDEO Românii ar putea să călătorească liber în SUA. Pas important pentru România în dosarul Visa Waiver / Ce probleme trebuie să rezolve țara noastră

HotNews.ro
Pasaport romanesc, Foto: MAI
Pasaport romanesc, Foto: MAI

Senatorii americani Richard Durbin, numărul doi în eșalonul conducerii democrate din Senat, și Jeanne Shaheen, preşedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului Statelor Unite, au introdus miercuri un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver, care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză. pentru cel mult 90 de zile. În același timp, Guvernul României este încurajat „să intensifice eforturile” de combatere a traficului de persoane şi de îndeplinire a criteriilor tehnice pentru admiterea în program, așa cum sunt ele prevăzute în Legea americană a imigrării şi cetăţeniei, a anunțat joi Ambasada României în Statele Unite.

Inițiativa legislativă vine în continuarea unei vizite pe care cei doi senatori au făcut-o luna trecută în România.

  • “Proiectul de lege privind susținerea admiterii României în programul Visa Waver este cel mai puternic semnal legislativ pe care România îl primește din partea Statelor Unite pe acest dosar.
  • De asemenea, proiectul de lege subliniază în fapt nevoia de a accelera eforturile ambelor guverne, al SUA și al României, de a face pași concreți în această direcție.
  • Nu în ultimul rând, inițiativa senatorilor americani arată susținerea și încrederea de care se bucură România ca partener și aliat strategic în regiunea Mării Negre” a declarat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.

Intitulat „Romania Visa Waiver Act of 2023”, proiectul de act normativ reprezintă un pas legislativ important care marchează sprijinul Senatului american în contextul eforturilor României de a deveni stat membru al acestui program.

Proiectul de lege transmite un semnal politic important executivului american (Departamentul Securității Interne, care administrează programul Visa Waiver) privind desemnarea României ca stat participant. În același timp, Guvernul României este încurajat să intensifice eforturile de combatere a traficului de persoane şi de îndeplinire a criteriilor tehnice pentru admiterea în program, așa cum sunt ele prevăzute în Legea americană a imigrării şi cetăţeniei, mai spune ambasada.

Ce cerințe trebuie îndeplinite pentru ca românii să poată intra fără vize în America

Statele Unite au propus României acordarea de „sprijin tehnic” pentru respectarea condițiilor care permit includerea unei țări în programul Visa Waiver, a anunțat miercuri, la București, Dereck Hogan, asistentul principal adjunct al secretarului de stat american Anthony Blinken, care a condus a opta rundă de dialog din cadrul parteneriatului strategic România-SUA.

Includerea României în programul Visa Waiver, care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză pentru cel mult 90 de zile, depinde de atingerea a două obiective.

  • „Primul este din domeniul schimbului de informații, ceea ce înseamnă că România trebuie să îndeplinească toate cerințele rezultate din acordurile noastre de schimb de informații, adică monitorizări privind terorismul, schimbul unor astfel de informații și așa mai departe”, a spus Dereck Hogan.

De asemenea, România trebuie să ia măsuri pentru a scădea rata de refuz a vizelor SUA, care anul trecut a fost de 17% în cazul României, în creştere faţă de o medie de 10% înregistrată în anii precedenţi.

Pentru admiterea în Visa Waiver, rata de refuz trebuie să fie sub 3% – aceasta trebuie să fie proporţia maximă de vize refuzate de SUA din totalul solicitărilor primite de-a lungul unui an fiscal din partea cetăţenilor români.

  • „Statele Unite se angajează să facă totul ca România să se alăture programului Visa Waiver cât mai curând posibil, cât mai rapid posibil. Deci ne luăm acest angajament.
  • Am avut în România, chiar săptămâna trecută, o delegație a Biroului nostru de afaceri consulare care s-a întâlnit cu toate autoritățile implicate pentru a discuta concret despre ce fel de informații trebuie să furnizeze guvernul oamenilor pentru ca aceștia să poată îndeplini criteriile necesare în procesul de solicitare a vizei, pentru ca ei să poată face solicitări de viză cu șanse mai mari de a fi aprobate”, a adăugat oficialul american.

Ce este programul Visa Waver

Includerea României în Programul Visa Waiver ar permite cetățenilor români să călătorească fără viză în Statele Unite, pentru o perioadă de până la 90 de zile, în scop turistic, pentru afaceri ori în tranzit, fără să mai aibă nevoie de viză, așa cum se întâmplă acum.

Cei care călătoresc prin Visa Waiver trebuie să solicite autorizarea prin intermediul Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA). Aceștia sunt verificaţi la punctele de intrare pe teritoriul SUA şi sunt înscrişi în Programul US-VISIT al Departamentului de Securitate Internă al SUA.

Principalul criteriu tehnic stabilit de legislația americană pentru includerea în acest program, care nu permite la acest moment accesul României, este ca rata de refuz pentru vizele turistice și de afaceri înregistrată în anul precedent să se situeze sub plafonul de 3%.

Ce țării sunt incluse în programul Visa Waver

România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele ţări din Uniunea Europeană care nu sunt incluse în Progamul Visa Wiver.

În prezent, în programul Visa Waiver sunt incluse 40 de state, conform travel.state.gov:

  • Andorra, Australia, Austria, Belgia, Brunei, Chile
  • Croaţia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda
  • Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia
  • Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania
  • Luxemburg, Malta, Monaco, Norvegia
  • Noua Zeelandă, Țările de Jos, Polonia
  • Portugalia, Marea Britanie, Republica Cehă
  • Coreea de Sud, San Marino, Singapore
  • Slovacia, Slovenia, Spania
  • Suedia, Taiwan și Ungaria
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro