Dosarul fondurilor ilegale pentru cazarea ucrainenilor. Bani pentru case fără uşi sau ferestre și fără utilităţi
Poliţiştii şi procurorii au descoperit, în cele peste două sute de percheziţii în dosarul care vizează obţinerea ilegală de fonduri pentru cazarea cetăţenilor ucraineni, că unele dintre spaţiile consemnate în documentele oficiale erau case în construcţie, fără uşi, ferestre şi utilităţi. La percheziţii s-au găsit bani, documente şi tehnologie, care vor fi folosite ca probe.
Percheziţiile polițiștilor din Maramureș au vizat funcţionari care ar fi obţinut, pe nedrept, aproximativ 2.000.000 de euro din cazarea cetăţenilor ucraineni refugiaţi.
”În urma celor 203 percheziţii efectuate ieri, 31 martie, în municipiul Sighetu Marmaţiei, precum şi în localităţile Săpânţa, Ocna Şugatag, Remeţi, Vadu Izei, Rozavlea, Rona de Sus, Onceşti şi Giuleşti, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Maramureş, sprijiniţi de poliţiştii implicaţi în activitate, au descoperit înscrisuri relevante, ce pot avea legătură cu ancheta, telefoane mobile, unităţi P.C. şi stickuri USB, care pot ajuta la probarea întregii activităţi infracţionale”, a transmis, sâmbătă, Poliţia Română, potrivit News.ro.
Sursa citată a precizat că, de asemenea, au fost descoperiţi şi ridicaţi 179.188 de lei, 12.415 euro, 4.000 USD şi echivalentul a 2.000 de lei în alte valute convertibile, susceptibile că ar proveni din decontarea, fără drept, de la bugetul de stat a cheltuielilor pentru cazarea şi hrana persoanelor provenite din Ucraina, pentru perioada martie-decembrie 2022.
”Totodată, s-a stabilit că o parte din locaţiile menţionate în cererile depuse la 2 instituţii publice erau improprii activităţilor de cazare, fiind case în construcţie, fără uşi sau ferestre, fără utilităţi, sau spaţii într-o stare avansată de degradare, iar spaţiul camerelor subdimensionat”, mai arată Poliţia Română.
Cercetările sunt continuate, sub supravegherea procurorului de caz, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care au fost săvârşite faptele, identificarea tuturor persoanelor implicate în activitatea infracţională, precum şi pentru identificarea şi indisponibilizarea de bunuri, în vederea recuperării prejudiciului.
Prejudiciul cauzat reprezintă sumele plătite din Fondul de Rezervă Bugetară prevăzut în cadrul programului 50/20.