Sari direct la conținut

În prima ședință după explozii, Consiliul Local din Crevedia îi dă un teren fratelui consilierului primarului: „Doarme pe o canapea, nu este prioritate?”

HotNews.ro
Primaria Crevedia, Foto: Hotnews / David Bularca
Primaria Crevedia, Foto: Hotnews / David Bularca

Consiliul Local Crevedia a aprobat marți – în prima ședință care a avut loc după exploziile devastatoare – o hotărâre prin care îi dă un teren fratelui consilierului primarului. „Copilul ăsta doarme pe o canapea, ar vrea şi el să se căsătorească, nu este prioritate?”, a susținut consilierul, la Antena 3, el spunând că fratele său avea cerere depusă „de foarte mult timp”, adică „de câteva luni”.

Sandu Mihalache, consilierul primarului din Crevedia, a avut o explicație năucitoare la Antena 3, întrebat despre hotărârea prin care fratele său primește un teren în localitate, adoptată în ședința de marți a Consiliului Local, prima convocată după exploziile devastatoare din localitate.

  • „Da, așa este, dar acolo nu spune nimeni că acest băiat, fratele meu, stă în casă la fratele meu, momentan. Cât o să-l mai ţină şi unde doarme? Asta nu se spune?”, a susținut consilierul primarului.

„Copilul ăsta doarme pe o canapea, într-un living”

Întrebat dacă fratele său a rămas fără casă în urma exploziilor de sâmbătă, consilierul primarului a spus că acesta nu a avut niciodată o locuință și că avea depusă cerere „de foarte mult timp”.

  • „El nu a avut casă niciodată, a fost un ajutor şi nu acum, de când am venit eu la primărie ca şi consilier. Are cererea făcută de foarte mult timp. Nu s-a pus pe ordinea de zi ieri. Asta e treabă de luni de zile. Nici nu eram eu consilier, n-aveam nicio treabă cu primăria când a fost să îi dea lui loc de casă.
  • Copilul ăsta doarme pe o canapea, într-un living la fratele nostru. Ar vrea şi el să se căsătorească. Nu este prioritate?”, a susținut consilierul primarului.

Întrebat de ce a fost aprobată totuși ieri această hotărâre prin care fratele său a primit teren, consilierul primarului a spus la Antena 3 că nu știe „exact”.

  • „Toată lumea face legătura între mine și primar. (…) Nu s-a făcut un favor (…)
  • Copilul ăsta nu are unde să stea, are o vârstă, 27 de ani, ar vrea să se căsătorească, să își facă și el o casă, să facă ceva în viață. Stă cu fratele în casă și cu tatăl vitreg (…)
  • Eu sunt de două luni consilier al primarului și am curaj să jur că nu am făcut nicio intervenție”, a mai spus consilierul primarului din Crevedia.

Întrebat de când era depusă exact cerere apentru acordarea terenului, consilierul a răspuns că „de câteva luni”.

Reamintim că două explozii devastatoare au avut loc sâmbătă la Crevedia. În urma acestora au murit doi oameni: un bărbat a decedat la scurt timp, făcând infarct după ce și-a văzut soția cuprinsă de flăcări, iar femeia a murit duminică la spital, ea având arsuri pe 95% din corp. De asemenea, 56 de oameni – mulți dintre ei pompieri – au fost răniți.

La momentul deflagrațiilor, la depozitul GPL din Crevedia care funcționa ilegal și figura ca fiind închis din toamna lui 2020 se aflau trei cisterne cu GPL, din care două parcate pe stradă. În timpul transferului de gaz dintr-o cisternă în alta, în curtea firmei, sub una dintre cisterne a apărut o sursă de foc, conform Parchetului General.

Exploziile devastatoare de la Crevedia au scos la iveală un șir întreg de nereguli – stația GPL care aparținea fiului primarului PSD din Caracal era închisă doar în acte.

Stația GPL din Crevedia fusese amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și închisă încă din septembrie 2020, dar, cu toate acestea, continua să funcționeze, iar o anchetă a Parchetului vizează inclusiv stabilirea rolului instituțiilor care ar fi trebuit să facă controale și să se asigure că depozitul GPL nu continuă să funcționeze.

„Ce treabă avem noi?”

Primarul PSD din Crevedia, Florin Petre, a susținut că el nu a știut că stația GPL continua să funcționeze și că nimeni nu l-a sesizat în acest caz. Mai mult, el a spus că ar fi trecut prin fața depozitului de două ori pe săptămână și că a văzut „poarta închisă şi atât”. Întrebat cine este vinovat pentru tragedie, el a răspuns scurt: „Patronul firmei”.

Primarul din Crevedia a avut marți prima apariție publică de la exploziile în urma cărora au fost uciși doi oameni, mergând la căminul cultural din localitate, unde au fost amenajate locuri de cazare pentru familiile rămase fără case în urma deflagrațiilor după ce acolo au ajuns prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, și președintele Consiliului Județean, Corneliu Ștefan. Până acum, primarul a evitat să vorbească cu presa. El a avut scurte intervenții telefonice sâmbătă seară, la TV, apoi nu a mai răspuns, spunându-le jurnaliștilor că nu mai vrea să facă declarații „ca să nu inducă panica în populație”.

În prezența prefectului și a șefului CJ Dâmbovița, primarul din Crevedia a făcut declarații halucinante, susținând în mod repetat că el nu a știut nimic, că nu era treaba lui să verifice și că nici nu l-a sesizat vreun localnic.„Știam că a fost închisă (…)

  • Nu e în competența primăriei să facă acest lucru și din moment ce n-am primit nicio sesizare, că s-a vehiculat la presă că a venit, a zis… Nu a venit nimic scris la primărie.
  • Cei care sunt afectați sunt vecinii care locuiesc lângă stația GPL… puteți să-i întrebați dacă vreunul dintre ei a făcut vreo sesizare. Dacă nu s-au făcut la primărie (sesizări – n.r.), nu s-a știut. Dacă s-a făcut la Poliție, trebuie verificat, sunt organe competente”, a susținut primarul, întrebat dacă știa că are în localitate o bombă cu ceas.

Întrebat dacă în tot acest timp el nu a trecut prin fața depozitului GPL, aflat la un kilometru de sediul primăriei, primarul a susținut că a „trecut pe acolo poate de două ori pe săptămână”, dar că nu a văzut nimic pentru că era poarta închisă.

Chestionat cine este responsabil, în opinia sa, pentru acest dezastru, Petre Florin a răspuns scurt: „Patronul firmei”.

  • „Ce treabă aveam noi dacă noi am fost înștiințați că s-a oprit acea activitatea? Am văzut cu ochii noștri că ușa e închisă și nu mai circulă nimeni. (…)

Dacă făceau o sesizare cei de la ISU către Poliție, bănuiesc, să le pună în vedere să verifice din când în când dacă această stație funcționează, ar fi fost ok din punctul meu de vedere”, a continuat el, susținând că nu știe nici cum a obținut firma acel teren și că „totul a fost în regulă până în 2020”, când firma a anunțat primăria că își închide activitatea.

Când i s-a atras atenția că este o comunitate mică, primarul din Crevedia a răspuns: „Eu nu aș spune că este o comunitate mică, dacă avem 12.000 de locuitori cel puțin”.

El a susținut că nu a știut nici despre avizele de construcție date firmei în perioada în care el era primar, el a spus, de asemenea, că nu știe: „Nu eram atunci”.

Când jurnaliștii i-au atras atenția că este totuși primar din 2016, an în care a avut și o condamnare, Petre Florin a plecat pur și simplu: „Aaa, acum o dați în condamnări”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro