Cazul Vișinel. Polițist local din Arad, acuzat că a torturat până la moarte un bărbat
Un polițist local din Arad a fost reținut pentru 24 de ore, fiind acuzat că a bătut și torturat un bărbat de 32 de ani, care a murit la scurt timp, în iulie 2023, relatează Critic Arad și Special Arad.
Un tânăr în vârstă de 32 de ani, Mircea-Vișan Muzsunye, cunoscut ca Vișinel, a fost dus la sediul Poliției Locale Arad în 14 iulie 2023, după ce ar fi fost prins în timp ce stropea cu bere zidul unei clădiri din zona Gării.
Acolo a suferit un stop cardiac, fiind preluat de o ambulanță și dus la Spitalul Clinic Județean Arad, unde a murit la scurt timp.
Familia tânărului a avut îndoieli privind circumstanțele în care a murit Vișinel și au început să strângă dovezi pentru a afla adevărul despre ce s-a întâmplat la sediul Poliției Locale Arad.
Rudele lui Vișinel i-au acuzat pe polițiștii locali din Arad că l-au încătușat, apoi l-au bătut până a murit. Probele arată că au folosit inclusiv bastonul.
Vișinel avea vânătăi pe corp, iar pe mâinile tânărului erau vizibile urmele încătușării, afirmă familia, care a făcut și fotografii care ar atesta violența extremă la care a fost supus înainte de deces.
În incident au fost implicați trei polițiști locali, printre care și Florin Nicolae Liber, care au fost acuzați inițial pentru „purtare abuzivă”.
Însă avocatul familiei tânărului a solicitat schimbarea încadrării juridice din „purtare abuzivă” în „loviri cauzatoare de moarte”. Cererea a fost aprobată în cazul lui Florin Nicolae Liber și astfel dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad.
Procurorul criminalist de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad care instrumentează cazul a schimbat încadrarea juridică a faptei, în baza probatoriului administrat, într-o infracțiune mult mai gravă: tortură ce a avut ca urmare moartea victimei, care se pedepseşte cu închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, potrivit Codului Penal.
În cursul zilei de joi, Liber va fi prezentat în fața judecătorului de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă.
Ceilalți doi polițiști locali sunt acuzați de purtare abuzivă.
Ce spun procurorii
Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că procurorii fac cercetări faţă de un bărbat în vârstă de 29 de ani cu privire la tortură cu moartea victimei, notează News.ro.
Astfel, în 14 iulie, administratorul unei case de schimb valutar a sesizat Poliţia Locală Arad despre faptul că un bărbat care consumă substanţe halucinogene dintr-o pungă este agresiv şi agasează trecătorii.
„Urmare a apelului telefonic, la scurt timp, la faţa locului a intervenit un echipaj din cadrul B.O.P.I. al Poliţiei Locale Arad, format din trei poliţisti locali, respectiv agentul L F-N., agentul G. C. şi agentul F.C.N., care după ce au imobilizat şi încătuşat persoana vătămată prin folosirea forţei fizice, au condus-o la sediul D.G.P.L Arad, în vederea identificării si sanctionării contravenţionale”, se arată în comunicat.
Anchetatorii au precizat că echipajul a ajuns la sediul Poliţiei Locale în jurul orei 20.10, iar în parcarea interioară doi dintre poliţişti l-au agresat pe bărbat, care era încătuşat cu mâinile la spate.
„Agentul L. F-N i-a aplicat persoanei vătămate mai multe lovituri cu piciorul în zona capului, iar agentul G.C. i-a aplicat persoanei vătămate o lovitură cu piciorul în partea posterioară, înainte ca aceasta să fie condusă în sediu, aspecte surprinse de către camerele de supraveghere video instalate pe exteriorul clădirii. Ulterior, persoana vătămată, încătuşată cu mâinile la spate a fost condusă de către agentul L. F-N în incinta sediului, într-un birou care nu este prevăzut cu sistem de supraveghere video. În interior, agentul L F-N, a exercitat acte de violenţă asupra persoanei vătămate, iar aceste aspecte au fost înregistrate de camerele de supraveghere video instalate în incinta sediului. Din imagini se poate observa că agentul L avea în mâna dreaptă un obiect, care posibil să facă parte din dotarea acestuia, respectiv o tonfă”, au mai transmis reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.
Procurorii au precizat că, la ora 20.42, cel de-al treilea poliţist din echipajul respectiv a solicitat prezenţa unui echipaj medical din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, iar ulterior, în jurul orelor 20:55, a sosit un echipaj din cadrul SMURD.
„În jurul orelor 21:12 se pot observa imagini în care persoana vătămată este scoasă pe targă din sediu de către personalul medical şi transportată la UPU din cadrul S.C.J.U Arad, unde la data de 15.07.2023 a fost declarat decesul de către personalul medical. După ce iniţial a fost sesizată P.M.A. – B.I.C. de către secţia UPU din cadrul S.C.J.U. Arad, a fost înregistrată cauza penală privind moartea suspectă a victimei M. M-V sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă, prev. de art.192 al.1 C.pen. Lucrătorii de poliţie sesizaţi au dispus prin ordonanţă, efectuare necropsiei, solicitând S.J.M.L. Arad să comunice cauza morţii victimei”, mai precizează comunicatul Parchetului.
Astfel, din constatările preliminare emise de Serviciul de Medicină Legală rezultă că moartea bărbatului a fost violentă, “ea s-a datorat unei intoxicaţii acute cu substanţă neidentificată, însă s-au constatat şi existenţa mai multor leziuni traumatice externe, care au putut fi produse prin lovire cu şi de corpuri dure/planuri dure, leziuni traumatice care necesită şapte-nouă zile de îngrijiri medicale”.
Procurorii au mai transmis că rezultatul necropsiei realizat de Serviciul de Medicină Legală Arad este diferit de constatarea preliminară anterioară.
„Moartea numitului M. M.-V. a fost violentă. Ea s-a datorat şocului traumatic ca urmare a traumatismului cranio-cerebral cu hemoragie meningo-cerebrală, şi toracic cu leziuni de contuzie ale mediastinului, pericardului şi cordului urmate de ruptură de cord, cu hemopericard consecutiv, cu evoluţie rapid agravată de tulburările cascadei de coagulare a sângelui, survenite la un organism tarat, cel mai probabil pe fondul de intoxicaţie etanolică acută, cu sindrom de hepatocitoliză prin necroză de coagulare hepatocitară şi acidoză metabolică severă cu alterarea consecutivă a hemostazei fiziologice”, au mai afirmat procurorii.
Raportul respectiv mai precizează că „leziunile traumatice externe descrise în conţinutul constatărilor preliminare au putut fi produse prin loviri multiple repetate, cu corpuri dure şi contondente, posibil şi cu un corp contondent de formă cilindrică alungită, în condiţiile care vor fi stabilite de organele de anchetă”.
De asemenea, în raportul Serviciului de Medicină Legală Arad se mai arată că victima suferise hemoragie meningo-cerebrală şi ruptură de cord.
„Opinăm faptul că leziunile traumatice descrise la nivelul capului la examenul intern, la nivelul toracelui, pericardului şi cordului au legătură de cauzalitate conjugată sau complexă prin factori concuratori cu mecanismul tanatogenerator atât prin patologia preexistentă (epicardită cronică, lipomatoză miocardică, infarct miocardic cu schiţă de ţesut de granulaţie) agravată de o intoxicaţie etanolică acută cu sindrom de hepatocitoliză şi stare de acidoză metabolică severă cu alterarea hemostazei fiziologice la momentul prezentării pacientului în unitatea de primiri urgenţe, cât şi prin complicaţiile determinate de leziunile traumatice suferite (hemoragie meningo-cerebrală, ruptură de cord şi hemopericard consecutiv)”, mai precizează prourorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.
(sursă foto Dreamstime)