Sari direct la conținut

Resursele și voluntarii disponibili în caz de calamitate, puse la un loc într-o platformă destinată Departamentului pentru Situații de Urgență

HotNews.ro
Simulare interventie cutremur in Botosani, Foto: AGERPRES
Simulare interventie cutremur in Botosani, Foto: AGERPRES

Asociația Code for Romania a lansat o soluție de gestionare eficientă de resurse și voluntari în situații de calamitate, o platformă destinată Departamentului pentru Situații de Urgență. Platforma Resource & Volunteer Management (RVM) lansată de Code for Romania este cea de-a treia soluție din campania „Așteaptă-te, române. #PUTEM3000”, în care asociația și-a propus să livreze „câte o soluție pentru România în fiecare săptămână până la sfârșitul anului”.

  • „Instituțiile statului și societatea civilă pun aici laolaltă, la dispoziția DSU, resursele proprii, accesibile în caz de alertă seismică majoră sau alte dezastre. Resurse care erau cunoscute până acum doar în interiorul organizațiilor – sedii, corturi, saci de dormit, canale de comunicare cu acoperire mare etc., lucruri vitale în cazul unei calamități, sunt acum accesibile și pot fi utilizate la nevoie”, transmite Code for Romania într-un comunicat remis HotNews.ro.

Pe platforma Resource & Volunteer Management „există situația clară privind statutul voluntarilor disponibili, organizați pe specializări distincte. Asta ajută autoritățile să știe pe ce capacitate de răspuns se poate baza societatea civilă și în ce orașe”.

  • „Orice resursă și orice voluntar care pot fi de ajutor în cazul unei calamități reprezintă o șansă de supraviețuire pentru o victimă. Pagubele și pierderile de vieți omenești în situații precum cutremure sau alte dezastre naturale pot fi uriașe, iar societatea civilă românească, mereu acolo unde este nevoie de ea, va interveni. Și trebuie să poată să ajute eficient, fără a periclita sau împiedica eforturile de salvare ale autorităților”, explică asociația nevoia unei astfel de platforme.

„În 2023, aproape toți reprezentanții societății civile au resurse pe care le pot pune la dispoziție într-o situație de criză. Vorbim despre sedii, corturi, saci de dormit, canale de comunicare cu acoperire mare, instalații de adăpost, truse de prim-ajutor, transport etc. Până astăzi, stocurile erau cunoscute doar în interiorul organizațiilor. Nu exista un sistem simplu care să le gestioneze, accesibil atât societății civile, cât și autorităților competente”, transmite Code for Romania.

În campania Campania Așteaptă-te, române. #PUTEM3000, Code for Romania vine să rezolve câte o problemă în fiecare săptămână, până la sfârșitul anului.

În prima săptămână asociația a lansat Acasă, în siguranță, un portal cu toate resursele necesare cu și despre cutremure, inclusiv o hartă cu toate clădirile cu probleme din țară, iar în a doua săptămână a fost lansat site-ul SanatateaMintala.ro, cu informații verificate despre afecțiuni, simptome, tratamente și resurse utile în sănătate mintală.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro