Proiectul Neptun Deep înregistrează progrese importante: peste 80% din valoarea contractelor de execuție a fost atribuită
OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a continuat să facă progrese semnificative în implementarea proiectului Neptun Deep. Compania a semnat un acord cu o valoare estimată de 325 de milioane de euro[1] pentru platforma de foraj semi-submersibilă Transocean Barents, pentru o perioadă minimă de un an și jumătate. În plus, a fost semnat un contract de aproximativ 140 de milioane de euro cu Halliburton România pentru servicii integrate de foraj. Acestea se adaugă contractului de 1,6 miliarde de euro anunțat anterior cu Saipem pentru instalațiile offshore, precum și altor contracte mai mici.
- A fost semnat contractul pentru platforma de foraj Transocean Barents
- Halliburton Romania va asigura serviciile integrate de foraj
- Forajul este planificat să înceapă în 2025; primele cantități de gaze, în 2027
Christina Verchere, CEO OMV Petrom: „Odată cu atribuirea contractelor pentru platforma de foraj și pentru serviciile integrate de foraj, OMV Petrom a asigurat peste 80% din acordurile de execuție necesare livrării proiectului Neptun Deep. Lucrăm cu contractori și furnizori internaționali de renume, care au abilitățile și experiența necesare pentru a livra acest proiect complex. De asemenea, contăm pe experiența furnizorilor noștri locali, care cunosc specificul mediului românesc, astfel încât să obținem cele mai bune rezultate posibile pentru proiectul Neptun Deep. Cel mai important obiectiv al nostru este să începem producția în siguranță si cu respectarea bugetului, în 2027, împreună cu partenerul nostru Romgaz și să sprijinim România în tranziția sa spre a deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE. „
Acordul pentru platforma de foraj semi-submersibilă de generația a șasea include echipajul și serviciile asociate, produsele, echipamentele și materialele necesare. Transocean Barents este o platformă de foraj de ultimă generație, cu un sistem de poziționare dinamică Clasa 3, ancore și platforme RAM duale, ceea ce înseamnă că poate funcționa eficient atât în locațiile noastre de mică adâncime, cât și în cele de mare adâncime. Mobilizarea pentru Marea Neagră este programată să înceapă spre sfârșitul anului 2024, iar activitățile de foraj sunt planificate pentru 2025. In total, vor fi forate 10 sonde.
Halliburton Energy Services Romania și Newpark Drilling Fluids Eastern Europe vor asigura servicii integrate de foraj. Experiența internațională și locală a Halliburton în România va fi utilizată într-o gamă largă de servicii, cum ar fi cimentarea, forajul direcțional și echiparea sondelor.
Cu aceste angajamente recente, OMV Petrom si ROMGAZ sunt pe cale să livreze în siguranță primele cantități de gaze naturale din Neptun Deep în 2027, cu respectarea bugetului de până la 4 miliarde de euro estimat pentru investițiile totale.
Infrastructura necesară pentru dezvoltarea celor două zăcăminte include trei sisteme submarine de producție, unul pentru Pelican Sud și două pentru Domino, rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore de gaze naturale situată la mică adâncime, conducta principală de gaze naturale până la țărm, la Tuzla și o stație de măsurare a gazelor naturale. Platforma offshore își generează propria energie electrică, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului. Sondele și zăcămintele vor fi operate de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Un aspect-cheie al conceptului de dezvoltare este că energia naturală a rezervorului este utilizată pentru a transporta gazele naturale la țărm, eliminând necesitatea comprimării acestora. Acest lucru, împreună cu alte caracteristici ale proiectului, asigură menținerea emisiilor din proiectul Neptun Deep la un nivel minim, semnificativ sub normele industriei.
În luna august a acestui an, compania a semnat un acord cu Saipem S.p.A. și Saipem România SRL cu o valoare totală estimată de aproximativ 1,6 miliarde de euro pentru servicii de management, proiectare, achiziții, fabricare, asamblare, transport maritim, instalare, testare și punere în funcțiune a instalațiilor maritime din cadrul proiectului Neptun Deep. În plus, contractul include testarea și punerea în funcțiune pentru stația de măsurare a gazelor naturale și pentru secțiunile de lângă țărm și de pe uscat ale conductei de producție gaze naturale.
[1] 1 EUR = 1.1 USD
Despre Transocean
Transocean este un important furnizor internațional de servicii, pe bază de contract, de foraj offshore pentru sonde de petrol și gaze naturale. Transocean este specializată în activități foraj offshore în sectoare dificile din punct de vedere tehnic la nivel global, cu un accent deosebit pe serviciile de foraj la mare adâncime și medii pline de provocări și operează o flotă de platforme de foraj offshore cu cele mai înalte specificații din lume. Transocean deține sau are participații parțiale și operează o flotă de 37 de unități mobile de foraj offshore, constând din 28 de platforme pentru ape ultra adânci și nouă platforme de mediu dificil. În plus, Transocean construiește o navă de foraj de foarte mare adâncime.
Despre Halliburton
Halliburton este unul dintre cei mai importanți furnizori mondiali de produse și servicii pentru industria energetică. Fondată în 1919, creează tehnologii, produse și servicii inovatoare care ajută clienții să-și maximizeze valoarea pe tot parcursul ciclului de viață al unui activ și să promoveze un viitor energetic durabil.
Despre OMV Petrom
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.
OMV Petrom este o companie în care acționarii români dețin peste 42% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 21,7% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 39 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2022. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 17 miliarde de euro. În anul 2022 impozitele plătite de OMV Petrom au asigurat 7% din veniturile fiscale ale României.
Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007 – 2022, compania a alocat circa 120 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.
Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice. OMV Petrom raportează anual progresul realizat în ceea ce privește implementarea acestor recomandări.
Articol susținut de OMV Petrom