Sari direct la conținut

Filmul tragediei de la Odorheiu Secuiesc, relatat de șeful echipelor de intervenție: Băiatul care a murit se afla la parter, iar peste el au căzut plafonul și întreaga cantitate de dărâmături. A fost scos fără viață după trei ore

HotNews.ro
Un băiat de 17 ani a murit după ce internatul liceului Tamasi Aron s-a prăbușit, Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim
Un băiat de 17 ani a murit după ce internatul liceului Tamasi Aron s-a prăbușit, Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Căpitanul Ionuţ Ioniță, comandantul Detaşamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc, a relatat filmul tragediei de la internatul Liceului „Tamasi Aron”, unde la momentul la care s-a prăbușit o parte din clădire în camere se aflau în jur de 50 de elevi. Pentru băiatul care de Crăciun urma să împlinească 18 ani nu s-a mai putut face nimic pentru că peste el s-a prăbușit o cantitate imensă de moloz. Tânărul se afla la parterul clădirii, iar peste el a căzut întreaga cantitate de dărâmături şi plafonul dintre parter și etaj, după ce s-a destabilizat un perete cu o lungime de circa 35 de metri. Cele trei fete rănite se aflau într-o cameră de la primul etaj al imobilului.

Comandantul Detaşamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc a relatat pentru News.ro cum a decurs misiunea de salvare de luni după-amiază:

  • „La ora 16.00 pompierii au fost solicitați prin 112 pentru a inteveni în Odorheiu Secuiesc la un perete prăbuşit, la internatul liceului Tamas Aron.
  • Echipajele au plecat la 16 şi 1 minut, cu două autospeciale de stingere cu module de descarcerare, cu o ambulanţă SMURD şi cu o autospecială de comandă şi primă intervenţie cu doi ofiţeri, 11 subofiţeri şi un soldat.
  • Ajunşi acolo, în jurul orei 16.04, pompierii au constatat amploarea situației, astfel că au suplimentat forţele cu un container de căutare-salvare din dotarea detaşamentului de pompieri Odorheiu Secuiesc, care a ajuns în scurt timp la locul intervenţiei, nefiind o distanţă foarte mare.
  • S-a solicitat şi sprijinul serviciilor voluntare, pompierii realizând că au nevoie de forţe multe pentru degajarea dărâmăturilor, s-au suplimentat forţe şi de la detașamentul de pompieri Odorheiu Secuiesc, suplimentându-se numărul de subofiţeri.
  • S-a întrerupt întrerupt alimentarea cu ultilităţi a clădirii, s-au luat măsuri pentru sprijinirea unor ziduri care nu mai prezentau siguranţă, iar pompierii au început să îndepărteze dărâmăturile şi molozul.

La momentul prăbușirii, în clădire se aflau 45-50 de elevi. Prima victimă, găsită după 20 de minute

  • Iniţial, în clădire s-au aflat în jur de 45 – 50 de elevi, iar majoritatea au ieșit singuri din clădire, pentru că ei au sesizat că începe să se întâmple ceva.
  • Din păcate, au rămas patru persoane care nu au mai putut ieşi.
  • Astfel că noi, începând manevrele de căutare-salvare, am identificat pentru început prima victimă, în jurul orei 16.20, iar cu aceasta puteam ţine un contact verbal. S-a putut face asta prin coordonarea întregului efectiv de forţe care se afla acolo să intervină, am reuşit să facem absolut o linişte deplină, astfel încât să putem auzi de unde vin zgomotele.
  • Am reuşit o să extragem la ora 16.20, era conştientă, şi am predat-o echipajului SMURD, care i-a acordat primul ajutor şi apoi a dus-o la Centrul de primiri urgenţe al Spitalului Odorheiu Secuiesc.

A doua victimă, scoasă după 50 de minute dintre dărâmâturi

  • Din cele spuse de către aceasta (n.r. – de către prima victimă scoasă), cât am putut să luăm date de la ea, pentru că, vă daţi seama, era într-o stare de şoc, am aflat că mai sunt în zonă persoane astfel încât noi am continuat căutările şi în jurul orei 16.50 am reuşit extragerea celei de-a doua victime, într-o stare de semiconştienţă. Am scos-o şi am predat-o echipajului Ambulanței, care i-a acordat primul ajutor şi a fost transportată şi ea la spital.
  • Între timp, au venit forţe, inclusiv din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, poliţia locală, poliţia naţională, cât şi echipajele de jandarmi care au asigurat şi perimetrul şi siguranţa, să nu pătrundă alte persoane acolo, am efectuat căutări şi cu ajutorul dispozitivelor tehnice din dotare, şi de asemenea, a sosit un echipaj de la salvamont cu un câine de căutare.

A treia victimă, scoasă în stare critică după o oră și jumătate de căutări

  • Căutările au continuat în alte locuri unde pompierii au presupus că s-ar mai afla persoane prinse. Nu se mai putea menţine niciun fel de contact cu absolut nimeni de dedesubt.
  • La ora 17.30, pompierii au identificat și scos o a treia victimă, care era din păcate inconştientă şi în stop cardio-respirator. A fost predată echipajului Ambulanței, care a început manevrele de resuscitare.

Băiatul, scos decedat după 3 ore. Peste el au căzut plafonul dintre parter și etaj și întreaga cantitate de dărâmături

  • A patra victimă – băiatul de 17 ani – a fost găsită cu ajutorul unui câine de căutare.
  • Salvatorii au ajuns la victimă în jurul orei 19.00. Era în stop cardio-respirator şi nu a răspuns manevrelor de resuscitare, declarându-se decesul la locul evenimentului.
  • Pentru cea de-a patra victimă, echipele de intervenție au presupus doar cam unde ar putea fi, din discuţiile cu personalul internatului.
  • Știau doar că la momentul prăbușirii a patra victimă se afla la parter, spre deosebire de celelalte trei, care se aflau la etaj, astfel încât a fost mai greu de ajuns la a patra victimă.
  • Din datele pe care le-au avut, pompierii au reuşit să identifice oarecum zona în care s-ar putea afla, au început să îndepărteze molozul şi în jurul orei 19.00 au ajuns la aceasta.
  • Din păcate, era în stop cardio-respirator, a fost predată echipajului medical și s-a declarat decesul. Nu s-a mai putut face nimic pentru băiat.
  • Din cauză că se afla la parter, peste el au căzut întreaga cantitate de dărâmături şi plafonul. S-a destabilizat un perete cu o lungime de circa 35 de metri, prăbuşindu-se şi antrenând după el şi plafonul dintre parter şi etaj, care era pe o suprafaţă de circa 200 de metri. Această greutate a căzut peste parter”.

Comandantul Detaşamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc a mai spus că toţi cei prezenţi la locul tragediei au ajutat la găsirea victimelor. Cu ajutorul civililor care au ajuns acolo şi al celor din conducerea internatului, salvatorii s-au putut asigura că nu mai este nimeni prins sub dărâmături:

  • „Când am cerut să se facă linişte pentru că, vedeţi dvs, astfel de misiuni necesită totuşi o disciplină, pentru că ai nevoie din când în când să faci absolut linişte deplină pentru a putea asculta eventuale semne pe care le-ar putea transmite cei care sunt prinşi sub dărâmături. Şi într-adevăr toată lumea era în deplină linişte atunci când dădeam semnalul să se facă linişte.
  • Au existat într-adevăr şi riscuri la care au fost supuşi salvatorii, dar am încercat să le eliminăm prin a stabili oameni care să urmărească tot timpul punctele mai slabe sau instabile şi să putem da semnalul de retragere imediat”.

O fată de 17 ani este în stare critică la Spitalul de Urgenţă din Târgu-Mureş, o alta a fost operată la Odorheiu Secuiesc, iar cea de-a treia rănită este în stare de şoc, în urma prăbuşirii parţiale a clădirii internatului Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro