AREI, despre relația dintre investitorii în real estate și autorități: “Cooperarea celor două părți este esențială"
Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI), organism care reunește cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România (companii românești și internaționale), cu proiecte și portofolii de zeci de miliarde de euro, consideră că dezbaterile pe tema noului Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor (CATUC) – proiect de lege aflat în dezbatere publică, la ora actuală, la Camera Deputaților (for decizional) – trebuie să conducă spre o direcție pozitivă și constructivă, noul proiect de Cod fiind un act fundamental pentru strategia de dezvoltare în domeniul urbanismului cu impact la nivel național. Fără îndoială, dialogul între mediul de afaceri și autoritățile și instituțiile publice poate genera politici publice benefice întregii societăți.
Noul Cod al urbanismului reglementează relația dintre investitorii în real estate și autorități. „Rugămintea noastră către legiuitor este să meargă mai departe în normele de aplicare, setând foarte clar cadrul de negociere: ce anume se poate negocia, care sunt limitele, care sunt drepturile și obligațiile tuturor părților implicate”, explică Irina Dimitriu, Head of Real Estate, Partener Reff & Asociații (Deloitte România).
Experții AREI susțin importanța cooperării între instituții și investitorii în sectorul real estate ca fiind una crucială, având în vedere că efectele acesteia devin benefice, pe termen lung, pentru ambele părți.
„Cooperarea dintre autorități și investitori este una critică, nu doar pentru investitori, ci și pentru autorități. O să ilustrez un exemplu concret al unei colaborări de succes stabilită cu autoritățile locale: un proiect din România, un centru comercial deschis în octombrie 2023. O investiție în valoare de 135 milioane de euro, din care 10 milioane de euro au fost alocate construirii unei șosele care conectează două cartiere importante ale orașului, ceea ce înseamnă mult raportat la bugetul unei localități secundare. Artera este deja una dintre cele mai importante din Craiova. În acest caz, colaborarea cu autoritățile locale a fost una exemplară”, a punctat Robert Ioniță, reprezentant AREI și Head of Legal NEPI Rockcastle Group.
Dezvoltarea unor asemena proiecte investiționale generează efecte avantajoase în lanț – crearea de noi locuri de muncă, iar în timp, valoarea investiției se va întoarce în bugetele locale și centrale sub forma impozitelor pe profitul realizat de comercianții din centrul comercial, impozitele pe salarii și TVA. Totodată, la acest impact direct se vor adăuga și taxele de autorizare, taxele aferente fazei de construire etc.
Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor (CATUC) va clarifica maniera în care se va putea construi pe teritoriul României și se va adresa atât dezvoltatorilor, cât și persoanelor fizice (locuitori). Specialiștii AREI subliniază că propunerile și recomandările de îmbunătățire a noului Cod în forma actuală, efectuate în cadrul procesului de consultare și dezbatere publică, sunt bazate pe expertiza extrem de relevantă a industriei și pe experiența intenațională a membrilor asociației, ce umăresc prevenirea interpretărilor neunitare a legislației și a potențialelor abuzuri în viitor.
Articol susținut de AREI