Vremea rea și sărbătorile: Se circulă cu greutate pe anumite rute, trenuri aglomerate, puncte vamale închise
Meteorologii au anunţat că, începând de sâmbătă de la ora 10.00, vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a ţării, viscol şi ninsori moderate cantitativ la munte, ninsori viscolite în Maramureş şi Transilvania.
Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne au avut, în ultimele 24 de ore, aproape 5.000 de intervenţii, iar poliţiştii şi jandarmii au dat amenzi de aproape două milioane de lei, potrivit News.ro.
CFR Călători anunţă că vremea nefavorabilă îngreunează circulaţia mai multor trenuri
Reprezentanţii CFR Călători an anunţat că circulaţia feroviară între staţiile Petroşani – Crivadia este întreruptă, din cauza unui deranjament la infrastructura feroviară, provocat de vremea nefavorabilă, iar două trenuri sunt afectate, informează sâmbătă CFR Călători, potrivit News.ro.
„Ca urmare a deranjamentului ce s-a produs din cauza vremii nefavorabile, la infrastructura feroviară dintre staţiile Petroşani – Baru Mare hc, a fost suspendată astăzi 23 decembrie a.c., pe distanţa Baru Mare hc – Petroşani şi retur, circulaţia trenurilor R 2710 şi R 2711 Simeria – Baru Mare hc – Petroşani şi retur. Acestea circulă pe distanţa Baru Mare hc – Simeria şi retur”, arată comunicatul de presă al CFR Călători.
De asemenea, din cauza condiţiilor meteorologice nefavoabile, sâmbătă, în jurul orei 12:40, între staţiile Petroşani – Crivadia s-a produs un deranjament la infrastructura feroviară (lipsă de tensiune în linia de contact / căderi copaci) ce conduce la întreruperea temporară a circulaţiei pe acest segment.
Sursa citată mai spune că, în acest context, sunt afectate trenurile: IR 1836 Cluj Napoca – Bucureşti Nord care va merge până la staţia Baru Mare şi IR 1823 Bucureşti Nord – Deva care va merge până staţia la Petroşani.
CFR Călători mai precizează că, pentru asigurarea continuităţii călătoriei pasagerilor din aceste două trenuri, se va asigura transbordarea cu mijloace auto între staţiile Baru Mare şi Petroşani şi retur.
„Folosiți toate trenurile înscrise în circulaţie, nu doar pe cele de la orele de vârf”
CFR Călători recomandă turiştilor care vor să ajungă în staţiunile de pe Valea Prahovei, dar şi la alte destinaţii, să achiziţioneze bilete atât la trenurile Interregio, cât şi la trenurile Regio înscrise în circulaţie şi care dispun de locuri libere, nu doar la trenurile Interregio de la orele de vârf.
„În contextul acestor zile libere prilejuite de sărbătorile de iarnă, pentru evitarea aglomeraţiei şi epuizarea locurilor la anumite trenuri spre/dinspre Valea Prahovei, precum şi spre/dinspre alte destinaţii turistice, CFR Călători recomandă turiştilor să aleagă pentru destinaţia lor atât trenurile Interregio, cât şi trenurile Regio înscrise în circulaţie şi care dispun de locuri libere, nu doar trenurile Interregio de la orele de vârf”, se arată într-un comunicat al companiei, postat pe site.
Operatorul feroviar atrage atenţia călătorilor să îşi achiziţioneze biletele din timp, astfel încât compania să îşi poată dimensiona cât mai bine capacitatea de transport.
„Deşi achiziţiile online de bilete pot fi făcute până la ora de plecare a trenului din staţie, în funcţie de numărul de locuri disponibile, este bine ca biletele să fie cumpărate din timp, astfel încât CFR Călători să îşi dimensioneze cât mai bine capacitatea de transport, având în vedere că în această perioadă are deja în circulaţie tot parcul activ de material rulant”, menţionează CFR Călători.
Trafic rutier în condiţii de iarnă pe DN1 Ploieşti-Braşov, între Sinaia şi Predeal
Se circulă în condiţii de iarnă pe DN 1 Ploieşti – Braşov, între staţiunile Sinaia şi Predeal, unde ninge viscolit, iar carosabilul este acoperit cu zăpadă, informează Centrul Infotrafic din IGPR.
Poliţitii rutieri recomandă conducătorilor auto ca, înainte de a pleca la drum să se informeze cu privire la restricţiile de trafic şi la condiţiile meteo din zonele în care urmează să se deplaseze sau pe care le vor tranzita şi să-şi echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă, chiar cu lanţuri dacă situaţia o impune!
De asemenea, este recomandat ca şoferii să nu se angajaeze în depăşirea coloanelor de autovehicule şi permiteţi accesul utilajelor de deszăpezire.
Punctele de trecere a frontierei Zimnicea şi Turnu Măgurele, închise, sâmbătă după-amiază, din cauza vremii nefavorabile
Traficul prin punctele de trecere a frontierei Zimnicea şi Turnu Măgurele, pe graniţa cu Bulgaria, este suspendat, sâmbătă după amiază, circulaţia cu bacul nefiind posibilă din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, potrivit News.ro
Punctele de trecere a frontierei de la Zimnicea şi Turnu Măgurele, pe graniţa cu Bulgaria, unde autovehiculele trec Dunărea pe bac, sunt închise, sâmbătă după amiază, din cauza vremii nefavorabile.
Oficiali ai Poliţiei de Frontieră au declarat pentru News.ro că în punctul de trecere a frontierei Zimnicea bacul a încetat să mai facă curse între cele două maluri ale Dunării începând cu ora 11:30, iar la Turnu Măgurele traficul a fost închis o jumătate de oră mai târziu.
În aceste condiţii, punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu este aglomerat, autoturismele aşteptând, în medie, 50 de minute pentru ieşire din ţară şi 30 de minute la intrarea în România dinspre Bulgaria.
Pe sensul de intrare în România este aglomeraţie şi în mai multe puncte de trecere a frontierei din vestul ţării. Astfel, sunt coloane de maşini la intrarea din Ungaria spre România la Nădlac, Nădlac II şi Urziceni, unde timpul mediu de aşteptare pentru formalităţile vamale este de o oră.
Cel mai aglomerat punct de trecere a frontierei din vestul ţării este cel de la Petea, unde autoturismele care intră dinspre Ungaria aşteaptă 80 de minute pentru formalităţile vamale.
Pe graniţa cu Republica Moldova, la intrarea în ţară este aglomeraţie în vama Albiţa, unde autoturismele aşteaptă 70 de minute pentru formalităţile vamale.
Peste 200.000 de persoane au intrat vineri în România; trafic intens la graniţa cu Ungaria şi în aeroporturi
Peste 200.000 de persoane au intrat vineri în România, cele mai mari valori de trafic fiind înregistrate la frontiera cu Ungaria şi în aeroporturi, anunţă Poliţia de Frontieră.
Conform unui comunicat al IGPF transmis sâmbătă AGERPRES, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat vineri formalităţile de control, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire, aproximativ 304.000 persoane, cetăţeni români şi străini, şi peste 81.100 de mijloace de transport, potrivit Agepres.
Pe sensul de intrare în România au fost 205.383 de persoane, dintre care 9.518 de cetăţeni ucraineni. Astfel, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict) până în prezent, au intrat în România 6.932.896 cetăţeni ucraineni.
Cele mai mari valori de trafic au fost înregistrate la frontiera cu Ungaria, pe unde au trecut, în ultimele 24 de ore, aproximativ 153.900 de persoane şi peste 50.300 mijloace de transport, dar şi prin punctele de trecere aeroportuare – peste 67.000 de persoane.
La graniţa cu Ungaria, formalităţile de frontieră se efectuează în comun cu autorităţile ungare, sens în care, în mod constant, sunt derulate activităţi de cooperare cu autorităţile statelor vecine pentru a se asigura sincronizarea măsurilor de suplimentare a personalului şi a arterelor de control.
În zonele de competenţă, punctele de trecere şi „frontiera verde”, poliţiştii au constatat 61 de fapte ilegale (32 infracţiuni şi 29 contravenţii); au fost aplicate amenzi în valoare de 103.000 lei şi ridicate bunuri în vederea confiscării, în valoare de peste 810.000 lei.
De asemenea, nu s-a permis intrarea în ţară a 16 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege, şi ieşirea a 12 cetăţeni români din diferite motive legale, potrivit Agerpres.
Angajaţii MAI au avut, în ultimele 24 de ore, aproape 5.000 de intervenţii / Poliţiştii şi jandarmii au dat amenzi de două milioane de lei
Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne au avut, în ultimele 24 de ore, aproape 5.000 de intervenţii, iar poliţiştii şi jandarmii au dat amenzi de aproape două milioane de lei, potrivit News.ro.
“Menţinerea ordinii şi liniştii publice, prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, supravegherea şi controlul frontierei de stat şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă au reprezentat principalele misiuni ale efectivelor Ministerului Afacerilor Interne din ultimele 24 de ore.
Angajaţii din structurile operative ale MAI au intervenit la 4.943 intervenţii în sprijinul cetăţenilor, 3.243 fiind pe linie de ordine publică, iar 1.700 în situaţii de urgenţă”, au transmis sâmbătă, reprezentanţii MAI. Astfel, poliţiştii rutieri au fost prezenţi pe principalele artere de drum pentru a asigura fluidizarea circulaţiei şi pentru a preveni producerea unor evenimente grave.
“În cursul zilei de ieri, aceştia au reţinut, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 399 de permise (dintre care 47 pentru consum de alcool şi 5 pentru consum de droguri sau alte substanţe interzise) şi au retras 200 certificate de înmatriculare”, au mai precizat reprezentanţii MAI.
Salvamont România: Zece persoane salvate în ultimele 24 de ore; două – transportate la spital
Potrivit Dispeceratului Naţional Salvamont, în ultimele 24 de ore s-au primit nouă apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor: câte două apeluri pentru Salvamont Lupeni şi Salvamont Voineasa şi câte un apel pentru Salvamont Municipiul Braşov, Salvamont Prahova şi Salvamont Buşteni, Salvamont Maramureş, Salvamont Predeal şi Salvamont Harghita.
„În cazul acestor intervenţii au fost salvate 10 persoane. Dintre acestea, două au fost predate Serviciului de Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital”, precizează sursa citată, sâmbătă dimineaţa, într-o postare pe pagina de Facebook.
De asemenea, s-au primit 16 apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre diferite trasee turistice din zona montană şi despre domeniile schiabile, potrivit Agerpres.
Argeş: Intervenţii ale pompierilor, după ce vântul puternic a desprins tablă de pe un acoperiş şi a doborât copaci
Echipajele din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş intervin, sâmbătă după-amiază, pentru îndepărtarea unor copaci doborâţi de rafale şi a unei bucăţi de pe un acoperiş pe care vântul a desprins-o.
Intervenţiile echipajelor ISU Argeş au loc în municipiul Piteşti, pe strada Ion Câmpineanu, unde rafalele de vânt au desprins o bucată de tablă din acoperişul unui bloc de locuinţe.
Afectate de intemperii sunt şi alte localităţi din acest judeţ.
În comuna Căldăraru, un copac a fost doborât de vânt, căzând pe drumul naţional 65 A, iar un stâlp de electricitate s-a rupt şi a căzut pe carosabil.
De asemenea, în comuna Buzoieşti pompierii au fost solicitaţi să intervină pentru îndepărtarea unui arbore doborât de vânt pe carosabil.