Sari direct la conținut

Arhiepiscopul Tomisului dă vina pe diavol pentru dosarul DNA: „satana mereu ne minte, ne încurcă”

HotNews.ro
IPS Teodosie, Foto: Inquam Photos / Costin Dinca
IPS Teodosie, Foto: Inquam Photos / Costin Dinca

Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a afirmat că nu este supărat pe procurorii anticorupție care strâng probe cu privire la acuzația de cumpărare de influență care îl vizează pe Arhiepiscopul Tomisului, ci este supărat pe satana, pentru că „el mereu ne minte, ne încurcă” și că procurorii „nici nu au ce să ancheteze”.

„Cum să fiu supărat? Imposibil. Nu pot să mă supăr. Pe satana sunt supărat, doar pe satana sunt supărat şi trebuie să fim toţi, că el mereu ne minte, ne încurcă. Pe diavol trebuie să fim supăraţi”, a afirmat ÎPS Teodosie, potrivit News.ro.

Întrebat dacă este supărat pe cei care îl anchetează, Arhiepiscopul Tomisului a răspuns: “Ce treabă am eu cu ei? Nici nu au ce să ancheteze. Sunt vorbe goale”.

Arhiepiscopul Tomisului a oficiat vineri, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, urmată de slujba de Sfinţire Mare a Apei, slujbă identică cu cea oficiată în ziua de Bobotează.

Acuzațiile pe care DNA i le aduce lui IPS Teodosie

  • „În luna iulie 2023, Teodosie Petrescu ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.
  • La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.
  • Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului”.

Prima reacție a Arhiepiscopului Tomisului

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a negat că este urmărit penal, spunând că „se fac niște verificări”, dar „nu există probe”.

„Nu e nicio urmărire. Se fac niște verificări. Nu există probe, nu e nicio urmărire. Eu nu știu de așa ceva. Nu umblu cu supoziții, nu mă interesează ce este. Eu știu că nu este nicio problemă”, a spus ÎPS Teodosie.

Ancheta DNA, în urma unei investigații Recorder

Recorder a publicat în 21 noiembrie 2023 un material filmat cu camera ascunsă de către preotul Petrică Leașcu, care pretinde că este om de afaceri. În imaginile filmate cu camera ascunsă, acesta îi propune IPS Teodosie să îi obțină pentru arhiepiscopie suma de 800.000 de lei de Secretariatul de Stat pentru Culte, în schimbul unui comision de 20% din sumă.

În imagini se poate vedea că IPS Teodosie acceptă propunerea, spunând: „E mană cerească pentru noi”. El îl pune în legătură pe pretinsul om de afaceri cu consilierul său, pentru a discuta inclusiv cum să îi plătească comisionul cerut, de 20%.

Arhiepiscopia Tomisului a și trimis apoi Secretariatului de Stat pentru Culte (SSC) o cerere de finanțare de circa 800.000 de lei, dar a retras-o.

Pe lângă mărturiile sale, preotul Petrică Leașcu a filmat cu camera ascunsă, iar în imagini apar lideri politici și înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române, care se implică direct și își dau binecuvântarea pentru fraudarea banilor publici, a scris Recorder.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro