Sari direct la conținut

VIDEO Proteste ale angajaților din sănătate. Au dus covrigi și hârtie igienică la ușa Ministerului de Finanțe / Și angajații Consiliului pentru Combaterea Discriminării au declanșat proteste

HotNews.ro
Protest Sanitas la Ministerul Finanțelor, Foto: Sanitas
Protest Sanitas la Ministerul Finanțelor, Foto: Sanitas

Medicii, asistenții și personalul auxiliar membri ai Sanitas protestează, joi, în fața Ministerului Finanţelor, unde au mers cu coșuri goale în care au pus covrigi și hârtie igienică. Ei cer o majorare cu cel putin 20% a salariilor tuturor categoriilor profesionale care lucrează în sănătate şi asistenţă Socială”. Protestatarii cer grevă generală în întreg sistemul şi reclamă nivelul scăzut al veniturilor. Tot joi, au anunțat un protest spontan și angajații Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care reclamă, printre alte, salarii mici și deficit de personal. Amintim că în aceste zile au loc și proteste ale medicilor de familie și din ambulator, nemulțumiți de tarifele decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dar și proteste ale fermierilor și transportatorilor.

Protestul sindicaliștilor Sanitas a început la 9.30, ei mergând la Ministerul de Finanțe cu coșuri de supermarket în care au pus apă, covrigi și hârtie igienică, spunând că doar pentru acestea le rămân bani după ce achită taxele și facturile.

Ei spun că acest protest este „primul pas către grevă generală” în sistemele de sănătate și asistență socială.

Manifestanții Sanitas au pancarte cu mesaje precum „Foşti eroi în pandemie, spor mai mic ca-n primărie”, „Epuizaţi”, „Nu lăsaţi sănătatea să moară”.

Protestatarii cer declanşarea grevei generale în sistemul de sănătate, 18 ianuarie fiind termenul limită stabilit pentru strângerea numărului de semnături necesare pentru un astfel de demers.

  • „Suntem prezenţi la ministerul responsabil cu gestionarea banului public pentru a cere o majorare cu cel putin 20% a salariilor tuturor categoriilor profesionale care lucrează în Sănătate şi Asistenţă Socială!
  • Guvernanţii trebuie să înţeleagă că răbdarea noastră, a angajaţilor din cele două domenii a ajuns la limită. Nu mai acceptăm amânări, explicaţii false sau promisiuni fără acoperire.
  • Nu mai acceptăm asigurări de creştere salarială cu trimitere la noua lege a salarizării. Legea trebuia să fie deja în vigoare de la 1 ianuarie a acestui an, însă ea nu este în acest moment nici măcar în stadiul de proiect finalizat”, au anunțat reprezentanții Sanitas.

Și angajații Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării au declanșat un protest spontan

Tot joi, sindicatul salariaților Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a anunțat că angajații instituției au declanșat un protest spontan, cerând „respectarea drepturilor și intereselor legitime ale angajaților”.

  • „Așteptăm acțiuni concrete și o manifestare reală a respectului față de muncă și contribuția noastră, esențială pentru fiecare cetățean al țării.
  • Este momentul pentru guvern să dea dovadă de responsabilitate și respect față de fiecare angajat al instituției noastre și față de munca depusă în slujba cetățenilor, atât în calitate de funcționari publici, cât și ca singura instituție care militează și contribuie la apărarea principiului egalității și tratamentului egal în exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale”, afirmă sindicatul salariaților Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, într-un comunicat transmis joi.

Sindicatul CNCD spune că angajații instituției se confruntă cu următoarele probleme:

  • salarizare defectuoasă, inechități salariale;
  • presiunea a fost plasată integral în sarcina unui număr foarte mic de salariați care asigură desfășurarea obiectului efectiv de activitate al instituției;
  • deficit de personal extrem, raportat la volumul de muncă, subdimensionare având în vedere activitățile specifice de soluționare a cauzelor de discriminare;
  • omisiunea nominalizării în mod explicit a instituției în cuprinsul Legii – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;
  • buget insuficient pentru desfășurarea zilnică a activităților;
  • existența unei diferențe semnificative din punct de vedere salarial cu instituții similare ca obiect de activitate (Avocatul Poporului).

Amintim că în aceste zile au loc și proteste ale medicilor de familie și din ambulator, nemulțumiți de tarifele decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dar și proteste ale fermierilor și transportatorilor.

CITEȘTE ȘI:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro