Primul termen în dosarul celor doi foști șefi ISU Prahova, redeschis după tragedia de la Ferma Dacilor
Tribunalul Militar Bucureşti a stabilit pentru 20 martie primul termen în dosarul în care va judeca solicitarea DNA de redeschidere a urmăririi penale faţă de doi foşti angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, suspectaţi că au favorizat funcţionarea fără avize a complexului turistic Ferma Dacilor din Tohani, distrus parţial de un incendiu în care opt oameni au murit carbonizaţi. Iniţial, procurorii au clasat dosarul, solicitând redeschiderea anchetei după incendiul care s-a produs în a doua zi de Crăciun, scrie News.ro.
Pe rolul Tribunalului Militar Bucureşti a fost înregistrat, miercuri, dosarul prin care DNA cere redeschiderea urmăririi penale faţă de Elisei Tiberiu Dumitru, fost şef al ISU Prahova, şi de Cristina Chelba, fost inspector în cadrul Inspecţiei de prevenire în cadrul ISU Prahova, suspectaţi că au favorizat funcţionarea fără avize a complexului turistic Ferma Dacilor din Tohani.
Dosarul a fost înregistrat iniţial pe rolul Tribunalului Prahova, care a declinat competenţa în acest caz în favoarea Tribunalului Militar. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru 20 martie.
Iniţial, dosarul a fost clasat, dar s-a propus instanţei de judecată redeschiderea cercetărilor după incendiul care a mistuit Ferma Dacilor şi în care opt oameni au murit. Elisei Tiberiu Dumitru şi Cristina Chelba au calitatea de intimaţi în dosar.
Pensionarea nu s-a făcut „cu voia lor”
Elisei Tiberiu Dumitru a condus ISU Prahova şi s-a pensionat în anul 2021, şeful DSU, Raed Arafat dezvăluind public, după incendiul de la Ferma Dacilor, că pensionarea acestuia şi a unui alt fost şef din cadrul ISU Prahova nu s-a făcut „cu voia lor”.
Cristina Chelba a fost ofiţer specialist I în cadrul Inspecţiei de Prevenire din ISU Prahova. De mai mult timp ea a avansat, iar surse din instituţie au declarat pentru News.ro că lucrează în cadrul IGSU, pe o funcţie superioară celei pe care o deţinea în ISU Prahova, având atribuţii care îi permit să îi controleze pe foştii ei colegi de la Prahova.
De altfel, numele Cristinei Chelba apare pe „Lista auditorilor desemnaţi pentru efectuarea auditului de supraveghere la persoanele autorizate să execute lucrări în domeniul apărării împotriva incendiilor, potrivit prevederilor OMAI nr. 87/2010”, listă întocmită la nivelul Centrului Naţional pentru Securitate la Incendiu şi Protecţie Civilă de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne şi care datează din mai 2018.
Numele Cristinei Chelba apare pe lista cu auditori desemnaţi pentru ISU Prahova.
„Consider o provocare munca în acest domeniu, pentru că noi, femeile, putem demonstra că suntem la fel de bine pregătite în cele mai multe domenii, ca şi bărbaţii. (…) Experienţa de viaţă şi profesională pe care o poţi dobândi în cadrul ISU, cu greu poate fi acumulată în alt domeniu”, declara locotenentul Cristina Chelba pentru portalul forum.pompierii.info care a publicat un material despre femeile pompier din ISU Prahova, în urmă cu mai mulţi ani.
Arafat: Alarma de incendiu nu a funcționat. Amplasamentul trebuia închis la controlul ISU din 2019 / Controalele se făceau după interesele adjunctului ISU
Centrala de alarmare în caz de incendiu de la Ferma Dacilor nu era funcțională, iar la controlul făcut de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova în 2019 pensiunea ar fi trebuit închisă, a declarat în 29 decembrie secretarul de stat Raed Arafat, care a prezentat primele concluzii ale controlului făcut la ISU Prahova.
O altă concluzie este că prim-adjunctul șefului ISU Prahova, care a controlat pensiunea deși nu avea atribuții, modifica planurile de control în funcție de propriile interese.
Conform adjunctului șefului IGSU, Benone Duduc, fostul prim-adjunct al ISU Prahova a avut un comportament abuziv, făcea presiuni asupra inspectorilor în privința controalelor pe care ar fi trebuit să le facă, modifica planurile de control și stabilea în funcție de interese sancțiunile care să fie aplicate.
De asemenea, fostul prim-adjunct al ISU Prahova a făcut parte din echipa care a făcut ultimul control la Ferma Dacilor, în vara lui 2019, deși nu avea atribuții, el fiind și cel care a stabilit să fie aplicată doar o sancțiune, cu toate că s-a descoperit lipsa autorizațiilor.
„Având în vedere gravitatea acestor fapte, am convenit și vom dispune transmiterea raportului, după finalizare, către organele de cercetare penală”, a spus șeful IGSU, în 29 decembrie.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că se ştia că la ISU Prahova sunt anumite probleme, motiv pentru care foştii şefi de la această instituţie s-au pensionat în urmă cu doi ani, plecând din serviciu „nu cu voia lor”.
„Vreau să subliniez un lucru. Fostul inspector-şef şi fostul prim-adjunct s-au pensionat, plecând din serviciu, nu cu voia lor. Deci, la ISU Prahova se ştia că sunt anumite probleme, motiv pentru care au plecat primii doi de la nivel de conducere. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu aproximativ doi ani. Normal, nu ştiam de situaţia specifică a Fermei Dacilor, dar au fost eliminate persoane din sistem, prin trecerea în rezervă, ştiind că există anumite probleme acolo”, a afirmat Arafat, într-o conferinţă de presă.
Fostul inspector-şef de la ISU Prahova Mihai Drăgan şi adjunctul său Elisei Dumitru au ieşit la pensie în 2021, după ce au apărut suspiciuni că ar fi închis ochii la nereguli descoperite la mai multe pensiuni şi crame din Prahova, printre care şi la Ferma Dacilor.
Colonelul Elisei Dumitru Tiberiu a fost vizat de un dosar al DNA, clasat în luna martie 2023, din lipsă de probe. DNA a investigat posibila implicare în mod direct şi în repetate rânduri a colonelului Elisei Dumitru Tiberiu în activitatea subordonaţilor, în sensul că le-ar fi solicitat acestora să nu amendeze mai mulţi agenţi economici din Prahova pentru abateri pe linia securităţii la incendiu.
În iulie 2019, inspectorii de la ISU Prahova au efectuat un control la pensiunea Ferma Dacilor din satul prahovean Tohani, complexul fiind administrat, prin interpuşi, de Cornel Dinicu, prin firma Ferma Dacilor Production SRL. Deşi pensiunea nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, pompierii au dat doar un avertisment, iar în schimb ar fi primit o masă de protocol.
Șansele ca victimele să se poată salva, aproape inexistente
În 3 ianuarie, omul de afaceri Cornel Dinicu, care a înființat și care conducea de fapt complexul turistic Ferma Dacilor, a fost arestat preventiv, iar cei doi administratori din acte – Adrian Vitomir Ristin şi Adelina Elena Ilie – au fost plasați în arest la domiciliu. Toți trei sunt acuzaţi de infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.
Cornel Dinicu a susținut că incendiul – în care au murit opt oameni – a fost pus intenționat, dar procurorii spun că nu există indicii că focul a fost pus de o mână criminală. Șansele ca victimele incendiului de la „Ferma Dacilor” să se poată salva au fost aproape inexistente, date fiind numeroasele probleme pe care le avea pensiunea, care era racordată la rețeaua de alimentare cu energie electrică de la o pompă cu apă a unei persoane fizice, având o putere de 8.00 KW, insuficientă pentru susținerea unei pensiuni, arată procurorii în documentul cu propunerea de arestare.
- „Și dacă ipoteza incendierii cu intenție a imobilului s-ar concretiza (ipoteza în raport de care materialul probator administrat nu atestă indicii), întreaga situație descrisă, vizând nerespectarea de către factorii decidenți a normelor în materia securității la incendiu, îi poziționează pe cei trei inculpați în culpă în raport de producerea rezultatului constând într-un dezastru, deoarece, raportat la lipsa de siguranță a încăperilor oferite ca spații de cazare, șansele reale ca victimele să se poată salva au fost aproape inexistente, în condițiile în care:
- imobilul a fost construit fără autorizație de construcție, mansarda a fost realizată din material lemnos, ușor inflamabil, neprevăzut cu căi de evacuare optime, construcția fiind încadrată în gradul V (cinci) de rezistență la foc (cel mai defavorabil grad),
- imobilul a fost întabulat cu încălcarea prevederilor legale, în baza unui certificat de constatare a edificării construcției emis fără verificarea îndeplinirii tuturor cerințelor fundamentale,
- imobilul a fost edificat fără solicitarea/obținerea vreunui aviz/autorizație de la I.S.U. Prahova, a fost dotat cu o centrală de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu nefuncțională la momentul producerii incendiului, montată în baza unui proiect neavizat,
- unitatea avea o instalație electrică certificată, subdimensionată (putere de 8 KW) în raport de nevoile reale ale unui astfel de consumator”.
Citește și: