Sari direct la conținut

Cum se repară o democrație? Ce cred oamenii din lume că ar trebui schimbat – sondaj global

HotNews.ro
Strada din Barcelona, Foto: f8 images / Alamy / Profimedia Images
Strada din Barcelona, Foto: f8 images / Alamy / Profimedia Images

Nu e o surpriză că oamenii din toată lumea sunt nemulțumiți de sistemele lor politice și își doresc schimbări majore. Au arătat-o mai multe sondaje realizate, în ultimii ani de institutul american de cercetare Pew Research Center. Cel mai recent dintre aceste sondaje arată că nemulțumirea e atât de mare încât se pun sub semnul întrebării principii considerate până acum de bază: de pildă, imposibilitatea de a guverna prin referendumuri sau nevoia de politicieni profesioniști. Acum se cer referendumuri și plecarea politicienilor de carieră.

Peste 30.000 de persoane din 24 de țări au răspuns la un nou sondaj realizat de Pew Research Center în perioada 20 februarie – 22 mai 2023, în 36 de limbi diferite, și publicat recent. La sondaj nu au participat și cetățeni români.

  • „Ce credeți că ar contribui la îmbunătățirea modului în care funcționează democrația în țara dumneavoastră?”, a fost întrebarea oficială.

„Democrația poate fi îmbunătățită cu politicieni mai buni sau diferiți”, a fost de acord majoritatea.

Cetățenii își doresc, în primul rând, așa cum reiese din sondaj, politicieni mai competenți și mai cinstiți, care să răspundă mai bine nevoilor lor. Aici a fost subliniată și importanța reprezentării, de a avea politicieni cât mai diverși, nu doar de o anumită rasă, religie sau sex.

Puterea stă în propriile mâini

În al doilea rând, respondenții consideră că ei înșiși au puterea de a îmbunătăți propria democrație. În majoritatea celor 24 de țări analizate, problemele legate de participarea publică și de un comportament diferit din partea cetățenilor de rând reprezintă o prioritate.

Alte răspunsuri frecvente au făcut referire la nevoia de reformă:

  • Reforma economică, în special reformele care vor spori crearea de locuri de muncă.
  • Reforma guvernamentală, inclusiv implementarea limitelor de mandate, ajustarea echilibrului de putere între instituții și alți factori.

Schimbarea politicienilor

În aproape toate țările participante la sondaj, schimbarea politicienilor este cea mai frecvent menționată ca modalitate de îmbunătățire a democrației.

În general, oamenii solicită trei tipuri de îmbunătățiri:

  • o mai bună reprezentare a societății în mediul politic;
  • competență mai mare;
  • un nivel mai ridicat de receptivitate.

În privința receptivității, oamenii vor ca politicienii lor să îi asculte și să răspundă nevoilor și dorințelor lor, iar politicienii să își respecte promisiunile. „Faceți ca democrația să promoveze mai mult vocea poporului. Vocea poporului este marea forță pentru conducere”, a răspuns un tânăr de 27 de ani, din Indonezia.

„Mai multe femei în Parlament”

Potrivit sondajului, cetățenii vor să vadă politicieni din diferite grupuri din societate – deși grupurile pe care ei doresc să le reprezinte sunt foarte diferite.

În Japonia, de exemplu, s-a spus că democrația s-ar îmbunătăți dacă ar exista „mai multă diversitate și mai multe femei în Parlament”.

În Kenya, oamenii cer lideri politici „din toate triburile”. De asemenea, oamenii solicită voci mai tinere și politicieni din „medii sărace”.

„Cei mai mulți politicieni aflați în funcție în acest moment sunt bogați și bătrâni. Viziunile lor majoritar creștine conduc la legi și decizii care nu numai că limitează libertățile personale, cum ar fi avortul și căsătoriile gay, dar și discriminează religiile minoritare și practicile acestora”, a spus un respondent din SUA, în vârstă de 23 de ani.

„Politicieni cu coloană vertebrală”

În al doilea rând, oamenii își doresc politicieni de calibru superior. Aceasta include dorința de a vedea mai multă expertiză tehnică și trăsături precum moralitate, onestitate, o „coloană vertebrală mai puternică” sau „mai mult bun simț”.

Apeluri pentru o reformă sistemică

Pentru unii, sistemul politic în sine trebuie să se schimbe pentru ca democrația să funcționeze mai bine. Schimbarea structurii guvernamentale este una dintre primele cinci priorități în majoritatea țărilor intervievate – și este la egalitate cu cea mai menționată problemă în SUA, alături de politicieni.

Aceste reforme includ ajustarea echilibrului de putere între instituții, implementarea limitelor de mandate și multe altele.

Unii consideră, de asemenea, că este necesară reformarea sistemului electoral din țara lor; alții doresc o democrație directă prin referendumuri sau forumuri publice.

SUA se remarcă drept singura țară intervievată în care reforma guvernului este principala preocupare (la egalitate cu problemele legate de politicieni).

În privința referendumurilor, e studiat că acestea polarizează și mai mult și că o legiferare sau o guvernare prin plebiscit permanente sunt imposibile. Dar sondajul indică o nemulțumire masivă a oamenilor, care cel puțin declarativ nu mai acceptă instrumentele pe care s-a bazat până acum „un consens acceptat” în democrație.

Reforma economică și nevoile de bază

Oamenii din mai multe țări, majoritatea din țările cu venituri medii care au făcut obiectul studiului (Argentina, Brazilia, India, Indonezia, Kenya, Mexic, Nigeria și Africa de Sud) se remarcă prin accentul pe care îl pun pe reforma economică ca mijloc de îmbunătățire a democrației. În India și Africa de Sud, de exemplu, această chestiune ocupă primul loc în răspunsuri; în Argentina, Brazilia, Indonezia și Kenya, ocupă locul al doilea.

Aceste apeluri includ un accent pe crearea de locuri de muncă, reducerea inflației, schimbarea priorităților de cheltuieli guvernamentale și multe altele.

„Atunci când sunt puse la dispoziție educație, drumuri, spitale și apă, atunci pot spune că democrația se va îmbunătăți”, afirmă un bărbat de 30 de ani, din Nigeria.

Americanii contestă „politicienii de carieră”

Limitarea mandatelor pentru reprezentanții aleși este o reformă deosebit de populară în SUA. Americanii le solicită pentru a preveni „politicienii de carieră”, ca în cazul unei femei care a declarat: „Cred că trebuie să limităm numărul de ani pe care politicienii îi pot servi. Nimeni nu ar trebui să poată servi ca politician timp de peste 40 de ani, precum Joe Biden. Nu am nimic împotriva lui. Dar avem prea mulți oameni care au servit prea mult timp și care nu au nimic sau prea puțin de arătat pentru asta”.

Democrația directă

Apelurile pentru democrație directă sunt predominante în mai multe țări europene, ajungând chiar pe locul al doilea printre problemele enumerate în Franța și Germania. Iar tema referendumului este prezentă permanent. Cetățeni intervievați de sondaj în Franța au spus: „Ar trebui să existe mai multe referendumuri, ar trebui să se ceară mai mult părerea poporului și aceasta ar trebui respectată”.

În sensul cel mai larg, oamenii doresc un „sistem de vot direct” sau ca „oamenii să aibă votul, nu funcționarii aleși de intermediari”.

În sens mai restrâns, ei menționează, de asemenea, subiecte specifice pentru care ar dori referendumuri, printre care:

  • revenirea în Uniunea Europeană, în Marea Britanie;
  • avortul, pensionarea și eutanasia, în Franța;
  • „toate legile care dăunează sistemului judiciar”, în Israel;
  • politica de azil, politica privind azotul și afacerile locale, în Olanda;
  • „căsătoria gay, legalizarea marijuanei și reforma cauțiunii”, în SUA;
  • „energia nucleară, sexualitatea, NATO și UE” în Suedia;
  • cine ar trebui să fie prim-ministru, în Japonia.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro